Másként nézünk majd a háztartási gépeinkre – Podcast
Másként nézünk majd a háztartási gépeinkre – Podcast

Vannak olyan témák, melyekről mindenkinek sarkos véleménye van. A háztartási gépeké pont ilyen: sokan esküsznek egy-egy márka termékeire, mások évtizedeken át használják és javítják a gépeiket, megint mások pedig tudni vélik, hogy egy ördögi összeesküvés keretében a gyártók tehetnek arról, hogy a készülékek néhány év alatt tönkremennek. Itt az ideje hát, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba! A Holnapután aktuális adásában Mészáros Fannival, a háztartási gépekkel foglalkozó APPLiA Magyarország Egyesülés cégvezetőjével beszélgettünk.

Holnapután című rádiós podcastunkat vasárnaponként 20:00-tól a Petőfi Rádión követhetitek, de a teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva is meghallgathatjátok. Keressétek a Greendex podcastjait a Spotify-on, az Apple Podcaston és a többi gyűjtőoldalon!

Az adás elején rögtön rátértünk a mindenkit érintő kérdésre: vajon létezik-e a tervezett elavulásnak nevezett jelenség? A városi legenda szerint ez lényegében azt jelentené, hogy a gyártók úgy készítik el a háztartási gépeket, hogy azok néhány év után tönkremenjenek, így biztosítják a kereslet folyamatosságát. A gépek használati idejéről szóló statisztikák, illetve a fogyasztók megkérdezésén alapuló adatok azonban azt mutatják, hogy ilyesmi a valóságban nem létezik. Ha egy-egy készülék idő előtt elromlik, annak hátterében inkább egyedi hibák vagy gyakrabban a nem megfelelő használatból adódó okok állnak.

Ahogy erről az adásban is többször szó esik, nagyon nem mindegy, hogyan használjuk a gépeinket. Mint vendégem mondja, egy autó esetében ma már természetes, hogy rendszeresen elvisszük a szervizbe. Háztartatási gépeink is meghálálják a törődést. Bár ezeket nem szervizbe visszük, a folyamatos gondoskodásra nekik is szükségük van. Időnként tehát érdemes karbantartani őket, legalább egy-egy alapos tisztítás formájában.

Az APPLiA Magyarország Egyesülés a hazai elektronikaikészülék-gyártókat magába tömörítő szakmai szövetség, mely jelenleg 15 céget és több mint 25 vezető háztartásigép-márkát képvisel.

Az adásban több tippet is említünk ezzel kapcsolatban, illetve még több hasznos infót találni az APPLiA oldalán is.

Meddig használjuk itthon a háztartási gépeinket?

Mészáros Fanni szerint a nyugat-európai országokban sokszor már néhány év után cserélik a háztartási gépeket. A fiatal megkímélt gépek viszont még a másodpiacon is fontos szerepet játszanak, rengeteg cég szakosodik arra, hogy a használt, de még működő gépeket felújítják és újra értékesítik.

Ez felénk kevésbé jellemző. Ennek elsődleges oka az, hogy mire a gépek egy-egy ilyen újrahasználati központba kerülnének, már eleve olyan idősek, hogy nem érdemes velük ilyen szempontból foglalkozni. Ebből következik tehát, hogy Magyarországon – és általában a régiónkban – sokkal hosszabban használjuk a gépeinket. Készülékváltás esetén például gyakran családon belül adjuk tovább a még működő készülékeket. Egy 2017-ben készült statisztika szerint a háztartási nagygépek (hűtők, fagyasztók, mosógépek és elektromos tűzhelyek) átlagosan közel 60%-a 8 évnél, de negyedük még 15 évnél is idősebb volt.

Változó szabályozás

Nemrég még az energiacímke is újdonságként hatott, azonban a környezetvédelmi és a fogyasztóvédelmi folyamatok ott nem álltak meg. Ahogy vendégünk meséli, hamarosan egy úgynevezett digitális termékútlevél is segíti majd a készülékek összehasonlítását és kiválasztását. Ebből számos olyan információt is megtudunk egy adott termékről, melyekre ma még nem feltétlenül van rálátásunk, de többek közt környezetvédelmi szempontból fontosak lehetnek.

Ez azonban csak egy része a már jelenleg is zajló változásoknak. Manapság a gyártóknak egyre szigorúbb előírásoknak kell eleget tenniük. Ezek egy része a körforgásos gazdaság céljait szolgálja. Az egyik legfontosabb az úgynevezett ökodizájn irányelv, amelynek célja az, hogy a terméknek csökkenjen a teljes életciklusa során létrejövő környezeti hatása. Ennek megfelelően ma már a gyártóknak úgy kell megtervezniük a készülékeket, hogy könnyen javíthatók legyenek, illetve kötelességük akár 10 évig biztosítani a javításhoz szükséges alkatrészeket.

Fotó: Canva.com

Az Európai Unió célja az új szabályozásokkal, amelyekről az adásban részletesen beszéltünk, hogy egyfelől eleget tudjunk tenni a 2050-es klímasemlegességi céloknak, másfelől az új termékek vásárlása helyett a meglévők élettartama növekedjen. Ez egyébként nagyjából egybevág a magyar fogyasztók hozzáállásával is, hiszen a Mészáros Fanni által említett statisztikák szerint itthon a többség addig használja a gépeit, míg gazdaságosan meg tudja javíttatni őket.

De ki fogja megjavítani?

Ahogy az adásban elhangzik, hiába a javítás könnyítését célzó intézkedések, ha nincsenek szerelők. Valószínűleg sokan megtapasztalták már azt a nehézséget, hogy nem vagy csak hosszabb keresés után találtak megbízható szerelőt. Közben viszont képzést is alig találni, ahol a jövő szerelői elsajátíthatnák a modern gépek szervizeléséhez szükséges tudást. Ezen próbál változtatni az APPLiA által kidolgozott képzési rendszer, melynek hamarosan a hatodik évfolyama fog végezni.

Az adásban ezeken túl szót ejtünk még,

  • a greenwashingról és arról, hogy hogyan lép fel ez ellen az Európai Unió,
  • mit jelent a Right to Repair, a javításhoz való jog,
  • mit jelent valójában a márkaszerviz,
  • miért lesz egyszerűbb a jövőben megtalálni a szerelőket,
  • ki az a Forgó Morgó,
  • milyen eredményeket ért el az APPLiA a szerelőképzésben,
  • a drágább készülék választása egyet jelent-e a tartósabb gép választásával.

Borítókép: Canva.com


A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

search icon