Miért olyan hosszú az ECO mód? Megéri ez nekem?
Miért olyan hosszú az ECO mód? Megéri ez nekem?

Várjunk csak, ha ennek a leghosszabb a menetideje, akkor hogy lehet, hogy az ECO mód energiatakarékos? Teljesen jogos kérdés, van is rá válasz!

Jaj, az a rengeteg program!

Te hányat használsz a háztartási géped funkciói közül? Legyen szó mosogatógépről, mosógépről vagy mikróról. Ugye, hogy csak egyet-kettőt, maximum hármat?

Ez is egyfajta termékfejlesztési marketingeszköz a gyártó részéről. Így látszólag több funkciót kínál, ezáltal több és hasznosabb a terméke. Ez arra ösztönzi a vevőt, hogy cserélje le a régi gépét, és vegyen egy új „hasznosabbat”.

A sok üzemmód közül alig használunk párat.
Fotó: Canva

Alig használjuk az ECO módot

A mosógépeken és a mosogatógépeken találsz a legnagyobb valószínűséggel takarékos ECO módot. Ezeknél a készülékeknél három tényező szabja meg a programok közötti különbséget: a mosás vagy mosogatás időtartama, a hőmérséklet és a víz. A készülék minden egyes beállítása, legyen szó gyorsmosásról, műszálasok tisztításáról vagy extra koszos edények mosásáról, ennek a három változónak a permutációja. Tehát semmi extra varázslatra nem kell gondolni, még akkor se, ha látunk egy tucat apró emblémát és programjelölést a gépünkön.

Egy fogyasztóvédelemmel foglalkozó amerikai portál felmérése szerint a fogyasztók alig 21%-a használja az ECO módot a készülékein. Az energiatakarékos üzemmód is az említett három változó vonatkozásában tér el a többitől, ugyanakkor az utóbbiak gazdaságossága között is jelentős különbségek lehetnek.

Mitől lesz gazdaságos az ECO mód?

A gazdaságos program időtartama, legyen szó akár mosogató-, akár mosógépről, 3 óránál kezdődik. Itt az idővel „fizetjük ki” a fel nem használt energiát. A programok között a vízfelhasználásban nincs nagy különbség, a titok a fűtőszálban van. Ugyanis a dobot vagy a lapátokat mozgatni nem nagy energia, igazán sok energiát a víz felmelegítése fogyaszt. Az energiatakarékos mód szakaszosan melegíti fel a vizet, valamint többször forgatja át a ruhákat, és mossa át az edényeket.

A mosogatógépek esetében a sztenderd és az ECO mód között akár 20–30% különbség is lehet a víz- és áramfogyasztásban.

Az egyértelmű, hogy érdemes mindig telepakolni a gépeket. Létezik gyors program, ez kevesebb energiát használ. Az ECO módnál is gazdaságosabb megoldás, ha hideg vizes mosást végzünk. A ruhák esetében szinte mindig ugyanolyan hatékonyságot érünk el 30 és 40 °C-on is. A legtöbb ruha címkéjén a maximális mosási hőfokot épp 30 és 40 °C-ban szokták meghatározni. Ez nem azért van, mert egy műszálas ruha nem bírna magasabb hőmérsékletet, hanem azért, hogy a fogyasztókat a gazdaságosabb használatra ösztönözzék. És a mosószerek is erre vannak optimalizálva.

Tudtad?
Csak azzal, ha 40 °C helyett 30 °C-on mosnánk a ruhákat, háztartásonként 27 kilogramm szén-dioxiddal tudnánk tehermentesíteni a környezetünket.

mosógép
Ha hideg vízben mosol, azzal spórolsz a legtöbbet.
Fotó: Canva

De nem is kell ennél magasabb hőfok, hiszen akkor sem lehet melegebb a víz, ha kézzel tisztítunk valamit. A mosogatógép esetében az is spórolós trükk, ha kikapcsoljuk a szárítás megkezdése előtt. Az ajtót kinyitva a forró edények a levegőn természetesen is megszáradnak. Géptől függően ezzel a lépéssel akár 15–50%-kal is csökkenthető a mosogatás energiaigénye. A modernebb daraboknál manapság már az sem ritka, hogy maguktól kinyílnak, az edények pedig maguktól megszáradnak.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Kiemelt kép: Canva

search icon