Nyilvános a fogyasztóvédelmi ellenőrzések új programja
Nyilvános a fogyasztóvédelmi ellenőrzések új programja

2024-ben is számos területen számíthatnak átfogó fogyasztóvédelmi célellenőrzésekre a vállalatok. Jövőre biztosan sor kerül az infláció letörése érdekében idén bevezetett intézkedések vizsgálatára, ahogyan a közműszolgáltatók működésének, a játékokat, a mosó- és tisztítószereket, valamint a kozmetikumokat forgalmazók ellenőrzésére is.  

Közzétette az Igazságügyi Minisztérium a 2024-re tervezett fogyasztóvédelmi ellenőrzési programját – hívta fel rá a figyelmet az EY sajtóközleményében. A 2024-es évre meghirdetett, 29 pontból álló ellenőrzési listából látható, hogy fókuszban maradnak a webshopok, a szavatosság és a jótállás, az építési termékek, valamint a specifikus élelmiszerek. Felkerültek a betervezett ellenőrzések közé az autósboltok, a kertészeti gépeket, a lakkokat és festékeket, illetve a fűszerpaprikát árusító üzletek is. Az idei évhez hasonlóan vizsgálják majd a fogyasztóvédelmi hatóságok a veszélyes termékeket, az online kereskedelmet, de a játékokat, univerzális akkumulátortöltőket is.

Dr. Nagy Andrea Magdolna a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda fogyasztóvédelmi praxisának vezető ügyvédje elmondta, hogy a 2023-as év több új fogyasztóvédelmi szabályt és számos módosítást hozott, amelyeket az érintett vállalkozásoknak jövőre már alkalmazniuk kell. A megfelelés elmaradása 2024-ben a bírságrendszer reformja miatt ráadásul jóval magasabb büntetéseket vonhat majd maga után, mint amelyeket az idén tapasztalhattak a mulasztó cégek. A hagyományosan szigorú hazai fogyasztóvédelmi hatósági elvárásoknak csak a jól felkészült cégek tudnak majd megfelelni. A digitális fogyasztóvédelem, a gyermekek és családok megóvása, valamint a termékbiztonság is a prioritások között marad.

2024-ben az ellenőrzések ismételten kiterjednek a gyermekeket és a fiatalkorúakat védő fogyasztóvédelmi rendelkezések betartására. Emellett hatósági célkeresztben lesznek a szezonálisan kapható textiltermékek, a játszótéri eszközök és a szórakoztatási célú berendezések, valamint a dohánytermékek is. Az állatfelszereléseket gyártók és forgalmazók, az adattörlő címkék, a tiltott BMHCA tartalmú kozmetikumok, a játszótéri eszközök és a lítium akkumulátorral működő villamossági termékek szintén komoly vizsgálatokra számíthatnak.

Dr. Nagy Andrea Magdolna kihangsúlyozta, hogy ismételten ellenőrzik majd, hogy a cégek pontos tájékoztatást adnak-e a szavatosságról, jótállásról, illetve hogy megtévesztik-e a vásárlóikat az online térben közreadott kereskedelmi kommunikáció során.

Forrás: EY

search icon