Lehet spórolni a mosogatógéppel?

Lehet spórolni a mosogatógéppel?
Lehet spórolni a mosogatógéppel?

Sokan azzal érvelnek a mosogatógép vásárlása mellett, hogy jóval kevesebb vizet fogyaszt, mint a kézi mosogatás. Nézzük meg, hogy milyen tényezők befolyásolhatják az erre adott választ, ami egyáltalán nem magától értetődő.

A vízfogyasztás értelemszerű, de csak abban az esetben, ha folyó csapvízzel mosogatunk. Ekkor valóban a mosogatógép által elhasznált vízmennyiség többszörösét is elhasználhatjuk. Ha előáztatunk, vagy nem eresztjük feleslegesen a vizet, már akár holtversenyt is elérhetünk. Itt a megtakarított idő lehet a döntő, valamint a vízmelegítés módja.

Ebben ugyanis a gépek kevésbé takarékosak, ráadásul a szivattyú, a forgó- és más elektromos alkatrészek szintén sok energiát fogyasztanak. Kézi mosogatáskor a meleg vizet ugyanúgy elő kell állítani valahogy, a bojler vagy az átfolyós vízmelegítő pedig szintén vesz fel áramot. Ne csak a csaptelepet vizsgáljuk, amikor eldöntjük, hogy hogyan is állunk majd az árammal!

Ha pedig már a csapról van szó, muszáj beszélnünk az anyaghasználat és a gyártás után maradó ökológiai lábnyomról is. A felhasznált fém- és műanyag elemek, valamint ezek élettartama egyértelműen a hagyományos módi győzelmét hozza.

Ugyanakkor a ráfordított időről is muszáj szót ejtenünk, hiszen minden változó fontos, ha a konyha felújítása mellett döntünk. Ha a mosogatással megspórolt időt a gyerekekkel, a kerttel vagy egy hasznos és fenntartható tevékenységgel töltjük, akkor egyértelmű, hogy a mérleg melyik irányba billen.

search icon