Planet Budapest 2023 – A számok tükrében
Planet Budapest 2023 – A számok tükrében

Eredményesen zárult a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expo és Élményprogram. Az ötnapos rendezvény az előadók, a kiállítók és a látogatók számában is minden várakozást felülmúlt. Lássuk a Kárpát-medence legnagyobb fenntarthatósági eseményének statisztikai adatait a számok tükrében!

Heroes of the Future többszörös túljelentkezéssel

A Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó és Élményprogram kalandra hívta a fiatalokat. A 8–16 éves korosztály „A jövő hősei” program keretében egy 75–80 perces élményszínház részesei lehettek, célként kitűzve, hogy a Föld jelenét és jövőjét jobbá tegyék az összefogás erejével.

A fenntarthatóságról szóló élményprogramra az ország minden pontjáról érkeztek iskolások. A szervezők tájékoztatása szerint összesen 163 indítási időpontra szerveztek diákokat, a regisztráció során pedig dupla ennyi iskolás csoport regisztrált, így elmondható, hogy kétszeres volt a túljelentkezés az eseményre.

A Hereos edukációs élményprogram az ország valamennyi iskoláját megszólította, de a főváros és Pest megye közel 40 százalékát adta az összes regisztrált részvevőnek. Az összegzésből az is kiderül, hogy több mint 100 diákcsoport állami fenntartású, a többi egyházi vagy alapítványi iskolából érkezett. Az egyhetes program ideje alatt csaknem 5200 diák és tanár vett részt az interaktív élményprogramon.

Fotó: Bársony Bence

Nagy létszámú külföldi részvétel

A Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó kiállítási csarnokában online üzleti megbeszélések is zajlottak a külföldi vállalatok és szakmai intézmények, illetve a kiállításon jelen lévő magyar partnerek részvételével. A megbeszélésekbe 50 külföldi cég, illetve intézmény kapcsolódott be Afrika, Ázsia, Közép és Dél-Amerika illetve Európa összesen 32 országából.

Fotó: Szecsődi Balázs

Sikeres szakmai konferenciasorozat

A Planet Budapest 2023 szakmai konferenciasorozat három nap alatt 5 konferenciát (Zöld finanszírozás, Megújuló energia, Természetközeli mezőgazdaság, Vízgazdálkodás, Fenntartható csomagolás) és egy egész napos szakmai programot foglalt magában. A három nap alatt 115 előadó és panelbeszélgető szólalt meg, a hétvégén további 47, így összesen 162 előadót látott vendégül az ötnapos rendezvény.

Fotó: Szecsődi Balázs

A Zöld finanszírozás konferenciát különösen is nagy érdeklődés övezte, s erre a leghitelesebb visszajelzést az 500 fő részvételével megrendezett tematikus nap adta. Az egyik legnagyobb érdeklődést Áder János, volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke és egyben a Planet Budapest 2023 alapítója, valamint Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatójának pódiumbeszélgetése hozta. A fontos fenntarthatósági témákat érintő beszélgetés során, többek között a műanyag-újrahasznosítás, a biogáz-, a gumibitumen-előállítás, az étolaj-visszagyűjtés, valamint a nyáron indult MOHU és a hulladékok kezelése is szóba került.

Elégedett kiállítók

A Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expo és Szakkonferencia alatt 162 cég jelent meg, összesen 140 standon. Nyilatkozataik alapján a kiállítók elkötelezettek a fenntarthatóság iránt, fontos számukra a téma, így örömmel fogadták a nagyszabású rendezvényen való kiállítási lehetőséget.

A részvevő kiállítók visszajelzései alapján átlagosan több száz, olykor ezernél is több látogató és érdeklődő fordult meg a szakmai standoknál. A kiállítók nem egy esetben partneri együttműködéseket is ki tudtak alakítani.

Összegzésként Áder János szavait idézzük: a Planet Budapest 2023 Expo bizonyította, hogy nem kell külföldre menni és mindig drága technológiát beszerezni, mert vannak remek magyar ötletek, innovációk és szolgáltatások, melyek felhasználásával alkalmazkodhatunk, és az életünket is könnyebbé tehetjük.

search icon