Városi projektek a klímaváltozás ellen

Városi projektek a klímaváltozás ellen
Városi projektek a klímaváltozás ellen

A nagyvárosokban különösen nagy gondot hozhat a klímakatasztrófa, már az elmúlt évek nyarain is érezhető a hőszigetekként működő betonrengeteg perzselő forrósága. A helyzet ellen már több világváros sikerrel fellépett, példájuk másokat is inspirálhat.

A dél-koreai főváros, Szöul városi erdőtelepítésekkel küzd a klímaváltozás hatásainak mérsékléséért, a hivatalos adatok szerint 3-7°C-kal is alacsonyabb hőmérsékletet mérhetnek a jövőben is a kezdeményezés nyomán. A megapoliszt csaknem 10 millió fő lakja, az elővárosok lakóival együtt a szám 25,7 millió körüli, amivel a legnépesebb települések közé tartozik.

A zöldítés előzménye a 2018-ban Északkelet-Ázsiát sújtó extrém mértékű hőhullám volt, a csaknem 40°C-os forróságok ellensúlyozására mutatták be hamarosan a Szelek erdeje (Forest of winds) nevű terveket, főként fenyőfák, juharok, vadcseresznye és tölgy ültetésével. A zöldterület nem csupán a levegő hűtésére alkalmas, de a légszennyezettség és a szálló por csökkentésében is hatásos.

Liverpool belvárosában is az élhetetlen betondzsungelt igyekeztek első körben felszámolni. 2020-ban a St John’s bevásárlóközpont felületét örökzöld élőfalakkal vették körül, amely a közeli buszpályaudvar környékén mért légszennyezettséget is hivatott csökkenteni. A megnőtt beporzószám sikerén felbuzdulva méhkaptárokat is telepítettek a tetőre.

Szingapúrban 2021-ben kihirdették a Zöld Terv 2030 (Green Plan 2030) nevű programot. Jelenleg is több mint négyszáz park és négy természetvédelmi terület található. 2026-ra 300 hektárra növelnék a zöldfelületet, 2030-ra pedig 200 hektárnyi függőleges erdőt is létrehoznának. Vállalásuk szerint ugyanezen évre egymillió fát ültetnek, és a 2020-as állapotokhoz képest 50%-kal növelik a parkok számát.

(Forrás: femina.hu Kép: pexels.com)

search icon