Ötletek a fenntartható babaváráshoz: hogyan fogjunk hozzá?
Ötletek a fenntartható babaváráshoz: hogyan fogjunk hozzá?

A babavárás az önfeledt örömön túl számos meglepetést is tartogat a leendő édesanyák számára. A fizikai és a mentális változásokon, a hormonok okozta hangulatváltásokon túl a kismamáknak azzal is szembesülniük kell, hogy mennyi mindenről kell gondoskodni a baba érkezéséig tulajdonképpen már a várandósság kezdetétől fogva. Ruhák a babának és az anyukának, bútorok, babás kellékek, mellszívó, pelenkák: hogyan szerezzük be mindezt fenntarthatóan?

Érthető, ha egyre több édesanya fordul a fenntartható babavárás felé, és keresi azokat a megoldásokat, amelyekkel nemcsak a környezeti terhelésen, hanem a kiadásain is könnyíthet.

Fancsikai Eszter, aki a nemakarokbeleszólni Instagram oldalról már sokaknak ismerős lehet, vegamamabanana oldalán és Youtube csatornáján sokat tesz, és szeretne még többet tenni a fenntarthatóságért. Anya lévén pedig ez a cselekvési vágy a kisfia körüli teendőkben is megmutatkozik.

Hogyan lehet zöld szemlélettel készülni a baba érkezésére? Mit és hogyan szerezzünk be a baba érkezéséig a fenntarthatóság jegyében? Eszterrel most ezekre keressük a választ!

várandós nő konyha tablet
Rengeteg infó van a neten, és még több használt babaholmi!

Tudatos és fenntartható babavárás: nem csak vágyálom!

Amikor megtudod, hogy várandós vagy, az első örömön túl bekúszhat az életedbe némi aggodalom is. A vizsgálatok, a tested változása, a hangulatingadozások mellett felmerül még egy bizonytalanság: mit honnan szerezzek be a kisbabámnak?

Eszter szerint a fenntarthatóság ott kezdődik, hogy igyekszünk minél kevesebb felesleges dolgot vásárolni, és minden rendelés vagy kosárba pakolás előtt feltesszük a kérdést: valóban szükségem van-e erre.

Nagy különbségek lehetnek az igényeinkben: vegyük például a babafészket! Van, aki feleslegesnek tartja, van, akinek pedig nagyon hasznos. Éppen ezért a legfontosabb, hogy alaposan gondoljuk át, mielőtt bármit megvásárolunk.

Ha pedig már beleestél a „csapdába”, ajándékozd vagy add el azt, amire nincs szükséged! Így olyanhoz kerülhet, aki valóban kihasználja majd.

várandós nő babaruha növények
Az ajándékba kapott babaruhát akár még te is továbbadhatod.

Nincs mindig szükség újra!

A második lépés, hogy próbáld meg másodkézből beszerezni a szükséges holmikat. Eszter egyik fő tanácsa is ez: mivel a kicsik hamar kinőnek mindent, rengeteg szinte új, jó minőségű terméket szerezhetsz be. 

Sokan úgy gondolják, hogy elképesztő energia kikeresni, megtalálni és beszerezni ezeket a termékeket. Valóban könnyebb lehet az az út, amely a fast fashion áruházak polcai között vezet. Minden méret, szín és minőség képviselteti magát, és a választás is egyszerű.

Azonban a fenntartható babavárásba sokkal jobban belefér, ha kicsit „vadászunk” a neten, és igyekszünk használt termékeket vásárolni. Nem mellesleg ez a megoldás sokkal költséghatékonyabb is. Eszter remek példát hoz erre a babakocsi apropóján, amely gyakran sarkalatos kérdés a friss szülők számára.

Érthető, hogy mindenki a legjobbat akarja a gyerekének, azonban mielőtt több százezres kiadásba hajszolod magad babakocsifronton, nézz szét a környezetedben! Lehet, hogy valamelyik családtagod szívesen kölcsönadja vagy akár eladja neked a már nem használt babakocsit. 

De az is lehet, hogy a kiszemelt terméket jóval áron alul megvásárolhatod 1–2 éves használat után valamelyik online piactéren. 

terhes nő laptop asztal
Az online piactereken rengeteg szuper holmit vadászhatsz.

Használtan is tökéletes

Eszter szerint 2 éves korig nagyjából mindent be lehet szerezni használtan, töredék árért, jó minőségben. Az egyetlen gyerekholmi, amelyből ő maga is az újra szavaz, a cipő. A kitaposott cipők ugyanis nem tesznek jót a gyerek lábának, nehezebb is jó állapotút találni.

Az online vásárlás során akár meg is nézheted a kiválasztott árut, de a képek általában beszédesek, és hamar le tudod szűrni, valóban megéri-e megvenni az adott árut.

Arra is gyakran van példa, hogy pozitív csalódás éri az embert. Ha ruhát veszel, előfordul, hogy az eladó még ad néhányat a megvásárolt darabokon felül. Arról nem is beszélve, hogy a babaruhák javarészt frissen, illatosan cserélnek gazdát. Eszter tehát csupa pozitív példát hoz az online vásárlásra, így érdemes mazsolázni és kifogni a legszuperebb lehetőségeket.

Elsőként nézd meg az online piacokat, és kérdezősködj az ismerőseid körében! Már ezzel is rengeteget teszel a jó ügy (és a pénztárcád) érdekében!

Arról nem is beszélve, hogy megveszünk olyan ruhákat, játékokat is, amelyekre valójában nincs is szükség. Megvesszük, mert szépek, csinosak, cukik, de valójában a babának nem kellenek. Ezt a szempontot is fontos szem előtt tartani, mielőtt telepakolod a kosarad.

Tényleg olyan sok idő?

Azokat az édesanyákat, akik a leírt módon szerzik be a szükséges holmikat, gyakran éri az a „vád”, hogy rengeteg idejük lehet, ha ennyire ráérnek keresgélni.

Eszter erre azt mondja, hogy természetesen azért vannak a kényelmi termékek, azért vannak az eldobható pelenkák, a fast fashion boltok, mert ez a legkényelmesebb, leggyorsabb megoldás. Itt inkább az a kérdés, hogy az embernek fontos-e a fenntarthatóság, és szeretne-e tenni érte.

Mindezt összevetve nem akkora munka, mint ahogyan ezt elsőre gondolnánk. Sokszor az otthonod környéken, esetleg a munkahelyed közelében árul valaki valamit, amire szükséged lehet.

nő baba hordozó
A tökéletes hordozót használtan is megveheted.

Hordozó és mosipelus: néhány tipp a fenntartható babaváráshoz

A hordozás is olyan téma, amelyről rengeteget lehetne írni. Most főként arra szeretnénk felhívni a figyelmet, mire érdemes odafigyelni, ha használtan vásárolnál.

Eszter elmondása alapján a hordozók legtöbbje elképesztően strapabíró, ezért bátran vásárolhatod őket online piactereken, használtan is. Kiválasztás előtt érdemes kipróbálni őket, hogy a baba kényelmén túl a te kényelmedet is szolgálják, hiszen ez is olyan termék, amely mindenkinek másképp válik be. 

Van, aki erre, van, aki pedig arra a típusra esküszik. Nem meglepő, ha csak sokadjára találod meg a megfelelőt.

A csecsemőhordozás kapcsán azonban nagyon fontos, hogy megfelelően rugalmas kendőt válassz. Ez ugyanis a hordozás alapja. A rugalmas kendőt az édesanya magára köti, így a kisbabával szoros kapcsolatban marad. Sokak számára ez egy kényelmes és biztonságos megoldás. Vásárláskor azonban, különösen, ha használtan vásárolsz, oda kell figyelni a kendő rugalmasságára. Ha a kendő kinyúlt, nagyon kiszívta a nap, nem biztos, hogy megfelelően tartja majd a babát.

A csatos hordozókkal ez a probléma már általában nem áll fenn, hiszen ezek a termékek általában elnyűhetetlenek, mindent kibírnak.

mosható pelenkák
Mosható pelenkából is óriási a választék.

A másik gyakran felmerülő téma a mosható pelenka kérdésköre. Fenntarthatósági szempontból, és nem mellesleg anyagilag is szuper megoldás, azonban érdemes itt is a kipróbálásra és legfőképp a türelemre fókuszálni. Eszter szerint az a lényeg, hogy bátran próbálgassuk a különféle mosipelusos megoldásokat, hiszen rengeteg alternatívát kínál már ez a vonal is.

Érdemes lehet az első próbálkozások alkalmával bérelni a mosható pelenkákat, több cég is szakosodott már erre. Vannak próbacsomagok, amelyek többféle fazont tartalmaznak, így akár egyetlen bérléssel kipróbálhatsz annyi változatot, hogy meg tudod találni közöttük a számodra megfelelőt.

Eszter legfőbb tanácsa pedig az, hogy légy türelmes magaddal. Ne érezd rosszul magad, ha az első időszakban az éjszakai pelenkázáshoz eldobható pelenkát használsz! Várd ki, amíg megtalálod a megfelelőt, és csak ekkor válts teljes egészében fenntartható pelenkázásra!

Ha többet szeretnél tudni a mosható pelenkák használatáról, nézd meg Eszternek a témához kapcsolódó videóját!

Vágj bele, de légy magaddal türelmes!

A fenntartható babavárás, valamint a gyermeknevelés egyre több arcát mutatja meg. Egyre több a lehetőség, és egyre többen nyitnak a zöldebb megoldások felé. Azonban fontos figyelembe venni, hogy egy új családtag érkezése rengeteg teendővel és változással jár, ezért ha a kezdetektől nem tudsz mindent a kitűzött céljaidnak megfelelően összehozni, ne érezd rosszul magad!

A kulcs a türelem! Keresgélj, próbálgass, találd meg a család és a legkisebb családtag számára leginkább megfelelő termékeket, megoldásokat!

Gondold át, ténylegesen szükség van-e arra, amit kiválasztottál! Ne hajszold magad felesleges vásárlásokba! Fő a türelem és a kísérletezés!

search icon