Hogyan hozzunk létre környezetbarát sövényt – akár városi kertben is
Hogyan hozzunk létre környezetbarát sövényt – akár városi kertben is

Szeretnéd csökkenteni a környezetszennyezést és egyúttal a vadon élő állatokat közelségére vágysz? Akkor érdemes megfontolni a sövény ültetését.

A sövények nemcsak az autók füstjét nyelik el, csökkentik a zajszennyezést és távol tartják a kíváncsi szomszédokat, hanem mágnesként vonzzák a vadon élő állatokat is, amiknek mind menedéket, mind táplálékot nyújtanak.

Melyik a legjobb évszak a sövény ültetésére?

Ez attól függ, hogy már cserépben lévő vagy csupasz gyökerű sövényt szeretnénk ültetni. Ha csupasz gyökerű sövényt ültetünk, akkor a legalkalmasabb időszak erre a november, mivel a talaj még meleg, és a gyökerek azonnal növekedésnek indulnak.

Fontos tippek

Először is, ne vásároljunk hatalmas növényeket, válasszunk inkább kisebb darabokat, mivel ezeket könnyebb gondozni, olcsóbb a beszerzésük és kevesebb vízre van szükségük.

Másodszor, válasszunk a kert méretével arányos sövényt.

Harmadszor, végezzünk némi kutatást. Gondoljuk végig, hogy mit szeretnénk a sövénytől – be akarjuk hozni az élővilágot, esetleg örökzöldnek kell lennie, hogy a szomszédok ne lássanak be a kertbe, vagy a zaj és a környezetszennyezés megelőzése az elsődleges szempont?

Még több érdekes tippet találsz a sövényekről ebben a cikkben.

Pár példa arra, hogy kis helyekre melyik sövénytípusok a legjobbak

Kaukázusi babér – Prunus laurocerasus ‘Caucasica’ – Ennek a sötétzöld babérnak hosszabbak és keskenyebbek a levelei, így a szokásos típusnál könnyebben tartható keskenyen, ha kevés a hely. Ha hagyjuk, hogy a növények virágozzanak, nagyon vonzóak lesznek a méhek számára, míg a cseresznye termése az év későbbi szakaszában szívesen látott ételt jelent az éhes madaraknak.

Hicks tiszafa – Taxus x media ‘Hicksii’ – Ez a tiszafa a kedvelt sövényfaj egy másik változata, amely fiatalon viszonylag gyorsan nő, és a felfelé irányuló növekedésnek köszönhetően könnyebb keskenyen tartani.

Rózsák – Rosa canina, R. pimpinellifolia, R. rubiginosa, R. rugosa – A fajrózsák remekül alkalmasak arra, hogy a vadon élő állatokat a kertbe csalogassák. Nektárban és virágporban gazdag virágaik sokkal jobbak a beporzó rovarok számára, mint a modernebb, dupla virágú fajták.

Levendula – Lavandula angustifolia, L. intermedia, L. stoechas – Az egyik legjobb növény, ha a méheket és a pillangókat szeretnénk vonzani. Ültessünk többféle fajtát a hosszú virágzási időszak érdekében.

Forrás (independent)

search icon