Ázsiát is elérik a pusztító hőhullámok
Ázsiát is elérik a pusztító hőhullámok

Jóval nagyobb a hőmérséklet-emelkedés okozta probléma Ázsia egyes vidékein, mint azt eddig gondolták. Ráadásul egy új tanulmány szerint a század végére várt hatások jóval előbb megjelenhetnek.

A bolygó átlaghőmérsékletének gyors emelkedése egyre inkább érinti egészségügyi szempontból is az embereket, hiszen a szaporodó nyári hőhullámok olyan extrém meleget hoznak, melyet sok ember szervezete nem képes elviselni.

Néhány ország földrajzi elhelyezkedése okán még inkább ki van téve a hőhullámoknak, ahogy azt például a Közel-Kelet és Észak-Afrika kapcsán már mi is megírtuk. Egy friss tanulmány most India és Pakisztán vonatkozásában vizsgálta a hőmérséklet-emelkedés hatását illetve a hőhullámokat és a korábbi előrejelzésekhez képest más eredményekre jutott.

A két ázsiai ország egyes vidékeit már most is életveszélyes hőhullámok érik nyaranta, az eddigi előrejelzések pedig azt jósolták hogy a 21. század végére az extrém meleg napok száma akár a háromszorosára is emelkedhet majd. A mostani modell számításai alapján viszont, ez már 2040-re bekövetkezhet.

A hőhullámoknak nem csak egészségügyi, de súlyos gazdasági következményei is lehetnek, mert az érintett régiók jó része fontos mezőgazdasági terület, ahol a hőség mind a munkát, mind a termelést megakaszthatja majd, ráadásul az érintett régiók lakosságának 60%-a mezőgazdaságból él.

A legmagasabb hőmérséklet a zsúfolt városokban alakulhat majd ki. Itt az emberek túlnyomó többsége nem engedheti meg magának, hogy klímaberendezéseket használjon, így fokozottan ki lesznek téve a súlyos kánikulák hatásainak.

A kutatók szerint az érintett régióknak mielőbb ki kell dolgozniuk a vészforgatókönyveiket és emellett mindent meg kell tenniük a kibocsátásuk csökkentése érdekében is, hogy minél alacsonyabb legyen a várható hőmérséklet-emelkedés.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(qubit) A borítóképen a közel 20 milliós Mumbai városa látható.

search icon