Autómentes mindennapok: hogy tanítsuk meg a gyerekeinknek?
Autómentes mindennapok: hogy tanítsuk meg a gyerekeinknek?

Kétségtelen, hogy a gyerekek mozgásigénye óriási, mégis sok esetben autóval visszük őket A-ból B-be, hiszen ez kényelmes. Mi lenne, ha a rövidebb távolságokra más közlekedési módot választanánk? Az alábbi néhány tippel ti is közelebb kerülhettek az autómentes mindennapokhoz.

Már az utóbbi években is megfigyelhető volt az a tendencia, hogy ha elintéznivaló akad, a család inkább az autót választja. Ezt még jobban fokozta a vírushelyzet, amikor a tömegközlekedés a fertőzésveszély miatt is háttérbe szorult.

Az említett változásnak már egy év távlatából is láthatóan negatív a hatása. A gyakoribb otthonlét miatt drasztikusan lecsökkent a mozgás mennyisége, ennek következtében egyre nagyobb problémát jelent az elhízás

Hogyan építsünk be autómentes napokat?

Jó hír azonban, hogy néhány aprósággal nemcsak magunkért, a gyermekeinkért, de a bolygónkért is sokat tehetünk. Gondoljuk végig, melyek azok a rövidebb vagy hosszabb utazással járó tevékenységek, melyeket – a melegebb időjárás beköszöntével – autó helyett bringával, futóbiciklivel, rollerrel vagy sétálva is meg tudunk oldani. 

család park kerékpár
Család biciklizés közben: nemcsak mozgásforma, hanem szórakozás is.

Mi például azt tűztük ki célul, hogy a nagyikat és a Várkertet – amikor csak tehetjük – nem autóval látogatjuk meg. Amikor beiratkoztunk az első osztályba, lemértük, hogy milyen messze van az otthonunktól az iskola. Mivel ez a távolság 2 kilométernél kevesebb, kipróbáltuk, hogy mennyi időbe telik az iskola autómentes megközelítése a csendes kisvárosi utcákon sétálva, bicajjal vagy rollerrel.

Így nemcsak egy kis plusz mozgást tudunk beépíteni a mindennapjainkba, de a közlekedés alapjait is sokkal jobban el tudja majd sajátítani a csemeténk. Lesz időnk megfigyelni egy-egy útjelzőtáblát és megtanulni a zebra biztonságos használatát. Nem is beszélve arról, hogy a gyermek alaposabban megismeri a környezetét, hiszen az autóból aligha veszi észre az illatos virágokat, a járókelőket üdvözlő kutyusokat és – ami ilyenkor, tavasszal számomra a legkedvesebb – a kismadarak csicsergését. 

erdő gyerekek kutya
Séta közben a természetet is megismerhetik.

Apróságnak tűnhet, mégis nagy változást ígér

Talán most arra gondolsz, hogy ez szép terv, de mi lesz majd akkor, ha esik az eső, vagy éppen nagyon hideg van, vagy esetleg bevásárlást terveztél. Ilyenkor mi is az autót használjuk. Én azt vallom, hogy nemcsak az tesz a környezetéért, aki teljesen autómentesen éli a mindennapjait, hanem az is, aki – amikor csak teheti – leparkolja az autót, és bringára vagy rollerre cseréli. Nagyon tetszik ez a megfogalmazás:

We don’t need a handful of people doing zero waste perfectly, we need millions of people doing it imperfectly!

Anne-Marie Bonneau

vagyis „Nem néhány olyan emberre van szükségünk, akinek az életmódja tökéletesen hulladékmentes, hanem több millió olyanra, akinek ez tökéletlenül sikerül!” 

gyerekek kerékpár roller görkori
Annyi közlekedési lehetőség van, amit a gyerekek is élvezhetnek!

Bevallom, hogy egészen addig, amíg nem találkoztam ezzel a gondolattal, sokkal jobban nyomasztott, hogy alig ér valamit az, amit én tenni tudok a bolygónkért. Ma már sokkal több apróságnak örülök. Például annak, ha heti 4–5 alkalommal a biciklizést vagy a gyaloglást választom, hogy eljussak egyik helyről a másikra. A roller pedig valóságos szerelem, igazi életérzés, szerintem a legmenőbb dolog, amit beszereztem az elmúlt években. Ha akarom, gurulok vele, ha akarom, akár fel is tudom dobni a vállamra, de az autóba is betehetem.  

Szóval nemcsak a magad és a családod egészségéért teszel sokat, ha drótszamárra vagy lábbuszra váltasz, hanem a környezetedért is. Te hová mész legközelebb autó nélkül? 

search icon