Antibiotikumoknak ellenálló baktériumokat találtak a Déli-sarkon

Antibiotikumoknak ellenálló baktériumokat találtak a Déli-sarkon
Antibiotikumoknak ellenálló baktériumokat találtak a Déli-sarkon

A Chilei Egyetem kutatói olyan baktériumokat fedeztek fel az Antarktiszon, melyek az antibiotikumoknak ellenálló génekkel rendelkeznek. A kutatók szerint fennáll a veszélye annak, hogy ezek a baktériumok elterjednek majd a sarkvidékről.

Régóta beszél arról a tudományos világ, hogy a klímaváltozás miatt veszélyes baktériumok és vírusok bukkanhatnak fel, például az északi félgömb állandóan fagyott talajából annak megolvadásával. A dél-amerikai kutatók viszont most az Antarktiszon találtak olyan baktériumokat, melyek aggodalomra adhatnak okot.

Andres Marcoleta, a Chilei Egyetem kutatója szerint reális veszély, hogy az általuk talált baktériumok, melyek képesek a sarkvidék szélsőséges körülményeivel szembeni ellenállásra, a DNS-ükbe kódolt „szuperképességeket” átadják más baktériumok számára.

Tudjuk, hogy az Antarktiszi-félsziget, az olvadó jég által leginkább érintett sarkvidéki területek egyikének talaján a baktériumok nagy változatossága található. És hogy ezek némelyike az antibiotikumokkal szembeni rezisztenciát biztosító ősi gének potenciális forrását képezi.

– idézi Marcoletát a Reuters cikke

A szakember szerint lehetséges forgatókönyvnek számít, hogy a kérdéses gének átvándorolnak majd a világ más részein megtalálható baktériumokba. Ezáltal pedig elősegíthetik a fertőző betegségek megjelenését és elszaporodását.

search icon