Veszélyes kórokozókat szabadíthat el a klímaváltozás
Veszélyes kórokozókat szabadíthat el a klímaváltozás

Aki játszott már a The Last of Us című videojátékkal, vagy találkozott a sorozattal,  annak ismerős lehet az emberiség nagy részét megfertőző mutáns gomba ötlete, aminek most már némi tudományos alapja is van. No, azért még nem állunk a társadalmi apokalipszis küszöbén, ám kutatók kimutatták, hogy a kórokozó gombák az éghajlatváltozás következtében fejlődnek, és jobban ellenállnak a testünkben lévő hőnek.

Tekintve, hogy a testhő az, ami a leginkább megvéd minket ezekkel a veszélyekkel szemben, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ezek a kórokozók nagyobb veszélyt jelenthetnek egy-egy betegségek szempontjából, mivel alkalmazkodnak a folyamatosan melegedő éghajlathoz.

Asiya Gusa molekuláris genetikus és mikrobiológus szerint azonban fontos megjegyezni, hogy ezek nem fertőző betegségek, a gombákat nem adjuk át egymásnak.

A gombák spóráit folyamatosan belélegzzük, az immunrendszerünk pedig fel van készülve arra, hogy felvegye velük a harcot

– mondta Gusa.

A kutatócsapat részletesen megvizsgálta a Cryptococcus deneoformans nevű kórokozó gombát, laboratóriumi körülmények közé helyezve és 30 °C-ról 37 °C-ra emelve a hőmérsékletét. Ezek a hőstresszek jelentősen megváltoztatták a gomba genetikai szerkezetét. Különösen az „ugró gének”, vagyis a DNS-en belüli transzpozíciós elemek, amelyek képesek megváltoztatni a genomban elfoglalt helyüket, mozogtak magasabb hőmérsékleten nagyobb, akár ötszörös mértékben. Bár ezek a transzponálható elemek közvetlenül nem állítanak elő fehérjéket, befolyásolhatják más gének működését.

További vizsgálatokat végeztek egereken, ahol a transzpozíciós elemek aktivitása még erőteljesebb volt. A kutatók úgy gondolják, hogy az állatban való tényleges jelenlét, annak immunválaszával és egyéb folyamataival együtt növelheti a mozgást. Ezek a mobilis elemek valószínűleg hozzájárulnak a fertőzés során történő alkalmazkodáshoz.

A kutatás azonban még korai stádiumban van, és nem érint ténylegesen embereket. A következő lépés a gombafertőzés kiújulásán átesett emberek kórokozóinak vizsgálata. Az ilyen fertőzések már most is évente több százezer ember halálát okozzák, de jelenleg csak a súlyosan immunhiányosok vannak veszélyben.

(Forrás: ScienceAlert)

search icon