Miért olyan hosszú az ECO mód? Megéri ez nekem?

Miért olyan hosszú az ECO mód? Megéri ez nekem?
Miért olyan hosszú az ECO mód? Megéri ez nekem?

Várjunk csak, ha ennek a leghosszabb a menetideje, akkor hogy lehet, hogy az ECO mód energiatakarékos? Teljesen jogos kérdés, van is rá válasz!

Jaj, az a rengeteg program!

Te hányat használsz a háztartási géped funkciói közül? Legyen szó mosogatógépről, mosógépről vagy mikróról. Ugye, hogy csak egyet-kettőt, maximum hármat?

Ez is egyfajta termékfejlesztési, marketingeszköz a gyártó részéről. Így látszólag több funkciót kínál, ezáltal több és hasznosabb a terméke. Ez arra ösztönzi a vevőt, hogy cserélje le a régi gépét, és vegyen egy új „hasznosabbat”.

A sok üzemmód közül alig használunk párat.

Alig használjuk az ECO módot

A mosógépeken és a mosogatógépeken találsz a legnagyobb valószínűséggel takarékos ECO módot. Ezeknél a készülékeknél három tényező szabja meg a programok közötti különbséget: a mosás vagy mosogatás időtartama, a hőmérséklet és a víz. A készülék minden egyes beállítása, legyen szó gyorsmosásról, műszálasok tisztításáról vagy extra koszos edények mosásáról, ennek a három változónak a permutációja. Tehát semmi extra varázslatra nem kell gondolni, még akkor se, ha látunk egy tucat apró emblémát és programjelölést a gépünkön.

Egy fogyasztóvédelemmel foglalkozó amerikai portál felmérése szerint a fogyasztók alig 21%-a használja az ECO módot a készülékein. Az energiatakarékos üzemmód is az említett három változó vonatkozásában tér el a többitől, ugyanakkor az utóbbiak gazdaságossága között is jelentős különbségek lehetnek.

Mitől lesz gazdaságos az ECO mód?

A gazdaságos program időtartama, legyen szó akár mosogató-, akár mosógépről, 3 óránál kezdődik. Itt az idővel „fizetjük ki” a fel nem használt energiát. A programok között a vízfelhasználásban nincs nagy különbség, a titok a fűtőszálban van. Ugyanis a dobot vagy a lapátokat mozgatni nem nagy energia, igazán sok energiát a víz felmelegítése fogyaszt. Az energiatakarékos mód szakaszosan melegíti fel a vizet, valamint többször forgatja át a ruhákat, és mossa át az edényeket.

A mosogatógépek esetében a sztenderd és az ECO mód között akár 20–30% különbség is lehet a víz- és áramfogyasztásban.

Az egyértelmű, hogy érdemes mindig telepakolni a gépeket. Létezik gyors program, ez kevesebb energiát használ. Az ECO módnál is gazdaságosabb megoldás, ha hideg vizes mosást végzünk. A ruhák esetében szinte mindig ugyanolyan hatékonyságot érünk el 30 és 40 °C-on is. A legtöbb ruha címkéjén a maximális mosási hőfokot épp 30 és 40 °C-ban szokták meghatározni. Ez nem azért van, mert egy műszálas ruha nem bírna magasabb hőmérsékletet, hanem azért, hogy a fogyasztókat a gazdaságosabb használatra ösztönözzék. És a mosószerek is erre vannak optimalizálva.

Tudtad?
Csak azzal, ha 40 °C helyett 30 °C-on mosnánk a ruhákat, háztartásonként 27 kilogramm szén-dioxiddal tudnánk tehermentesíteni a környezetünket.

mosógép
Ha hideg vízben mosol, azzal spórolsz a legtöbbet.

De nem is kell ennél magasabb hőfok, hiszen akkor sem lehet melegebb a víz, ha kézzel tisztítunk valamit. A mosogatógép esetében az is spórolós trükk, ha kikapcsoljuk a szárítás megkezdése előtt. Az ajtót kinyitva a forró edények a levegőn természetesen is megszáradnak. Géptől függően ezzel a lépéssel akár 15–50%-kal is csökkenthető a mosogatás energiaigénye. A modernebb daraboknál manapság már az sem ritka, hogy maguktól kinyílnak, az edények pedig maguktól megszáradnak.

search icon