Európát érintik legsúlyosabban a hőhullámok
Európát érintik legsúlyosabban a hőhullámok

A Lancetben megjelent friss tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy a nagy arányban városiasodott és elöregedő lakosságú kontinens a leginkább érintett a hőhullámok hatásaiban.

A tanulmány azt vizsgálta, hogy milyen hatást gyakorol az éghajlatváltozás az emberi egészségre. Ebből derült ki, hogy az európaiak körében a legmagasabb a PM2,5 részecskék okozta korai halálozások százezer lakosra jutó aránya.

Ebben például a fűtési időszak megnövekedett szállópor-kibocsátása mellett főképp a fosszilis üzemanyagok használata a felelős. Európa 115 nagyvárosában mintegy 40 millió ember van folyamatosan kitéve a szennyezésnek.

„Eljött az idő, hogy mindannyian komolyabban vegyük az egészséget negatívan befolyásoló környezeti tényezőket. Foglalkoznunk kell az éghajlati vészhelyzettel, meg kell védenünk a biodiverzitást és meg kell erősítenünk a természetes rendszereket, amelyektől a civilizációnk függ.

Dr. Richard Horton, a The Lancet főszerkesztője

A jelentés egyik legszomorúbb megállapítása, hogy 2018-ban az Európai Unió adta az időskorúak hőhullámokkal összefüggésbe hozható halálozásainak egyharmadát, a regisztrált 296 ezer esetből 104 ezret.

Forrás: euractiv

search icon