Rendületlenül növekszik a bringások száma Budapesten
Rendületlenül növekszik a bringások száma Budapesten

A Magyar Kerékpárosklub (MK) hónapról hónapra összesíti a biciklis forgalom méréseit a BKK öt, bicikliutakon telepített, nyilvános adatokat nyújtó számlálóinak mérései alapján. A márciusi adataik szerint minden összevethető mérőhelyen többen kerékpároztak, mint tavaly márciusban:

  • A budai rakparton, az Árpád hídon (42847 kerékpározót mértek 2021 márciusban, ami 25%.-os növekedés a tavaly márciusi 34273-hoz képest) és a Hungária körúton vezető bicikliúton (21640 kerékpározót mértek 2021 márciusban, ami mintegy 19%.-os növekedés a tavaly márciusi 18211-hez képest) rekordokat döntött a bringás forgalom, ezeken a helyeken nem mértek még ennyi kerékpározót márciusban.
  • Munkanapokon és munkaszüneti napokon egyaránt nőtt a havi átlagos kerékpárforgalom.

Az MK közleménye szerint örömteli, hogy tavaly április óta – a kijárási korlátozások szigorítása ellenére is – növekszik a kerékpáros forgalom a legtöbb fővárosi mérőponton. 2020-ban 15%-kal több kerékpározót mértek, mint 2019-ben, a növekedés pedig még télen is folytatódott. Ezt azzal magyarázzák, hogy sokan a távolságtartásra alkalmas kerékpározással igyekeznek elkerülni a fertőzéseket. Emellett a bicikli fontos szabadidős lehetőség is maradt az engedélyezett programok szűkülése mellett. Az új kerékpársávok és a rakpart hétvégi megnyitása is sokaknak vonzóbbá tehette a kerékpározást, ugyanis felmérések szerint a magyarok szívesen ülnének többet biciklire, ha növekedne a bringasávok és utak hossza.

A biztató tendencia folytatása érdekében a szervezet azt javasolja a fővárosnak, hogy Bubi tavaszi újraindulására új kerékpársávokat jelöljenek ki, így a közbringarendszer is sikeresebb lehet majd, mint korábban. Az új biciklisávok létrehozását többek között a Belvárosban, a hetedik és a nyolcadik kerületben és Óbudán javasolják.

(fotó: pixabay – Skitterphoto)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon