Az egyre tudatosabb fogyasztók a használtruha-piac robbanását okozhatják
Az egyre tudatosabb fogyasztók a használtruha-piac robbanását okozhatják

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy bár a fenntartható divat minden ágazata legyen akár újrahasznosított, vagy bérelt ruhák piaca növekvő népszerűségnek örvend, de mind közül a használt divat lesz az, amelyik az élen jár, és a leginkább robbanásszerűen fog növekedni a következő időszakban.

A GreenQueen 10 fenntartható divattal kapcsolatos statisztikai trendet gyűjtött a “preloved” darabok mellett.

 1. 31%-os növekedés az eBay használtcikk-listáinál az elmúlt 3 évben
  Az eBay, a multinacionális e-kereskedelmi óriás minden egyes évben növekedést tapasztalt a használt divatcikkek listáinál. 2017 óta 31%-kal nőtt az oldalon feltüntetett használt divatcikkek száma, ami a hagyományos divattól való elfordulást bizonyítja.
 2. Ha egy ruhadarabot csak 9 hónappal tovább viselünk, az 20%-kal csökkenti a lábnyomát.
 3. A használt divat 5 éven belül eléri a 64 milliárd dollárt.
  A thredUP legfrissebb viszonteladói jelentése szerint a secondhand piac a következő öt évben eléri a 64 milliárd dollárt, és a növekedés élén a viszonteladói szektor áll.
 4. Az évtized végére a használt divat megelőzi a fast fashion-t.
  Elemzők azt is előre jelzik, hogy a teljes secondhand piac 2029-re 80 milliárd dollárra nő, ami majdnem kétszer akkora méret, mint a 43 milliárd dolláros fast fashion iparág.
 5. A fiatalabb vásárlók a használtruha-trend motorjai
  A Z generációs, azaz a 23 éves és fiatalabb fogyasztók azok, akik a használtcikk-vásárlási trend motorjai. A thredUP szerint ennek a korcsoportnak a 80%-a azt mondja, hogy a használt divat vásárlásához nem kapcsolódik stigma.
 6. Az emberek keresik a fenntarthatóbb divatlehetőségeket
  A Lyst, a globális divatkereső platform egy 2019-es divatjelentésben feltárta, hogy az emberek minden eddiginél többet keresnek a fenntarthatósággal kapcsolatos kulcsszavakra. Átlagosan 75%-kal nőttek a fenntartható divat kulcsszavakra irányuló keresések az előző évhez képest.
 7. A világjárvány ellenére az online használtcikk-vásárlás továbbra is emelkedik
  A fogyasztók akkor is keresik a fenntartható alkukat, ha otthon ragadtak. A Poshmark bizományi piactér nemrég azt nyilatkozta a Forbesnak, hogy felhasználói bázisa 60 millióra ugrott.
 8. Nő a kereslet a fenntartható márkák használt cikkei iránt
  A fogyasztók nemcsak használt cikkeket vásárolnak, ami önmagában véve környezetbarátabb, mivel segít meghosszabbítani a termékek élettartamát, hanem a vásárlók a használt, fenntartható ruházati cikkek vásárlásával még tovább szeretnének lépni. A Vestiaire Collective viszonteladói platform nemrég megjelent Smart Side of Fashion 2020 jelentése szerint a világjárvány utolsó hónapjaiban megugrott a felelős és környezetbarát márkák eladásai.
 9. A vásárlók minimalizálni akarják a használt cikkek szállításának lábnyomát
  A Vestiaire Collective jelentése továbbá hozzátette, hogy a tagok egyre tudatosabbak a tárgyak szállításának környezeti hatásával kapcsolatban, emellett több prelovedet vásárolnak, hogy ezzel is csökkentsék a divat lábnyomát.
 10. Az online használtcikkek hosszabb távon is növekedni fognak
  A thredUP elemzői arra a következtetésre jutottak, hogy az online viszonteladás jelenlegi fénykora tartós lesz. Jelentésük szerint az online használtruha-piac az előrejelzések szerint 2019 és 2021 között 69%-ra fog nőni, annak ellenére, hogy az általános gazdasági visszaesés következtében a szélesebb kiskereskedelmi szektor 15%-kal fog zsugorodni.

(fotó: pixabay – salutfromparis)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon