A zöldtető a városi emberhez is közel hozhatja a természetet
A zöldtető a városi emberhez is közel hozhatja a természetet

A zöldtető nyáron hűt, télen fűt, és ahogy a futónövényekkel befuttatott házfalakról írt cikkünkből is kiderül, az ilyen felületek eredményesek a városi levegő tisztításában is, arról nem is beszélve, hogy egyre divatosabbak.

Nyáron a városokban mért hőmérséklet az épületek és utak hőelnyelése miatt 5-7 ºC-kal melegebb, mint vidéken, egy hagyományos tetőn pedig akár 40ºC-kal is magasabb lehet, mint egy zöldtetőn. Magyarország lakosságának kétharmada városokban él és a klímaváltozás miatt az éves átlaghőmérséklet emelkedése a sűrűbben beépített területeken még jobban érezhető.

Mik a zöldtetők előnyei a lakók számára?

•jelentős energetikai megtakarítást eredményeznek,
•megnövelik a tető élettartamát, hiszen egyfajta védőréteget képeznek rajta
•kiváló hangszigetelő tulajdonságokkal bírnak
•védenek a szélsőséges hőmérséklettől.

Nem utolsó sorban pedig esztétikusak és növelik az ingatlan értékét. Legalább ennyire fontosak viszont a környezeti előnyök is. Amellett, hogy a lassan megszokottá váló extrém időjárási események kivédésében jó szolgálatot tehetnek a lehulló csapadék lefolyásának lassításával, meg is szűrik azt az esetleges mérgezőanyagoktól. Mint Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója elmondta,

A zöldtető a fenntarthatóság és a tisztább levegő jelképe. A növények segítenek megkötni a szmogot, a levegőben található illékony vegyületeket és nehézfémeket, ezáltal javítják a levegő minőségét.

Legalább ennyire fontos, hogy az zöldtetők akár közösségi kerteknek is alkalmasak lehetnek, közelebb hozva ezzel a városi embereket a természethez.

A zöldtetőknek két típusa ismert: az extenzív zöldtető, mely minimális gondoskodást igényel, ellenben nem teszi lehetővé a tető rekreációs használatát, és az intenzív, mely esetben tulajdonképpen egy klasszikus kertről beszélünk, annak minden előnyével és munkaigényével. Utóbbihoz azonban előre kell gondolkodni, mert extra erős tetőszerkezetet kíván.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

Forrás: Knauf Insulation sajtóközlemény

search icon