Okosvárosok, élhető lakókörnyezet

Okosvárosok, élhető lakókörnyezet
Okosvárosok, élhető lakókörnyezet

Városban élni nagy kihívás. Ezzel az ember hosszú évezredek alatt kialakított állandó és közvetlen kapcsolata a természettel egyszer csak megszakad(t): a városokban ugyanis jelentősen leszűkül a természeti tér. A fák, a virágok, a gyep, a talajjal való élő kapcsolat olyan energiaforrás az ember számára, amely mással nem pótolható. Éppen ezért különösen fontos, hogy a városi környezetben, ahol a magas lakósűrűséghez mérten kifejezetten szűkösek a természeti terek, ne csak a mennyiségre törekedjünk, hanem a minőségre is. Mégis, hogyan lehet a természetet megőrizve a mai korunk technológiáját támogatni a városokban? Az alábbiakban kiderül!

A városi lét kihívásai

A növények látható szépsége – úgymint a levelek, a virágok, a törzs – a szemünk számára láthatatlan gyökérvilágból táplálkoznak. Ezért a gyökérzónában szükséges a növények számára megadni a biológiai, kémiai és fizikai feltételeket az egészséges és hosszú élethez. A városi növények esetében jóval magasabb szinten indokolt ezekről a feltételekről gondoskodni, mint a mezőgazdasági talajokban, hiszen a városi növényeknek el kell viselniük a folyamatos szmogot, a zajt, a port, az átlagnál magasabb hőmérsékletet, a rázkódást, a házi kedvencek vizeletét és a gyakran szűkös gyökérteret is. Védelmük érdekében olyan módszerekre és termékekre van szükség, amelyeknek a fizikai, a kémiai és a biológiai képességeit kifejezetten a városi környezetre fejlesztették ki.

Gardenfutura

Az idei Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó és Élményprogram résztvevői között szerepel a Gardenfutura, a szivacsváros-technológiák magyarországi képviselője. Tevékenységükben és hitvallásukban a fenntarthatóság és a környezetvédelem prioritást élvez.

Olyan innovációkat honosítunk és fejlesztünk, amelyek célja a városokban a csapadék helyben tartása és hasznosítása a növények számára. Ezeket a módszereket teszteljük, oktatási anyagokat készítünk, projekteket fejlesztünk, és támogatjuk a megvalósítást.

A természetes megoldás

A Gardenfutura olyan módszereket és anyagokat fejleszt és ajánl a városi környezetben végzett zöldfelületi beruházások számára, amelyek a legjobb talajkörnyezetet biztosítják a növényeknek. Termékeik természetesek, szintetikus anyagoktól mentesek. Elmondható, hogy valóban ötvözik a régi tudást a legújabb technológiai megoldásokkal.

A Városi Édenkertek megteremtése

Hiszünk abban, hogy az egészséges talaj és a szép növények jobbá, élhetőbbé teszik a városlakók mindennapjait! Valljuk, hogy létrehozhatók azok a „városi édenkertek”, ahol az ember megláthatja és megérezheti a Földanya végtelen szépségét, ami táplálhatja és gyógyíthatja a lelkünket. Célunk, hogy a magunk eszközeivel hozzájáruljunk a „városi édenkertek” megvalósításához, és szolgáljuk a városlakó embereket

– teszik hozzá a Gardenfutura szakemberei.

A Gardenfuturához hasonló más kezdeményezések is bizonyítják, hogy a régi tudás nem elvetendő, csupán némi újítás, modernizáció szükséges ahhoz, hogy napjainkban is természetközeli lakókörnyezet és élhető városok vegyenek bennünket körül.

Látogass el a Planetre!

Ha szeretnéd személyesen is megismerni korunk új technológiáit, valamint a környezetvédelemmel foglalkozó további magyar cégeket, látogass el a régió legnagyobb fenntarthatósági rendezvényére, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expóra és Élményprogramra, melynek szervezője a Kék Bolygó Alapítvány. Az esemény különleges élményeket, tartalmát és látványvilágát tekintve is kiemelkedő kiállítást, kézzelfogható megoldásokat, szakmai programot és interaktív játékokat kínál a fiatalabb generációnak, a nagyközönségnek és az üzletnek egyaránt.

Találkozzunk 2023. szeptember 27. és október 1. között a Hungexpón!

További részletek: planetbudapest.hu

search icon