Természetalapú megoldások a városban
Természetalapú megoldások a városban

Korábbi cikkünkben már ismertettünk olyan természetalapú megoldásokat, amelyeknek kiemelt szerepük van a klímaváltozás elleni harcban. Bemutattuk alkalmazásukat főként a természetes ökoszisztémák helyreállításának példáján keresztül. Ezúttal azokat a természetalapú megoldásokat járjuk körül, amelyek élhetőbbé és egészségesebbé teszik a városokat, miközben számos ökoszisztéma-szolgáltatást nyújtanak a lakosok számára.

Az IUCN meghatározása szerint a természetalapú megoldások (Nature-based Solutions, NbS) „a természetes vagy módosított ökoszisztémák védelmére, fenntartható kezelésére és helyreállítására irányuló olyan intézkedések, amelyek hatékonyan és adaptívan kezelik a társadalmi kihívásokat, és egyidejűleg az emberi jólét és a biológiai sokféleség előnyeit biztosítják”. A természetalapú megoldások kiemelt szerepet játszanak a klímaváltozás elleni harcban a városi környezetben is, és más társadalmi és gazdasági előnyökkel is szolgálnak.

A legalapvetőbb városi kihívások az éghajlatváltozás és a növekvő népesség. A természetalapú megoldások olyan többfunkciós módszerek, amelyek javítják a közegészséget, az emberek jólétét, energiahatékonyak, és a városi tereket képesek teljesen megújítani a környezetszennyezés (levegő, víz) csökkentésével párhuzamosan.

Az egyik ilyen városi megoldás a zöld és a kék infrastruktúra fejlesztése, melynek keretében az önkormányzatok nem csupán a szélsőséges időjárási viszonyokkal szemben teszik ellenállóbbá a városokat, hanem új, népszerű rekreációs területeket is létrehoznak, illetve még a város élelmiszer-szuverenitását is erősítik.

Városi kivitelezés

A említett zöld és kék infrastruktúra számtalan módon jelen lehet a városokban is. Egyre inkább létfontosságú, hogy ahol csak lehet, felváltsák az úgynevezett szürke infrastruktúrát. Ide tartozó megoldások például a parkok, a zöldtetők, a zöldfalak, az esőkertek, a közösségi kertek és a vízáteresztő burkolatok.

Zöldtetők

A zöldtetők olyan tetők, amelyeket gyep vagy esetleg zöldségeskert borít. Ma már a világ számos városában gyakori látványnak számítanak. Egyre több magáncég és városi hatóság fektet be zöldtetőkbe, mivel sok előnyük van. Többek között megtakarítást jelentenek az energiaköltségek terén, csökkentik az árvízveszélyt, élőhelyet teremtenek a város élővilága számára, csökkentik a légszennyezést és a hőséget, sőt még élelmiszert is termelnek. Kiváló példa erre a Közép-európai Egyetem Nádor utcai épületének teteje, ahol ráadásul még zöldfalat is láthatunk.

Zöldfalak

A zöldfalak olyan függőleges szerkezetek, amelyekhez különböző típusú növényeket vagy más zöld növényzetet rögzítenek. Kiváló lehetőséget kínálnak a városi mezőgazdaságra is, például a kis gyümölcsök, zöldségek és fűszernövények vertikális termesztésére.

Esőkertek

Az esőkert összegyűjti a tetőről, felhajtóról vagy utcáról érkező esővizet, és lehetővé teszi, hogy beszivárogjon a talajba. A fűfélékkel és virágzó évelő növényekkel beültetett esőkert olcsó és szép módja lehet egy ingatlan vízelvezetésének és védelmének. Az esőkertek segíthetnek kiszűrni a szennyező anyagokat a lefolyó vízből, valamint táplálékot és menedéket nyújtanak a pillangók, az énekesmadarak és más állatok számára.

Az esőkert egy egyedülálló kerttípus, amely mélyen gyökerező növényfajoknak ad otthont. Kialakítása lehetővé teszi a felesleges víz összegyűjtését tetőről, udvarról vagy más vízzáró felületekről.

Az esőkert növényi tóként is működhet, amikor az esővíz az udvar mélyen fekvő részében összegyűlik. Innen származik a neve. Az alább látható növények őshonos vadvirágok és füvek, amelyeket azért választottak ki, mert hatékonyan képesek a vizet a talajba juttatni.

zöldtető Budapesten
Esőkertépítés
Fotó: kertszepites.com

Közösségi kertek

A használaton kívüli városi területek termő közösségi kertekké alakítása pozitív hatással lehet a helyiekre. A természetközeliség, az egészséges élelmiszerforrások, valamint a közösséghez tartozás révén a közösségi kertek hozzájárulnak a mentális és a fizikai egészség javításához.

Vízáteresztő burkolatok

Az áteresztő burkolatrendszerek (angolul Permeable Pavement Systems, PPS) a városi infrastruktúra szerves részei a természetalapú megoldások megvalósítása érdekében. A csapadékvíz-gazdálkodási rendszerek kialakítása részletes tervezést igényel. A városokban kialakuló árvizek a városokban élő lakosságot fenyegethetik, ezenkívül befolyásolhatják a városi tavak hidrológiai rendszerét. Ez elvezethet a hőmérséklet további emelkedéséhez, ami a városokban már egyébként sem optimális. A PPS sikeres természetalapú megoldás a tórendszerek ellenálló képességének javítására.

Összességében elmondható, hogy a természetalapú megoldásoknak kiemelt szerepük van a városi környezetben is. Amellett, hogy élőhelyet biztosítanak bizonyos állatfajok számára, a zöldítés segít hűvösen tartani a városokat, elvezetni a felszíni többletvizet és javítani a levegő minőségét. A zöld infrastruktúra vonzó gazdasági megtérülést is kínál, és a társadalom mentális és fizikai egészségét, jólétét is javítja.

Kiemelt kép: zöldtető a Mamut bevásárlóközpont tetején

Forrás: epiteszforum.hu

search icon