Áder János a fenntarthatóságról
Áder János a fenntarthatóságról

A fenntarthatóság az, amikor csak annyit veszünk el a természettől, amennyit az pótolni tud, vagy úgy élünk, hogy a jövő generációk szükségleteinek kielégítésére is legyen elegendő erőforrás – mondta Magyarország korábbi köztársasági elnöke, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Áder János a Hungexpo területén szerdán kezdődő Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó és Élményprogram rendezvénnyel kapcsolatban elmondta: két éve azért rendezték meg az első expót, mert rájöttek, hogy „nem szabad csak a vízről és csak a klímaválságról beszélni”, mert ennél több részből álló problémahalmazról van szó, például a biodiverzitás megszűnéséről, a talaj kimerüléséről, az elsivatagosodásról és az aszályokról.

Az idei expó három lábon áll: az első egy klasszikus kiállítás 140 magyar cég részvételével, amelyek különböző problémákra keresik a megoldásokat; a második a Your Planet című kiállítás, ahol megmutatják, mi az a problémahalmaz, ami körülvesz mindenkit; a harmadik pedig a Heroes of the Future, amely fiataloknak szóló videójáték, élményszínház, kalandpark és szabadulószoba keveréke, ahol a résztvevők színészekkel, forgatókönyv alapján tudnak végigmenni egy pályán, miközben szembesülhetnek a jövőjüket érintő legfontosabb kérdésekkel.

A volt köztársasági elnök kiemelte, hogy a kiállítás fő témája a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, ezek mellett a víz– és szennyvízkezelés, az energetika, az energiahatékonyság, az okosvárosok, a hulladékgazdálkodás és a körforgásos gazdaság is komoly szerepet kap.

Áder János a mezőgazdaság kapcsán megjegyezte: nagy probléma az egész világon, hogy kizsigerelik a termőföldet, és a helytelen gazdálkodás miatt egyre több termőterület vész el víz- és szélerózió formájában. Mint elmondta, azzal a gazdálkodási móddal, amelyet ma a gazdák folytatnak, a talaj felső 20–25 centiméteres része egy idő után szinte „homokozó” lesz, nem lesz vízmegtartó képessége, alatta pedig egy nagyon kemény réteg, az „eketalp” jön létre. Rámutatott arra, hogy ezen változtatni a géppark lecserélésével lehetne, amihez komoly források kellenének, ezért a gépek átalakítása lehet egy reális cél.

Megemlítette, hogy egyetlen centiméter humusz képződése 300–500 évig tart, ennek pótlása igen hosszú idő, de a talajminőség is probléma az intenzív gazdálkodás, az egyre kevesebb szerves trágya és a növekvő műtrágya-felhasználás miatt. A megoldás az organikus úton történő tápanyagpótlás. Az expón több kiállító is bemutatja, hogyan lehet a szokásos biológiai időnél gyorsabban, nagy mennyiségben talajminőséget javító készítményeket előállítani.

Áder János a körforgásos gazdaság témájához kapcsolódva kijelentette, hogy az elmúlt évtizedekben kialakult „dobd el” kultúra – vagyis hogy kitermelik, rövid ideig használják, majd kidobják – nem tartható fenn, át kell térni a használt termékek jelentős újrahasznosítására. Jó példaként említette, hogy a Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) rendszerében január elsejétől újra visszaváltható lesz mindenféle üvegpalack, illetve a PET-palackok és az alumíniumdobozok is, hiszen ezek újrahasznosítva jelentős százalékban visszakerülnek a gazdaságba, így kevesebb energia felhasználásával készülnek új palackok.

(MTI)

search icon