Extrém hőhullámok várnak a Közel-Keletre
Extrém hőhullámok várnak a Közel-Keletre

Egy új tanulmány szerint a közel-keleti és észak-afrikai térségben a nyarak lényegesen gyorsabban melegednek, mint a világ többi részén. A folyamat következtében akár rendszeressé is válhatnak az életveszélyes kánikulák, hőhullámok.

A Ciprusi Klíma és Légkörkutató Intézet kutatói a Max Planck Intézettel közösen készített tanulmányukban riasztó előrejelzést adtak a Közel-Keletre és Észak-Afrikára váró klimatikus jövőképet illetően.

A már most is a világ egyik legforróbb régiójának számító térségben a 21. század második felében tartósan alakulhatnak ki olyan magas hőmérsékleti viszonyok, melyek az emberek és az állatok számára is életveszélyesnek számítanak. Az akár 56 fokos hőség, mely a városokban még ennél is magasabb lehet elvándorlásra késztethet sok millió embert.

Az eredményeink azt mutatják, hogy az évszázad második felében példátlan szuper- és ultra-extrém hőhullámok alakulnak majd ki.

–mondta George Zittis a tanulmány egyik szerzője

A szakemberek szerint a térség sérülékeny lakosságának jelentős része nem biztos, hogy talál majd eszközöket az alkalmazkodáshoz. Ráadásul a demográfiai, társadalmi, gazdasági és politikai hajtóerők is abba az irányba mutatnak, hogy a klímaváltozás fokozódása esetén óriási volumenű, kényszerű migráció indulhat meg a hűvösebb északi országok felé.

A tudósok szerint a katasztrófa elkerüléséhez azonnal és hatékony intézkedésekre lenne szükség, mellyel mérsékelni lehet az üvegházhatású gázok kibocsátását, illetve el kell kezdeni a régió nagyvárosainak ellenállóbbá tételét az éghajlatváltozással szemben.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(mpic)

search icon