Mivel lehet lehűteni egy várost?
Mivel lehet lehűteni egy várost?

Az Egyesült Királyságbeli Surrey Egyetem kutatói a városi zöldfelületek – botanikus kertek, fasorok – és víztestek hűtő hatását vizsgálták.

A kutatók vizsgálataik eredményeképpen számszerűsíteni tudták, hogy melyik zöldterület hány fokkal képes hűteni a környezetét – írja a Science Daily. A legfontosabb megállapítások közül a következő zöldterületek és vízi utak hűtötték jelentősen a levegőt:

  • Botanikus kertek: -5 °C átlagosan (-2,2 °C és -10 °C között)
  • Vizes élőhelyek: -4,7 °C átlagosan (-1,2 °C és -12 °C között)
  • Esőkert: -4.5 °C átlagosan (-1.3 ° C és -7 ° C között)
  • Zöld falak: -4,1 °C átlagosan (-0,1 °C és -18 °C között)
  • Utcai fák: -3,8 °C átlagosan (-0,5 °C és -12 °C között)
  • Városi gazdaság: -3,5 °C átlagosan (-3 °C és -3,9 °C között)
  • Parkok: -3.2 °C átlagosan (-0.8°C és -10°C között)
  • Tartályok -2.9 °C átlagosan (-1.8 ° C és 5 ° C között)
  • Játszóterek: -2,9 °C átlagosan (-2,8 °C és -3 °C között)

A tanulmány szerint, egy bizonyos pontig minél nagyobb egy park – annál nagyobb a hűtőhatása. A legjobb hatás elérése érdekében a városoknak ezért érdemes lenne zöld folyosókkal is összekötni ezeket a helyeket. Továbbá a zöldítő projektek csökkentik a szén-dioxid kibocsátást, emellett pedig segítik az áradások megakadályozását is.

Prashant Kumar professzor, a Surrey Globális Tiszta Levegő Kutatóközpont (GCARE) igazgatója elmondta:

Ez segíthet a világ várostervezőinek felvenni a harcot a globális felmelegedés kihívásaival. Ha csak néhány általunk leírt lépést valósítanak meg, máris sokkal ellenállóbbá válhatnak a városok, és a lakosok egészségesebbek és boldogabbak lesznek.

A kutatók arról is beszámoltak, hogy a bolygó egyes részei sokkal érzékenyebbek a hőségre, de nem kutatták, hogyan lehet a zöld területeket ezek lehűtésére használni. A tanulmányból kiderül, hogy erre nincsen általánosan működő recept. A professzor tanácsa szerint minden közösségnek magának kell rájönnie, mi az, ami működik az adott lakókörnyezetben.

A zöldebb és élhetőbb lakókörnyezet kialakítása, a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a szakma számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(Magyar Mezőgazdaság / Science Daily)

Fotó: Stock photo

search icon