Kampány népszerűsíti a hazai vezetékes ivóvizet

Kampány népszerűsíti a hazai vezetékes ivóvizet
Kampány népszerűsíti a hazai vezetékes ivóvizet

A vezetékes ivóvíz kiváló Magyarországon, folyamatos a víz minőségének mérése, ellenőrzése – mondta az országos tiszti főorvos a vízfogyasztást népszerűsítő Happy hét kampány nyereményátadóján.

Mind a szolgáltatók, mind a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) rendszeresen vizsgálja az ivóvizet, évente több tízezer mintán nagyjából kilencszázezer vizsgálatot végez a hatóság.

Az ivóvizet vizsgálják mikroműanyagokra és hormonokra is, és az eredmények szerint ezek az anyagok csak nyomokban fedezhetők fel a felszíni vizekben, az ivóvízben még nem, hiszen a parti szűrésű kutak megszűrik ezeket a szennyeződéseket.

Az emberi szervezet anyagcsere-folyamataihoz szükség van a vízre, nem lenne szabad csak a szomjúságérzetre hagyatkozni. Egy felnőtt átlagos napi vízfogyasztása 2-2,5 liter, ami természetesen több lehet hőség idején, testmozgás vagy erős fizikai munka miatt.

A közoktatási intézményeknek szóló, ivóvízfogyasztást népszerűsítő Happy hét program elindítója, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója szerint az intézet folyamatosan figyelemmel kíséri a lakosság egészségi állapotát, szakmai ajánlásokat készít a különböző szakterületekhez. A lakosság folyadékfogyasztási szokásairól is több felmérés készült az elmúlt években.

Évről évre több iskola jelentkezik a programra, és egyre több általános iskola biztosítja a mosdón kívüli vízivási lehetőséget a gyerekeknek.

Az idei Happy hetet a víz világnapjához kapcsolódóan március 21. és 25. között rendezték meg, a programhoz 884 oktatási intézmény – 5275 iskolai osztály és 1748 óvodai csoport – csatlakozott.

(Forrás: index.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon