5 ok, amiért NE dobd ki a PET-palackot

5 ok, amiért NE dobd ki a PET-palackot
5 ok, amiért NE dobd ki a PET-palackot

Arról már sokat hallottunk, hogyan kell a hulladékot szelektíven gyűjteni, vagy miért veszélyes, ha nem megfelelően kezeljük. De mi lenne, ha ki sem dobnánk?

Tengernyi tanulmány szól arról, mekkora szemétszigetek úsznak a világ óceánjaiban, és hogy ezeknek mekkora részét alkotják az egy-két cég által kitermelt műanyag palackok. Megisszuk, ami a palackban van, utána kidobjuk, mit sem törődve a további sorsával. Európának ezen – és a nyugati – részén szerencsére sokat javult a helyzet az elmúlt évtizedekben, de sajnos a Távol-Kelet, Afrika és Közép-, valamint Dél-Amerika nem ebben a cipőben jár. Nekünk is van még mit tennünk a hulladékgazdálkodás terén, de mi a helyzet akkor, ha el sem jut a palack a szeméttelepig?

Darázscsapda

Májusban már épülnek a darázsfészkek, egyre nagyobb gondot okoznak ezek a fekete-sárga, a nyári dinnyézéseket megkeserítő rovarok. Távoltartásukra számos módszer létezik, egyik ilyen, ha a másfél literes PET-palackot a nyakánál kettévágjuk, az alsó részét megtöltjük cukros-mézes „szörppel”, majd a tetejét fejjel lefelé rárakjuk úgy, hogy természetesen ne érjen bele a folyadékba. Remek csapdát készíthetünk így a darazsak számára, és ez ráadásul más ízeltlábúakat csak ritkán ejt rabul.

Darázscsapda.
Fotó: Canva

Palántanevelő

Még tart a palántaszezon, de most már nem érdemes magról kezdeni. Ellenben jövőre, ha már kicsit megerősödtek a magoncok, és át kéne ültetni őket valami nagyobb edénybe, akkor a fél- és egyliteres palackok alja remek nevelő lehet. Így nem kell megvásárolnunk további műanyag termékeket a kertészkedés idejének kezdetére.

Palántanevelő.
Fotó Canva

Tölcsér

Sokszor előfordul a ház körül, hogy valamilyen vegyszert vagy nem túl tiszta vizet szeretnénk egyik edényből a másikba tölteni. Ekkor sajnáljuk a konyhai tölcséreket bevetni, és nem is igazán jó ötlet azzal tölteni a permetszert, amivel a palackba a gyereknek az uzsonnára való teát. Ásványvizes vagy üdítős PET viszont biztos akad, amit a nyakán elvágva már kész is a DIY-tölcsér.

Töltsünk bele mást!

Érik a bodza, indul a szörpszezon! Mindig nagy kérdés, hogy mibe tegyük el a töménytelen mennyiségű nektárt, hiszen ha nekiállunk főzni a virág érésekor, akkor bizony indul a futószalag! Csatos üveget ma alig találni ezer forint alatt, félliteres palackokból viszont mindig van bőven. Ebben persze ne tároljuk télidőig a kész terméket, arra még mindig jobb az üveg. De arra, hogy a családnak, a barátoknak és a kollégáknak vigyünk egy kis kóstolót, bizony bőven megteszi!

A házi szörpjeink tárolására is kiválóak lehetnek.
Fotó: Canva

Madáretető

Szerencsére már van mit enniük a tollas kis apróságoknak, de gondoljunk a következő télre, ugyanis el fog jönni, olyan még nem volt, hogy kimaradt volna. Ekkor az elérhető táplálék mennyisége lecsökken, nincsenek rovarok, sem magvak. De mi is segíthetünk átvészelni ezt a kitett évszakot a kert lakóinak, ha vágunk a másfeles palackon egy ablakot az alsó harmadában, feltöltjük magokkal, és átfúrunk egy-két venyigét, amelyekre leszállhatnak a verebek, és már kész is!

search icon