45 nap múlva Isztambulban elfogyhat a víz

45 nap múlva Isztambulban elfogyhat a víz
45 nap múlva Isztambulban elfogyhat a víz

Az évtized legsúlyosabb aszálya sújtja Törökországot és a csapadékhiány miatt elképzelhető, hogy a 17 milliós metropolisz hamarosan víz nélkül maradhat.

Sajnos nem csak a Boszporusz ékköve van nehéz helyzetben, a főváros Ankara is csak 110 napnyi tartalékkal indult neki az évnek, és több más nagyváros is nehéz helyzetben van. A víztározók szintjének kritikusan alacsony szintje azért következhetett be, mert 2020 második felében durván elmaradtak az átlagtól, novemberig 50%-kal kevesebb hullott, mint az előző év azonos időszakában. Mindeközben az ország imámjait arra utasították, hogy gyülekezeteikkel imádkozzanak az esőért.

Az két kontinensen fekvő ország már az 1980-as évek óta néz szembe időről-időre aszályokkal, amelyek hatását tovább duzzasztja a gyors népességnövekedés, a városok terjeszkedése és természetesen az éghajlatváltozás. Az ország régóta a környezeti problémák elé helyezi a gazdasági növekedés, amit az is bizonyít, hogy az egyezménybe hamarosan visszalépő USA-n kívül az egyetlen G20-as ország, mely nem ratifikálta a párizsi klímaegyezményt.

Az isztambuli problémák mögött a politikai szűklátókörűség is megtalálható. A várost korábban vezető polgármester nem vette komolyan vízellátási kérdéseket, elhitette az emberekkel, hogy még évtizedekig nem lehet probléma a vízzel és közben akadályozta a város problémáit megoldani képes gátrendszer építését.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Guardian)

search icon