Minden szempontból biztonságos a budapesti csapvíz
Minden szempontból biztonságos a budapesti csapvíz

A HUN-REN kutatói ahhoz, hogy a budapesti ivóvíz hosszú távon is kiváló minőségű maradhasson, nagyszabású kutatást végeztek a vízminőséget veszélyeztető hatások feltárására, és megállapították, hogy a fővárosi csapvíz minden szempontból biztonságos.

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont tájékoztatása szerint, a „Tiszta ivóvíz: a biztonságos ellátás multidiszciplináris értékelése a forrástól a fogyasztókig Nemzeti Kiválósági Projekt” a Magyar Tudományos Akadémia Nemzeti Víztudományi Kutatási Programjához illeszkedően valósult meg. Ebben az ivóvízbiztonságot veszélyeztető hatásokat tártak fel a vízkivételtől a fogyasztóig, vagyis a dunai vízbázistól „egészen a csapig”. A hosszú időn át, rendszeresen végzett mérések és kockázatszámítások egyértelműen igazolták, hogy a budapesti csapvíz megfelel a minőségi követelményeknek.

A konzorcium összehangolt, nagy gyakoriságú mintavételt végzett a Dunából, a parti szűrésű kutakból, azok kezeletlen, majd az elosztóhálózatba jutó, technológiailag kezelt vizéből, a gerincvezetékből és a fogyasztói hálózatból – közölték, hozzáfűzve, a Miskolcot és Szolnokot ivóvízzel ellátó rendszert is vizsgálták. A vízbázisok hidrodinamikai modelljét különböző klímaváltozási forgatókönyvekre adaptálva megállapították, hogy a parti szűrésű ivóvízellátórendszer az elkövetkező harminc évben is képes lesz megfelelő mennyiségű ivóvizet biztosítani.

A klíma-előrejelzések alapján a távlati vízigényeket is meghatározták, emellett vizsgálták, hogy a gyógyszermaradványok hogyan bomlanak le a Dunában, és ennek segítségével megbecsülték, hogy a szennyezés mekkora része érkezik a felvízen levő országokból. Értékelték továbbá azt is, hogy a parti szűrés mennyire hatékonyan távolítja el a különböző szennyezőket.

A kutatók részletesen vizsgálták a víz kémiai és mikrobiológiai minőségét, valamint összetételének változását a Dunától a fogyasztói csapig. Az eredmények alapján a fővárosnak a teljeskörű csatornázottság és a korszerű szennyvíztisztítás ellenére kimutatható hatása van a Duna vízminőségére, mind mikrobiológiai, mind kémiai szempontból. Az ivóvíz előállítását szolgáló parti szűrés viszont hatékonyan távolítja el a mikroorganizmusokat, ezen belül az antibiotikumokra rezisztens szervezeteket, a gyógyszermaradványokat és más szerves mikroszennyezőket is.

Természeti kincseink ismerete, és védelme a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a tudományos élet számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(HUN-REN)

Fotó: Canva

search icon