Ásványvíz kontra csapvíz – melyiket válasszuk?

Ásványvíz kontra csapvíz – melyiket válasszuk?
Ásványvíz kontra csapvíz – melyiket válasszuk?

Örök kérdés, hogy ásványvizet vagy csapvizet javasolt-e innunk. Számos tévhit és legenda is kering az előnyökről és a káros hatásokról. A tegnapi víz világnapja alkalmából összegyűjtöttük számodra a legfontosabb információkat a témában.

Az ásványvizek előnye lehet a csapvízzel szemben, hogy sokan finomabbnak érzik őket. A fogyasztási élményünket mindenképpen javítja, hogy csak bizonyos vízkezelő eljárások engedélyezettek az ásványvizeknél (pl. levegőztetés), azzal a feltétellel, hogy a víz jellemző összetevőit nem változtatják meg. Hozzáadni csak szén-dioxidot lehet, és a csapvízzel ellentétben nem szabad fertőtlenítőszert adagolni az ásványvízhez.

Fontos, hogy az ásványianyag-tartalmat fel kell tüntetni a palackon.

Kisgyermekek esetében ajánlott, hogy ők alacsony, vagy maximum közepes, 5–600 milligramm/liter összes ásványianyag tartalmú ásványvizeket igyanak. A kifejezetten magas ásványianyag-tartalmú ásványvizekben 1000 milligramm/liter fölötti ez az érték, ilyeneket akkor érdemes fogyasztani, amikor sokat izzadunk, és nagymértékű az ásványianyag vesztés, például hőségben, sportoláskor, fizikai munkakor.

Érdemesebb olyan ásványvizeket fogyasztani, amiknek alacsonyabb a nátrium ion tartalma, és magasabb a kalcium és magnézium ion tartalma. Kivétel ez alól, ha valaki vesekő kialakulására hajlamos, akkor érdemes alacsonyabb kalcium tartalmú vizet fogyasztania. Az összetételbeli különbségek miatt mindenképpen érdemes hosszú távon váltogatni a különböző ásványvíz márkákat.

A szakértők egy része szerint az ásványvizek mikroműanyag szennyezése, és az a probléma, hogy a palackokból káros anyagok oldódnak ki, semmiképpen nem általános. Az ásványvizek minőségével kapcsolatban leginkább mikrobiológiai kockázatok merülnek fel, a helytelen tárolás következtében bennük mikroorganizmusok, baktériumok szaporodhatnak el, amik fertőzéseket okozhatnak. Ezt úgy tudjuk elkerülni, ha a bontatlan ásványvizes palackokat sötét, hűvös helyen tároljuk, a bontottakat pedig hűtőbe tesszük, és egy-két napon belül elfogyasztjuk.

A csapvíz fizikai, kémiai, mikrobiológiai paramétereit rendszeresen ellenőrzik, Magyarországon ma már mindenhol biztonságosan fogyasztható. A hazai csapvizek 92 százaléka felszín alatti vízbázisból származik, amelyek közel fele az ásványvizekhez hasonló rétegvíz. Mindenhol azonos előírásoknak kell megfelelnie a csapvíznek, 15 éve még körülbelül 500 településen jelentett problémát a csapvíz arzéntartalma. Azóta azonban az Ivóvízminőség-javító programnak köszönhetően megszűnt ez a kockázati tényező.

A csapvíz fogyasztásának biztosan nagy előnye az ásványvízzel szemben, hogy a környezeti hatása jóval kisebb. Nincs üres palack, ami még az újrahasznosítható palacknál is jobb, valamint az ásványvíz csomagolása és szállítása is sokkal környezetszennyezőbb. A csapvíz jóval olcsóbb is, mint az ásványvíz, 1 liter ásványvíz árán több mint 100 liter csapvizet ihatunk.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy Magyarországon mind a csapvíz, mind az ásványvíz fogyasztása biztonságos. Nem meglepő, ha ezek után nem tudunk dönteni az ásványvíz és csapvíz között, az mindenesetre biztos, hogy tiszta vizet mindenképpen érdemesebb fogyasztani, mint valamilyen cukros üdítőt. Ebben az összehasonlításban akár az ásványvíz, akár a csapvíz magabiztosan nyer az alternatíváikkal szemben.

(Forrás: hirado.hu – Borítókép: pixabay.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon