Övsömör – Amikor egy korábbi fertőzés még egyszer bajt okoz

Övsömör – Amikor egy korábbi fertőzés még egyszer bajt okoz
Övsömör – Amikor egy korábbi fertőzés még egyszer bajt okoz

Az övsömör és a bárányhimlő szorosan összefügg, hiszen ugyanaz a vírus okozza a két betegséget. Míg utóbbin általában gyerekkorban átesünk, az övsömör jóval később alakulhat ki, és számos betegséget jelezhet. Hogy mik ezek, mennyire kell komolyan venni az övsömör tüneteit, és mi a kezelés menete, kiderül a cikkből.

A bárányhimlő okozója a varicella zoster nevű vírus, amely a betegség lefolyása után is a szervezetben marad, igaz, inaktív állapotban. Egyes esetekben azonban aktiválódhat: idős korban, kemoterápia alatt, komolyabb fertőzés vagy gyulladás miatt, esetleg baleset után legyengült szervezetben. Ilyenkor jelenik meg az övsömör, amely jellemzően a 60 feletti korosztályt érinti, de a fentiek fényében fiatalabb korban is kialakulhat. Habár maga a betegség nem életveszélyes, annál fájdalmasabb, és más betegségekkel is összefügghet megjelenése, ezért érdemes komolyan venni!

Az övsömör tünetei

Az övsömör tünetei meglehetősen egyértelműek. Elsőként erős fájdalom jelentkezik a bőrfelületen: itt olyan erősségre kell gondolnod, mint egy vakbélgyulladás vagy szívinfarktus esetében, tehát már ezen a ponton komolyan kell venni a jelenséget. Miért ez a nagy fájdalom?

Korai stádiumú övsömör
Kép: canva

Az övsömör esetében az idegrendszer is érintett a vírus aktiválódásában, ezért így jelez a szervezet. A fájdalmat a tipikus apró hólyagok követik, amelyek a megduzzadt, vörös bőrön jelentkeznek. Az övsömör kifejezés a hólyagok jellemző helyére is utal: általában tényleg az öv környékén, az alhason vagy a háton jelennek meg. Természetesen máshol is előfordulhatnak, például a mellkason.

A tünetek a legtöbb esetben a test egyik oldalára koncentrálódnak, és a hólyagokon túl az alábbiakkal is szembe kell néznie a betegnek:

 • fájdalom, égő érzés vagy bizsergés,
 • bőrérzékenység,
 • a fent említett tipikus kiütések,
 • folyadékkal teli hólyagok, amelyek felszakadnak és megkérgesednek,
 • láz,
 • fejfájás,
 • fényérzékenység,
 • fáradtság.

Az övsömör tehát fájdalmas betegség, amelyet jó pár igen kellemetlen tünet követ. A kiütések akár 5–6 hétig is megmaradhatnak, ha nem kezelik őket.

A kiütések sokáig megmaradhatnak.
Kép: canva

Mi okozza az övsömört?

A betegség okozója tehát a varicella zoster, a bárányhimlő vírusa. A herpeszvírusok családjába tartozik, egyike a 9 ismert herpeszvírusnak. A bárányhimlő a gyerekek betegsége, később az inaktív, alvó vírus az idegsejtekben van jelen, amely akár évekkel később is aktiválódhat, így minden bárányhimlőn átesett embert érinthet az övsömör.

Ennek az esélye 20–30%, tehát 4 emberből 1-et érint. A betegség megjelenéséhez azonban ennyi nem elég. A tartós fizikai vagy lelki stressz, a legyengült immunrendszer, illetve az azt érintő kezelések nagyban hozzájárulnak az övsömör kialakulásához. A HIV- vagy az AIDS-fertőzés, a szervátültetés, a kemoterápia vagy a szteroidos kezelés, mind előidézhetik a vírus újraaktiválódását.

A lecsökkent immunitás általában az idősebb korosztályt jellemzi, így nem feltétlenül kell ahhoz komoly kezelés, hogy övsömör alakuljon ki.

A betegség klasszikusan a test egyik oldalán jelentkezik.
Kép: canva

Diagnózis: honnan vehető biztosra az övsömör?

Habár a tünetek alapján azt gondolhatod, egyértelmű a diagnózis, ez korántsem igaz. A diagnosztizálást a szakorvosok azzal kezdik, hogy más betegségeket kizárnak.

A herpes simplex vírus (HSV) kizárása:

Mivel a két jelenséget más vírus okozza, de megjelenésükben igencsak hasonlóak, fontos, hogy meg tudják különböztetni őket. Elhelyezkedésük és a klinikai történetük segít: a HSV az ajkak és a nemi szervek környékén jelenik meg, míg az övsömör inkább az alhas tájékán.

Nem keverendő össze a herpesszel!
Kép: canva

Allergiás kiütések:

Egyes allergiás reakciók is okozhatnak komoly kiütéseket. A fő különbség az, hogy az övsömörkiütések az idegek mentén alakulnak ki, míg az allergia okozta kiütések elszórtan.

Szemölcsök:

A HPV is okozhat szemölcsös, vírusos bőrelváltozásokat. Habár a szemölcsök igencsak eltérnek az övsömörtől, van, amikor nem olyan egyértelmű a különbség, ezért fontos különválasztani a bőrelváltozások okozóit.

Pemphigus:

A pemphigus egy autoimmun bőrbetegség, amely az övsömörhöz hasonló hólyagokat és fekélyeket okozhat a bőrön. A diagnózis során az övsömör vírusos és a pemphigus autoimmun eredetét különböztetik meg.

Az övsömör megjelenése

A diagnosztika során sokat segít az övsömör tüneteinek elhelyezkedése. Ugyanis a betegség különböző idegek mentén okoz elváltozásokat, így viszonylag egyszerű beazonosítani. Az övsömör sok esetben az arcon is megjelenik, ilyenkor, akárcsak a test más részein, a hólyagok csak az egyik oldalt érintik.

Krémmel is kezelhetik.
Kép: canva

Fertőző-e az övsömör?

Mivel a bárányhimlő is fertőző, és az okozó vírus ugyanaz, az övsömör is fertőzhet. Aki még nem esett át a bárányhimlőn, és bőrkontaktus során érintkezik övsömörös beteggel, azon megjelenhetnek a tünetek. De fontos, hogy ezek a bárányhimlő tünetei lesznek.

A beteg addig fertőz, amíg le nem száradnak a hólyagok. Maga az övsömör csak egyszer alakulhat ki, így csak azoknak kell tartaniuk a fertőzéstől, akik még nem voltak bárányhimlősök. Ha övsömört diagnosztizálnak nálad, érdemes kerülnöd az embereket a fertőzésveszély miatt, míg le nem száradnak a hólyagok. Az alábbi személyeket különösen:

 • azokat, akik még nem voltak bárányhimlősök,
 • a terhes kismamákat,
 • a legyengült immunrendszerű embereket (például a kemoterápiás kezelés alatt állókat),
 • az 1 hónaposnál fiatalabb babákat.

Az övsömör kezelése

A diagnózis után jöhet a vírusok elpusztítása. A kezelés célja a gyulladás és a fájdalom enyhítése és a gyógyulás felgyorsítása. Fontos, hogy ez mielőbb megtörténjen, ugyanis így kiküszöbölhetők a szövődmények.

Vírusellenes gyógyszerek:

A vírusellenes szerek általában hatékonyak az övsömör kezelésében, különösen akkor, ha mielőbb nekikezdenek a kezelésnek. Így a vírus nem szaporodik tovább, és a tünetek is enyhülnek.

A gyógyszerek is gyakori eszközei a kezelésnek.
Kép: canva

Fájdalomcsillapítók:

Az övsömör fájdalmas betegség, ezért fájdalomcsillapítókra lehet szükség. Az övsömör kezelése – gyógyszer tekintetében – tehát nem szteroid gyulladáscsökkentőket, néha erősebb fájdalomcsillapítókat is magában foglalhat.

Lokális kezelés:

Az övsömör a fájdalom csillapítása mellett helyileg is kezelhető. Ehhez általában gyulladáscsökkentő krémekre van szükség, melyek enyhítik a viszketést és a bőrpírt. Ezeket mindig az orvos elrendelése alapján használd!

Az övsömör kezelése házilag nem kifejezetten tanácsos: a fájdalom mellett ugyanis fennáll a fertőzésveszély és az esetleges szövődmények lehetősége. Az övsömör gyógyítására használható vény nélküli gyógyszer is az orvos által javasolt dózisban alkalmazható. A vírusok aktív szakaszában szteroidos gyulladásgátló használata nem javasolt, hiszen ez súlyosbítja a folyamatot.

Az arcon és a szem környékén jelentkező tünetekkel minden esetben szakorvoshoz kell fordulni!

Milyen szövődményei lehetnek?

Mint a legtöbb vírusos megbetegedésnek, az övsömörnek is lehetnek szövődményei, ezért is fontos a körültekintő kezelés. Nézzük, mik lehetnek ezek!

 • Krónikus fájdalom: a Postherpetikus neuralgia (PHN) olyan fájdalmas szövődmény, amely akár hónapokig, évekig is eltart.
 • Idegrendszeri problémák: mivel idegi eredet is társul a vírus aktiválódásához, esetenként a központi idegrendszert is megtámadhatja. Ilyenkor gerincvelő-gyulladás, agyidegsérülés vagy agyvelőgyulladás is fennállhat.
 • Szemészeti probléma: az arcon, a szem körül jelentkező kiütés szemészeti szövődményeket, ritkán vakságot is okozhat.
 • Bőrfertőzés: a hólyagok sérülése fertőzéshez vezethet.
 • Más szerveket érintő problémák: a tüdőt, az agyat vagy a májat is érintheti szövődmény, ám ezek meglehetősen ritkák.

A szövődményektől azoknak kell elsősorban tartaniuk, akik nem kezeltetik a problémát időben, vagy a kezelés nem megfelelő. Ha övsömört észlelsz, fordulj mielőbb orvoshoz, hogy minimalizálhasd a szövődmények rizikóját.

Az övsömör ellen oltással is védekezhetsz.
Kép: canva

Megelőzés

Ha adott a hajlamosító tényezők sora (legyengült immunrendszer, ismert bárányhimlő-fertőzés stb.), érdemes hangsúlyt fektetni a megelőzésre. Ezek az alábbiak lehetnek:

 1. Védőoltás: enyhíti a tüneteket, és csökkenti a betegség kockázatát. Különösen igaz ez az idősebb, kiszolgáltatottabb korosztályra.
 2. Életmód és egészségi állapot: az erősebb immunrendszert sokkal kisebb eséllyel támadja meg a vírus. Az egészséges étrend, a sok mozgás, a szabad levegő segít a megelőzésben.
 3. Higiénia, kontaktok kerülése: az övsömörös betegek kerülése mellett a gyakori kézmosás és a tisztálkodás is segít elkerülni a vírusfertőzést.
 4. Időben történő diagnózis: ha egyértelművé válik a betegség, fontos, hogy mielőbb konzultálj orvosoddal, bőrgyógyászoddal, hogy megkezdődhessen a kezelés.

Az övsömör nem a legveszélyesebb betegség, azonban résen kell lenni, és lehetőleg megelőzni a kialakulását. A vírusok aktív és inaktív jelenléte komoly gondokat okozhat a jövőben, és ez nem csak a varicella zoster vírusra érvényes. A higiénia mellett az erős immunrendszeren van a hangsúly: bármely korosztályba is tartozol, ne luxusként kezeld az egészséges, tápanyagdús élelmiszereket és a fizikai aktivitást. A minőségi alvás és a bélflóra egészsége szintén rendkívüli jelentőségű: szánj időt ezekre, hogy megkímélhesd magad a vírusok támadásától és az esetleges komolyabb megbetegedésektől!

Kiemelt kép: canva

A különböző betegségek elburjánzása az elégtelen táplálkozás, a feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása miatt is bekövetkezhet. A természetes táplálkozás, a fenntartható mezőgazdaság kiemelkedő szerepet kapott a Planet Budapest 2023 rendezvényen is, ahol a Your Planet kiállítás mutatta be az aktuális problémákat és a lehetséges megoldásokat.

search icon