Új felfedezés oldhatja meg az ivóvízválságot
Új felfedezés oldhatja meg az ivóvízválságot

Egy koreai kutatócsoport olyan membránt készített, amely percek alatt képes a sós vizet édesvízzé változtatni. A membrán az egy hónapos használat során a só 99,99 százalékát kiszűrte. Ígéretes eszköz lehet az ivóvízválság enyhítésére a jövőben.

Az édesvíz egyre drágább erőforrássá válik a világon: a kaliforniai vízbázissal már a tőzsdén is kereskedni lehet, ami jó példája annak, hogy a szárazságok, aszályok mekkora problémát jelentenek. Egy 2018-as nagyszabású jelentés arra figyelmeztetett, hogy a világ lakosságának negyede olyan területeken él, amelyek vízhiányosak. Az éghajlati válság tovább rontja a helyzetet, mivel a hótakarótól függő helyeken a víz korábban elolvad.

A Journal for Membrane Science című folyóiratban megjelent új kutatás a víz sótalanításának egy egyedülálló módját mutatja be. A koreai csapat egy nanoszálas membránt tervezett, amely szerintük percek alatt képes a tengervizet ivóvízzé alakítani.

„A koaxiális nanoszálas membrán nagy lehetőségeket rejt magában a tengervízoldatok kezelésére” – mondta a vezető kutató, Yunchul Woo, a Korea Institute of Civil Engineering and Building Technology anyagtudósa az eredményekről.

Míg a korábbi kutatócsoportok korábban már használtak ugyanilyen membránt, akkor csak körülbelül két napig működtették azokat; a mostani kutatás 30 napos időtartamig vonta ki a sót a tengervízből.

(Forrás: napi.hu Kép: pexels.com)

search icon