Csomagszállítás csomagolás nélkül? Már ilyen is van! 

Csomagszállítás csomagolás nélkül? Már ilyen is van! 
Csomagszállítás csomagolás nélkül? Már ilyen is van! 

Az elmúlt években, de különösen a világjárvány óta egyre gyakrabban vásárolunk az interneten, és vesszük igénybe a csomagszállító cégek szolgáltatásait. Ideje tehát, hogy elgondolkozzunk a házhozszállítás környezeti lábnyomán.

Az idei Planet Budapest fenntarthatósági expón találkoztam egy céggel, amely a csomagszállításnak – a hulladéktermelésre nézve – kritikus pontján változtatott egy nagyot. Pápai Annával, a Trans-Sped Kft. munkatársával beszélgettem. 
 
Mit kell tudni a Trans-Spedről, és mi a különlegességeket? 
 
1990-ben családi vállalkozásként indultunk mint szállítmányozó cég, mára pedig komplex logisztikai szolgáltatóvá váltunk. A nemzetközi és a belföldi szállítmányozáson túl a raktárlogisztika, a fulfillment, a vámkezelés, a légi és tengeri szállítás, valamint a raklapos disztribúció terén is jelen vagyunk. 2021 végén indítottuk el a csomagolásmentes kiscsomagos disztribúciót, ami lényegében a mindenki által ismert házhozszállítás. Ez utóbbi szolgáltatásunk neve: Trans-Sped ZERO. 
 
Ebben a szegmensben is szükség van a zöldülésre…
 
Mi bő két éve indultunk el a fenntarthatóság útján ezen a szolgáltatási területen. A kiscsomagos házhozszállítás területén a versenytársakat megelőzve valósítunk meg egy olyan szolgáltatást, ahol valóban spórolni tudunk a környezetterhelésen     és a feleslegessé váló csomagolóanyagok költségein a vállalkozások számára is. ZERO szolgáltatásunkban így nem használunk a termék eredeti csomagolásán kívül plusz csomagolóanyagot, illetve az iparágban nagy mennyiségben használt térkitöltőket sem. 

Pápai Anna, a Trans-Sped munkatársa a fenntarthatósági expón

Így nem sérülnek meg a szállított csomagok? 
 
Újrahasználható ládáink vannak, melyekben a csomagok biztonságban utazhatnak a címzettig. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a rendelt termék méretének megfelelő méretű dobozt kiválasztjuk, felcímkézzük, majd a futárunk akár már másnapra eljuttatja a csomagot a megrendelőhöz. A megoldás előnye, hogy a megrendelő rögtön látja, hogy az van-e a ládában, amit rendelt, így ha valamilyen probléma van, helyben el lehet indítani a szükséges folyamatot, azonnal elindul az adminisztráció. Mivel cégünk mára teljesen papírmentessé vált, ezt is a lehető legfenntarthatóbb módon és kifejezetten gyorsan oldjuk meg. 

 A felhasználók, partnerek miért keresik ezt a szolgáltatást? 
 
A megoldás egyik nagy előnye, hogy a végfelhasználónak nem kell azzal foglalkoznia, hogy a csomagolóanyagokat szelektálja, kezelje, gyűjtse. A megszokottól nagyon különböző, sokkal jobb az ügyfélélmény, ez pedig minket is motivál abban, hogy folytassuk ezt az irányt. Gyakran kapunk közvetlenül a végfelhasználóktól vagy közvetve a partnereinken keresztül visszajelzést, hogy mennyire szeretik ezt a megoldást a környezettudatos vásárlók.   
 
Hol érhető el a ZERO szolgáltatásotok? 
 
Idén indultunk el az országos terítéssel, ezt megelőzően Budapesten és az agglomerációban voltunk elérhetőek. Mára tehát az ország minden szegletében elérhető a szolgáltatásunk, akár egynapos határidővel is tudunk szállítani. Számos webáruházban választhatók vagyunk, olyan ismert webshopokkal is együtt dolgozunk, mint a POLCZ, a BioZoo, a Vimpex vagy épp a Csíki Sör.  

search icon