Elkészült Debrecen Zöld kódexe
Elkészült Debrecen Zöld kódexe

Elkészült Debrecen Zöld kódexe, amely öt témakörben ötven intézkedést tartalmaz; az ország legkomplexebb környezetvédelmi programja új lendületet ad a város zöldpolitikájának.

Papp László, Debrecen város polgármestere, a nagyerdei Sziget-kék gyermekparadicsomban tartott rendezvényen kiemelte, hogy az Országgyűlés 2022. decemberi, országos kitekintésű környezetvédelmi programjának elfogadása óta Debrecenben elkészült a komplex környezetvédelmi program, amely a 2023 és 2026 közötti időszakra fogalmaz meg konkrét tennivalókat a témában.

A kódex ötven intézkedést tartalmaz, s valamennyi egy jobb, tisztább, élhetőbb város megteremtését, fenntartását célozza. Felsorolása szerint öt témakörben – természetvédelem és biodiverzitás; zöldterület-gazdálkodás, a települési környezet tisztasága és hulladékgazdálkodás; települési vízgazdálkodás; fenntartható közlekedés és energiagazdálkodás, zöld városfejlesztés; települési levegőtisztaság- és zajvédelem – dolgozták ki a tennivalókat a Debreceni Egyetem tudósai által vezetett munkacsoportok.

A „zöld város” koncepció a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a hazai energetikai, és agrár szektor számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

A dokumentum komplex állapotfelméréssel, a mai helyzet rögzítésével kezdődik, majd megfogalmazza a környezetvédelmi célkitűzéseket, és a megvalósításhoz szükséges forrásigényt, amit az egyre izmosodó helyi költségvetésből biztosítanak, de pályáznak hazai központi és európai uniós forrásokra is – tette hozzá a polgármester.

Papp László a kódex egyik legnagyobb erényének nevezte, hogy magába foglalja azt a környezeti ellenőrző rendszert, amelyet korábbi döntésükkel a biodiverzitás nyomon követésére, a talaj, a víz, a levegő monitorozására állítanak fel nemcsak az iparterületeken, hanem Debrecen egész területén és az agglomerációban. Külön kitért a vízgazdálkodásra, amely közlése szerint Debrecenben stabil, kiegyensúlyozott; a Civaqua-program keretében a Tisza vize már a városban van.

Tárgyalásokat kezdeményeznek a nagyvállalatokkal is, köztük a leendő akkumulátorgyárakkal, hogy vizsgálják felül a tevékenységüket, a technológiájukat a vízgazdálkodás szempontjából, és alkalmazzanak víztakarékosabb termelést, illetve térjenek át erre.

A sajtótájékoztatón a témacsoportok vezetői részletesen ismertették Debrecen Zöld kódexének céljait, és megállapításait.

(Deberecen.hu)

Fotó: Canva

search icon