Rendkívül súlyos aszály sújtja Mexikót

Rendkívül súlyos aszály sújtja Mexikót
Rendkívül súlyos aszály sújtja Mexikót

Az ország területének 85%-án pusztít az aszály, a víztározók pedig lassan teljesen kiszáradnak. Eközben a fővárosban néhol már szamarakkal hordják a vizet.

A 22 millió lakosú Mexikóváros polgármestere, Claudia Sheinbaum szerint az elmúlt 30 év legsúlyosabb aszálya pusztít. A városvezető azt mondja a forróság állandósulása miatt egyre többen kezdik öntözni a kertjük és a gyepet, hogy ezzel hűsítsék a levegőt, ez azonban még tovább súlyosbítja a vízhelyzetet. Az sem segít, hogy az elöregedett vízvezetékek szivárgása miatt a víz egy része kárba vész.

Közben a város szegénynegyedeiben a szokatlanul alacsony csapadékmennyiség és a város földrajzi sajátosságai miatt néhol már egyáltalán nincs csapvíz. Néhányak a vízszállítás régi módjához visszatérve szamarak hátára erősített konténerekben hordják az ivóvizet. Azt sem látni egyelőre, hogy mikor jöhet az enyhülés, az előrejelzések szerint jelentős eső a következő bő egy hónapban aligha várható.

Eközben a várostól nyugatra fekvő Villa Victoria víztározó normál kapacitásának csupán harmadánál áll, a közeli Michoacán államban található Cuitzeo-tó pedig, mely egykor az ország második legnagyobb tava volt, szintén a kiszáradás határán áll, a meder 75%-a száraz. Ebben nem kizárólag az aszály játszik szerepet, a közeli erdők pusztítása és a tavat tápláló folyók elvezetése is komoly problémát jelent, de az sem segít a helyzeten, hogy az elmúlt három év szokatlanul száraz volt a térségben.

A kutatók becslései szerint az országot és különösen a Mexikóvárost sújtó vízellátási problémák egyre gyakoribbak lehetnek a jövőben, 2050-re a város rendelkezésére álló természetes vizek 10-17%-kal lehetnek az elmúlt évek átlaga alatt.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Reuters, AP)

search icon