Milliók élnek olyan városokban, amelyek nem engedhetik meg maguknak a klímavédelmi intézkedéseket
Milliók élnek olyan városokban, amelyek nem engedhetik meg maguknak a klímavédelmi intézkedéseket

Világszerte a városok negyede nem engedheti meg magának a klímaváltozás elleni intézkedéseket egy friss vizsgálat szerint, miközben 90%-uk komoly kockázatoknak van kitéve.

A londoni központú Carbon Disclosure Project (CDP) felmérése a világ 800 városát érintette. Ezek közel felének, 43%-nak egyelőre még terve sincs arra, hogyan kellene alkalmazkodnia a klímaváltozás hatásaihoz, pedig mintegy 400 milliós lakosságot foglalnak magukba.

Ha pedig lenne is tervük, az sem feltétlenül lenne elég, hiszen a világ városainak egynegyede nem rendelkezik elegendő pénzzel, hogy védekezzen a klímakrízis pusztító hatásai ellen, pedig olyan veszélyek leselkednek rájuk, mint az áradások, a hőhullámok vagy épp a vízhiány.

Kyra Appleby, a CDP globális igazgatója szerint azért akad kevesebb forrás az alkalmazkodás finanszírozására, mint például a károsanyag-kibocsátás mérséklésére, mert míg a megújuló energiát biztosító eszközök alkalmazása gazdaságilag megtérülhet, az energiahatékonysági projektekkel pedig gyorsan lehet spórolni, addig a szélsőséges időjáráshoz való alkalmazkodás haszna kevésbé nyilvánvaló.

Vannak azonban pozitív példák is, mint amilyen London, Bristol, Los Angeles vagy épp Athén, ahol jól alkalmazkodnak a klímaváltozáshoz. A görög főváros például zöldtetőket alakít ki, fákat ültet, hogy hűtse a túlhevült utcákat, míg Bristolban több mint 17 kilométer hosszan építenek árvízvédelmi gátakat.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(The Guardian/MTI)

search icon