Rengeteg gyógyszermaradvány szennyezi a folyókat
Rengeteg gyógyszermaradvány szennyezi a folyókat

Gyógyszermaradványok tekintetében szinte nincs is érintetlen folyó a világon. A világszerte több száz kutató részvételével folytatott vizsgálat kiderítette, hogy a leggyakrabban a paracetamol készítmények és az epilepszia valamint diabétesz gyógyszerek maradványai bukkannak fel az élővizekben, legalábbis a dohánytermékekből származó nikotin és kávéfogyasztásból hátra maradt koffein után.

Az angliai York Egyetem koordinálta kutatás során 100 országból származó 1000 mintát elemeztek, összesen 258 folyót vizsgálva. Az eredmények alapján ezek egynegyedében érték el a gyógyszerhatóanyagok az élővilágot veszélyeztető koncentrációt.

Ahogy a Qubit beszámolójából kiderül: a gyógyszermaradványokkal legszennyezettebb folyók Bolívia, Etiópia és Pakisztán élővizei, míg a káros összetevőktől leginkább mentes minták Izlandról, Norvégiából valamint az Amazonas vidékéről származtak.

A kutatók szerint az alacsony és közepes jövedelmű országokban elsősorban a hiányos szennyvízkezelés valamint a gyógyszergyártásra vonatkozó túl laza környezetvédelmi szabályozások okolhatók a szennyezésért. Ahogy írják, azért számít igazán aggasztónak az eredmény, mert a szermaradványok ökológiai és egészségügyi hatásmechanizmusai még csak részleteiben ismertek.

search icon