Fontos területeket erősíthet a Zikop
Fontos területeket erősíthet a Zikop

A 2021-27-ig tartó uniós költségvetési ciklusban az eddiginél is nagyobb hangsúlyt kapnak az éghajlatváltozás megelőzéséhez, illetve az ahhoz való alkalmazkodáshoz kapcsolódó projektek.

Magyarországon a Zöld infrastruktúra és klímavédelmi operatív program (Zikop) segítheti a gazdaság karbonsemleges átállását a 2027-ig tartó időszakban és lényegesen magasabb lesz a rendelkezésre álló forrás, mint a 2020-ig futott Környezeti és energiahatékonysági operatív program esetén volt.

A Zikop keretében az egyik kulcsterület a víz, ezen belül is a jó minőségű ivóvíz lesz, mely jelenleg nem mindenki számára hozzáférhető, miközben a hálózat vízvesztesége meghaladja a 20%-ot.

A vízközműrendszer, a zöld és kék infrastruktúra átfogó fejlesztése várható, mely erősítheti a csapadékvíz-gazdálkodást, a szennyíz kezelését, a szennyvíziszap hasznosítását is.

Ez azért is fontos, mert Magyarország ár- és belvízvédelmi problémái mellett az aszály és a vízhiány, valamint a vizek szennyezése jelent kihívást ráadásul ezek a problémák a szélsőséges időjárási hatások erősödésével egyre fokozódnak majd.

A korábbiakhoz képest nagyobb teret kapnak a megújulóenergia-alapú áramtermelés integrálását és a hálózati rugalmasságot célzó energetikai hálózatok fejlesztése, okosítása, a tárolókapacitások növelése és a helyi energiaközösségek kialakítása.

Az operatív program prioritásai között a körforgásos gazdaság kialakítása, erősítése, illetve a környezet- és természetvédelem is nagy szerepet kap.

Forrás: vh.hu

search icon