Bárányhimlő: minden, amit tudnod kell róla
Bárányhimlő: minden, amit tudnod kell róla

A bárányhimlő senkinek sem cseng ismeretlenül, hiszen az egyik leggyakoribb cseppfertőzéssel terjedő gyermekbetegség. Kell félnünk tőle? Hogyan kezeljük? Mi a helyzet az oltással? Felnőttként hogyan hat ránk? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket válaszolunk meg cikkünkben.

 • Mi a bárányhimlő?
 • Mik az okai?
 • Mik a tünetei?
 • Milyen a kórlefolyása?
 • Hogyan kezelik?
 • Hogyan védekezhetünk ellene?
 • Mikor veszélyes?
 • Mik a szövődményei?

A varicella-zoster vírus elsősorban a gyermekkorban okoz tüneteket, ezeket is általában 3 és 10 éves kor között. Persze nem kirívó eset a felnőttkorban elkapott fertőzés sem. 

Ez a rendkívül ragályos betegség cseppfertőzéssel terjed, általában 15 éves korig átesnek rajta az oltást nem kapók. A csecsemők ritkán kapják el, ugyanis az anyatej miatt immunitást élveznek.

A bárányhimlőjárványok általában télen és tavasszal robbannak be, mint általában a vírusok: aki egyszer átesett a fertőzésen, jó eséllyel egy életre védett marad.

A betegség „bárány” előtagja arra utal, hogy habár rendkívül fertőző, annál szelídebb: enyhe lefolyású, magától gyógyul.

A bárányhimlő története

Korábban úgy gondolták, hogy a fertőzés a fekete himlő enyhébb lefolyású változata. Elsőként a neves perzsa tudós, Muhammad ibn Zakarijja r-Rázi írta le mint külön betegséget. Később az európai Giovanni Filippo részletezte a betegséget. Mindez mégis hiábavaló volt, ugyanis évszázadokig gondolták azt az emberek, hogy nem külön betegségről van szó.

Végül az 1700-as évek közepén egy angol orvos, William Heberden bizonyította be, hogy különálló betegségről beszélhetünk.

A bárányhimlő tünetei
Fotó: Canva

Hogy néz ki a bárányhimlő?


Általában a fejen, a törzsön és a hason viszkető piros „göbök”, hólyagok jelennek meg, amelyek később átterjednek az egész testre. Ezek aztán elgennyesednek, megszáradnak, pörkösödnek és elkezdődik a gyógyulás folyamata.

Nem véletlenül mondják, hogy nem szabad vakarni, ugyanis ebben az esetben maradandó nyomot hagyhatnak a pöttyök.

Bárányhimlő felnőtteknél

A felnőttek mintegy 5 százaléka fogékony a bárányhimlőre. És miért is veszélyesebb felnőttkorban?

Gyerekként jobban viseljük a betegséget, és hamarabb véget is ér. Emellett a komplikációkat is nagyon fontos megemlíteni, ugyanis komoly tüdőgyulladás is kísérheti a betegséget. Extrémebb esetben a központi idegrendszerben is kárt tehet a vírus, akár bénulást is okozhat.

A bárányhimlő felnőtteknél
Fotó: Canva

A bárányhimlő okai

Azt már tudjuk, hogy a fertőzést a varicella-zoster vírus (herpeszvírus) (VZV) vagy más néven HHV-3 okozza. Ez az egyike a 8 ismert, emberre is veszélyes herpeszvírusnak.

A betegség közvetlen érintkezéssel, testnedvek útján terjed, de ha csak egy légtérben tartózkodsz a bárányhimlős beteggel, akkor is elkaphatod.

Övsömörös betegtől is el lehet kapni a bárányhimlőt, de bárányhimlőstől senki nem kap övsömört, mert ez a betegség a bennünk lappangó varicella-zoster vírus reaktivációja révén jöhet létre, nem közvetlenül fertőzés következménye.

A leginkább veszélyeztetettek a bárányhimlőn gyermekkorukban még át nem esett, egyébként egészséges felnőttek, a krónikus betegségben szenvedők, az immunszupresszáns kezelés vagy betegség miatt immunhiányos állapotban lévők, a várandós édesanyák, valamint magzataik és újszülöttjeik.

A bárányhimlő tünetei

A bárányhimlő lappangási ideje 10–21 nap, általában 2 hét. A beteg már a kiütések megjelenése előtt 2 nappal fertőz, a sebek pörkösödéséig (ami általában 4–5 nap) szintén fertőző a bárányhimlős beteg.

A kiütések előtt általában az alábbi tünetek jelentkeznek:

 • fejfájás,
 • láz,
 • étvágytalanság,
 • rossz közérzet,
 • fáradtság.

Ezeket követik a kiütések, amelyek 3 fázison mennek keresztül:

 • kiemelkedő dudorok, amelyek néhány napon belül megjelennek,
 • kis, folyadékkal telt hólyagok, amelyek egy nap után megjelennek, majd szivárogni kezdenek,
 • varasodások, pörkösödések, amelyek elfedik a kibomlott hólyagokat, ezt követi majd a gyógyulás.

Néhány napon keresztül folyamatosan jönnek elő a bőrön a hólyagok, így a három fázis akár egyszerre is jelen lehet.

A hólyagok mennyisége az immunrendszer állapotától is függ: egészséges gyermekeknél enyhébb lehet a betegség lefolyása, azonban előfordul, hogy a hólyagok az egész testet beborítják. Megjelenhetnek a torokban, a szemben, de akár a húgycsövet, a hüvelyt és a végbélnyílást is befedhetik.

A betegség lefolyása

A bárányhimlő lefolyását rengeteg kérdés övezi. Általában ezek a leggyakoribbak:

Meddig fertőz?

Az első hólyagok megjelenése előtti 1–2 napban már fertőz, és ez a felváló pörkök leeséséig tart.


Bárányhimlő után mikor lehet fürdeni?

Tévhit, hogy a bárányhimlős beteg nem fürödhet. Tény, hogy óvatosabban kell kezelni a tisztálkodást: gyors, könnyű zuhanyzás javasolt, az ülőfürdő nem ajánlott. Törölközéskor pedig óvatosan kell felitatni a bőrről a vizet.


Bárányhimlő után a gyerek mikor mehet közösségbe?

A közösségtől való elzárás általában a hólyagok pörkösödésééig, leeséséig tart. Erre azért is van szükség, mert egy gyermekközösségben pillanatok alatt elterjedhet a vírus.


A bárányhimlő gyógyulási ideje

A lappangási időt követően – a hólyagok előtti tüneteket és a hólyagok fázisait beleszámolva – általánosságban 2 hét a betegség lefolyása. Amennyiben a beteg nem vakarja, piszkálja a hólyagokat, azok szépen eltűnnek, és nyoma sem marad a fertőzésnek.

Bárányhimlős kisgyerek.
Fotó: Canva

A bárányhimlő kezelése

Kezelése nem igényel különösebb ellátást. Az első héten, a hólyagok megjelenésének fázisában, amikor a beteg lázas is, ágynyugalom szükséges és rengeteg pihenés. A viszketést érdemes kezelni, hogy ne történjen hegesedés. Erre ma már többféle kenőcs és por is rendelkezésre áll.

A körmöket le kell vágni és tisztán kell tartani a fertőződés elkerülése végett.

Gyógyszeres, antivirális kezelést az anyatejjel védelmet nem kapó, vagy immunszupresszált, legyengült immunitású betegeknél alkalmaznak.

A bárányhimlő kezelése
Fotó: Canva

A bárányhimlő elleni oltás

A bárányhimlő megelőzése ma már oltással is lehetséges. Ez két adag vakcinát jelent azok számára, akik még nem estek át a betegségen. Az alábbiak szerint történik az oltás: két adagból áll, a második beadását követően alakul ki a védettség. A két oltás között (az oltóanyagtól függően) 4–6, illetve 4–8 hetet szükséges várni. Az oltás 9 hónapos kortól adható, de leginkább másfél éves kor környékén ideális, még mielőtt a gyermek közösségbe kerülne.

2019 óta kötelező és ingyenes az oltás, így a bárányhimlő elleni oltás ára nem releváns.
Jogosan merül fel a kérdés, vajon többször is elkaphatjuk a bárányhimlőt?

Amennyiben gyenge tünetekkel ment végig rajtunk a betegség, akkor van esély erre, illetve oltottak is elkaphatják, de ebben az esetben nagyon gyenge lefolyású lesz a fertőzés.

Bárányhimlőoltás
Fotó: Canva

Bárányhimlő terhesség alatt

A bárányhimlő terhes nőkre és magzatjukra is veszélyes lehet. A magzatra a terhesség első három hónapjában a legveszélyesebb, ugyanis ekkor fejlődnek ki a szervei. Ezután folyamatosan csökken a kockázat, de a várandós anyára továbbra is veszélyes.

A magzati állapotban átvészelt bárányhimlő után a magzat védetté válhat, de gyermekkorban kialakulhat övsömör, ami egyébként csak felnőttkorban szokott előfordulni. A terhesség alatt az anyánál fellépő övsömör a magzatra nem veszélyes.

A szülés előtti napokban elkapott fertőzés azonnali kezelést igényel, különben a szülés után a babánál ún. progresszív varicella fordulhat elő, ami kezelés nélkül az esetek 20 százalékában végzetes kimenetelű.

A bárányhimlő szövődményei

Mint a betegségeknek általában, a bárányhimlőnek is lehetnek szövődményei. Ezek az alábbiak:

 • bakteriális felülfertőződés, amely ótvar, bőrgyulladás vagy toxikus sokk szindróma formájában is megjelenhet;
 • tüdőgyulladás, amely légúti tünetek formájában érkezik, és a felnőtt betegekre veszélyesebb;
 • bárányhimlő utáni övsömör, mivel a két betegség vírusa ugyanaz, ha a szervezetben nem pusztul el a fertőzést követően a vírus, övsömör formájában, évek múlva megjelenhet.

A bárányhimlő ritkán súlyos kimenetelű: komolyabb szövődményeket általában immunbeteg, immunhiányos állapotban idézhet elő.

A globális felmelegedés elősegíti a vírusok terjedését, ezért a megfékezése és a fenntartható életmódra való törekvés az emberiség közös érdeke. A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért kiemelten foglalkozott a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Kiemelt kép: Canva

search icon