Számoljuk ki vízfogyasztásunkat egy fenntarthatóbb életért!
Számoljuk ki vízfogyasztásunkat egy fenntarthatóbb életért!

Egy átlagos ruha előállításához 20 ezer liter víz felhasználására, de egy kiló marhahúséhoz is több mint 15 ezer liter vízre van szükség. A legértékesebb természeti kincsünket napjainkban úgy pazaroljuk, mintha korlátlan mennyiségben állna rendelkezésre, holott a globális édesvízkészleteink rohamosan csökkennek. Ideje tehát odafigyelnünk a vízfelhasználásunkra, ezt pedig a jövőben könnyebben megtehetjük, ha vízlábnyom-kalkulátort alkalmazunk.

Egy négyfős család ma Magyarországon naponta akár 500-800 liter vizet is elfolyat a szokásos tevékenységeivel. A jó hír az, hogy a rutinok megváltoztatásával ezt lehet csökkenteni. Egy teli kád 120 liter vizet igényel, míg ha a zuhanyzó alá állunk, akkor 40 liter is elég a tisztálkodáshoz. Ha folyó vízzel mosogatjuk el edényeinket, sokkal több vizet pazarlunk el, mint ha mosogatógéppel végeznénk ugyanezt – emeli ki Dr. Galambos Ildikó, a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ vezetője a Finish sajtóközleményében.

Ezek az adatok is rávilágítanak arra, hogy az életmódunk és a szokásaink nagyban befolyásolják a vízfelhasználásunkat. Ezen azonban a Finish közleménye szerint mindannyian könnyen javíthatunk, ha tudatosabb fogyasztókká válunk, akik a valós szükségleteik alapján szerzik be a termékeket és odafigyelnek a háztartásukra. Ezért született meg a Finish Vízlábnyom-kalkulátor, amelyet bárki ingyenesen használhat, és amellyel azt ellenőrizhetjük, hogy egy nap alatt átlagosan hány liter valós és virtuális vizet használunk el, hogy aztán törekedni tudjunk a mértéktartóbb fogyasztásra.

A kalkulátor kérdéssorát a fejlesztők a teljességre törekedve állították össze, így az a hétköznapi tevékenységek szinte minden szegmensét lefedi a háztartási munkáktól kezdve a fürdőszoba használaton át a kertápolási feladatokig. Továbbá számba lettek véve azok a virtuális vízhasználati tényezők is, amelyekre az embereknek csak közvetetten van ráhatásuk. Ide tartozik például minden olyan vízigény, ami a szolgáltatásokhoz, valamint a termékek előállításához, szállításához kell.

Pár példa a virtuális vízfogyasztásra, mely befolyásolja a vízlábnyomunkat:

TERMÉKVízlábnyom-érték (liter)
1 db autó gyártása52 000 – 83 000
1 db okostelefon elkészítése12 760
1 kg marhahús előállítása15 414
4 szelet kenyér előállítása120
1 liter palackozott víz előállítása3

A vállalat sajtóközleménye szerint 2024-től érdemes fenntarthatóbban, víztakarékosabban élni, például kevesebb ruhát vásárolni, húsmentes napokat tartani, és a nemzetközi szállítók helyett a helyi termelőktől beszerezni az élelmiszert. Ezekkel az önszabályozó gesztusokkal ugyanis elejét vehetjük az édesvizek drasztikus apadásának.

A mértéktartás jó irány egy fenntarthatóbb élet felé. A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért kiemelten foglalkozott a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás: Finish
Kiemelt kép: Canva

search icon