Mosogatógép-körkép: melyik megoldás a legtakarékosabb?

Mosogatógép-körkép: melyik megoldás a legtakarékosabb?
Mosogatógép-körkép: melyik megoldás a legtakarékosabb?

Van néhány dolog az életben, amit nem lehet megúszni. A megúszhatatlan dolgok Csomolungmája pedig a mosogatás. Próbálhatunk kitérni az útjából, próbálhatunk elfutni előle, de előbb vagy utóbb újra ott topog majd a nyomunkban. Ráadásul minél tovább halogatjuk, annál több időbe telik, hogy kiengeszteljük a mosogatás démonát. Van viszont egy több mint 100 éves találmány, ami segíthet megvívni ezt az egész életünket végigkísérő háborút: a mosogatógép!

A cikkben megpróbálom körüljárni, hogy milyen előnyei és hátrányai lehetnek a mosogatógépek használatának a kézi mosogatással szemben. Vajon a mosogatógép kevesebb vizet fogyaszt? És mi a helyzet az energiafogyasztással vagy a gyártás és a szállítás során realizálódó kibocsátással? Milyen praktikák léteznek, amelyekkel gazdaságosabban vagy épp gyorsabban mosogathatunk?

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a mosogatógép

Valamikor a 19. század végén történt, hogy egy Chicagóban élő előkelő hölgy megelégelte, hogy a konyhai személyzet nem bánik megfelelő odaadással a 17. századból származó értékes antik porcelán étkészletével. A következő lépése az volt, hogy tervezett egy olyan masinát, amely képes önműködően és biztonságosan elmosogatni, a gépet pedig egy helyi ezermester el is készítette számára.

mosogatás a múltban
Az 1930-as években még így mosogattak a magyar nők – Fotó: Fortepan / Morvay Kinga

A gép óriási sikert aratott, elsősorban a chicagói vendéglátósok körében, majd a városban megrendezett 1893-as világkiállítás után az egész országban terjedni kezdett. A működési elvében teljesen a mai változatoknak megfeleltethető gép a második világháború után kezdett az Egyesült Államokban a háztartások alapfelszerelésévé válni. Magyarországon a 1990-es évek második felében terjedt el széles körben, mára a háztartások jelentős részében megtalálható A KSH adatai szerint 2020-ben 100 háztartásból 27-ben volt mosogatógép.

Kézi mosogatás vs. mosogatógép

Ha nem a kézi mosogatás iránti ellenérzések vezetnek minket, akkor milyen érvek szólhatnak a mosogatógépek mellett? Ehhez először meg kell néznünk azt, hogy mit lehet tudni a kézi mosogatásról. A témát nehéz vizsgálni, mert ahányan vagyunk, annyiféleképpen mosogatunk, ráadásul olyan tényezők is befolyásolhatják az eredményt, mint az étrendünk (hogy milyen jellegű szennyeződést kell eltávolítanunk), vagy hogy be szoktuk-e áztatni a mosogatni való edényeket, tányérokat. A legtöbb kutatás próbálja ezeknek a változóknak egy átlagos mintázatát alapul venni.

csaptelep
Ne mosogassunk folyóvíznél!

A mosogatás vízigénye

Ha csak azt kellene összehasonlítani, hogy mennyi vizet használunk el a kézi, és mennyit a gépi mosogatásnál, akkor a cikk már itt véget érhetne. A gépi mosogatás toronymagasan vezet, a modern gépek már akár 10 liter víznél is jóval kevesebbel beérik. Egy korábbi német kutatásból az derült ki, hogy egy átlagos 12 terítékes, telepakolt mosogatógép 13 liter víz felhasználásával mosogatott el, míg ugyanennek a mennyiségnek kézzel való elmosogatásához több mint 100 literre volt szükség. Egyetlen tárgy elmosására folyóvizes mosogatás esetén összességében átlagosan 1,185 liter vizet használunk fel.

Az tehát vitathatatlan, hogy csak a vízfelhasználást tekintve a mosogatógép legyőzhetetlen. Van persze néhány trükk, amellyel a kézi mosogatásnál is tudunk némi vizet spórolni:

Ne folyóvízzel mosogassunk! Inkább engedjünk langyos vagy meleg vizet a mosogatómedencébe, ebben mosogassunk, és csak az öblítést végezzük a csap alatt! Sőt ha kétmedencés a mosogatónk, akkor az öblítést is megoldhatjuk hasonlóan, hideg vízzel töltve meg a másik medencét.

Áztassuk le a szennyeződéseket! A mosogatás végén megmaradt használt víz jó lehet arra, hogy néhány órára vagy akár egy éjszakára ázni hagyjuk az igazán piszkos edényeket. Ezzel vizet és mosogatószert is spórolunk, illetve megkönnyítjük a saját dolgunkat is.

A mosogatógép vagy a kézi mosogatás a győztes?

A vízfogyasztást tekintve nincs kérdés, azonban számos más tényezőt is figyelembe kell venni. Az egyik legfontosabb a víz felmelegítéséhez szükséges energia. Ez – a vízmelegítésére használt módszertől függően – akár jelentős különbséget is jelenthet a két mosogatási mód között. De ha például napkollektor melegíti a kézi mosogatáshoz felhasznált jóval több vizet, akkor a mosogatógép előnye máris eltűnni látszik ezen a téren.

poharak a mosogatógépben
Ha mindent jól csinálunk, poharaink ragyogni fognak!

Egy kicsit távolabbra tekintve azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy a mosogatógéphez tartoznak extra kibocsátások is. A masinát legyártják, szállítják, majd miután elromlik, vagy használója más okból lecseréli, még hulladékként is kezelni kell. Minél többször használjuk a gépet, energiafogyasztása arányosan annál kisebb lesz. A G7 számítása szerint a teljes életciklust figyelembe véve átlagos használat mellett is jelentősen kevesebb kibocsátás kapcsolódik a mosogatógépes mosáshoz, mint a kézi mosogatáshoz.

A legtöbb általam talált forrás viszont mégsem tud egyértelmű győztest hirdetni, éppen azért, mert sokféleképpen mosogatunk, sőt a gépet is többféleképpen használjuk. Nagyjából az kijelenthető, hogy környezetvédelmi szempontból bármelyik megoldás elfogadható. Jelentős különbséget, illetve megtakarítást bármelyiknél is az egyéni szokások megváltoztatásával érhetünk el.

Praktikák mosogatógépekkel

A tisztítószer esetében a fő kérdés a vízkeménység

A mosogatóképekhez kapható speciális tisztítószerek olyan választékban kaphatók, hogy ember legyen a talpán, aki ki tud igazodni közöttük. Ezért az emberek általában ráállnak egy adott márka adott termékére, és legtöbbször hosszú ideig kitartanak mellette. Ezekből a választásokból azonban egy fontos dolog legtöbbször hiányzik: a tudatosság.

A tisztítószer helyes megválasztásának az első lépése ugyanis az, hogy felmérjük, milyen keménységű a háztartásunkban elérhető csapvíz. Ehhez az illetékes vízszolgáltatótól kérhetünk segítséget, általában a honlapjukon megtalálható az adat. Ennek ismeretében már könnyebben tovább tudunk lépni.

A Tudatos Vásárlók tesztjéből kiderül, hogy a legelterjedtebbnek számító all in 1 tabletták – melyek magukba foglalják a tisztító- és az öblítőszert is, valamint összetevőik gyorsítják a száradást, és lágyítják a vizet – nem minden esetben számítanak a legjobb megoldásnak. Használatuk akkor indokolt, ha az általunk használt víz közepesen kemény, és teljesen megpakolva indítjuk el a mosogatógépet.

Közepesnél keményebb víz esetén a tabletta vízlágyító hatása kevésnek bizonyulhat, lágyabb víz, illetve nem megtöltött gép esetében pedig feleslegesen terheljük a környezetünket a tablettában található vegyszerekkel. Utóbbi két esetben sokkal jobb megoldás lehet, ha port vagy gélt használunk, melyek a kívánt mennyiségben adagolhatók.

mosogatógép tabletta

A tabletták (és nem csak az all in 1 változatok) általában a 12 terítékes mosogatógépekhez vannak méretezve, a kisebb gépekhez túl nagyok. Egy 6 terítékes gép számára például egy fél tabletta is elegendő lehet. Ennek megfelelően érdemes olyat választani, amely félbevágható. Mindenképp szánjuk időt arra, hogy kitapasztaljuk, melyik megoldással érhetjük el az optimális tisztítóhatást, mert a helyesen megválasztott szerekkel gépünk élettartamát is növelni tudjuk, és a környezetet is kevésbé terheljük.

Így használd energiatakarékosan a mosogatógéped!

Figyeljünk oda a programválasztásra!
Ha nem túlságosan szennyezettek az edényeink, akkor elegendő lehet a rövidebb program, amellyel vizet és energiát spórolunk meg. Arra viszont figyeljünk, hogy ebben az esetben a tablettának valószínűleg nem lesz ideje teljesen feloldódni, így érdemes más tisztítószert választani! A legtöbb gépen elérhetők az ECO funkciók is, ezeket részesítsük előnyben!

Csak akkor indítsuk el a gépet, ha tele van!
A gép így tud a leghatékonyabban működni. Ha háztartásunkban csak lassabban telik meg a gép, akkor nyugodtan használjuk az öblítőprogramot, így az edények nem fognak bebüdösödni, amíg teljesen meg tudjuk tölteni a gépet.

Ne öblítsük el a tányérokat előre!
Ha a mosogatógépbe helyezés előtt elöblítjük a tányérokat és az edényeket, jelentősen több vizet használunk fel. Az ételmaradékot le tudjuk törölni víz nélkül is. Ha az ételmaradék nagyon odaszáradt, akkor érdemes inkább beáztatni a tányérokat.

mosogatógép programválasztó
Legtöbbször alacsonyabb hőfokon, vagy ECO-üzemmódot választva érdemes használni a mosogatógépet

Jól válasszuk meg a hőfokot!
Ha mi választjuk meg a hőfokot, akkor lehetőleg válasszuk a legalacsonyabbat! Ahogy a kézi mosogatásnál elég a 30–40 C°, úgy a gépi mosogatásnál sincs szükség többre.

A kisebb nem mindig jobb!
Ha vásárlás előtt állunk, akkor érdemes megfontolnunk egy nagyobb gép választását. A kisebb mosogatógép ugyanis arányaiban nem fogyaszt kevesebb vizet és energiát. Bármilyen furán hangzik, spórolni a nagyobb géppel tudunk, amit kevésbé gyakran kell csak elindítanunk.

A szárítást nem csak a mosogatógép végezheti!
Korábbi cikkünkben írtuk, hogy érdemes lehet a mosogatógépet kikapcsolni a szárítás megkezdése előtt. Az ajtót kinyitva a forró edények a levegőn természetesen is megszáradnak. Géptől függően ezzel a lépéssel akár 15–50%-kal is csökkenhető a mosogatás energiaigénye.

+1 tipp a mosogatógép-szerelőtől

Nemrég elbeszélgettem egy mosogatógépekre szakosodott szerelővel, akihez épp egy nagyjából 20-25 éves gépet vittünk. Ő azt tanácsolta, hogy ameddig gazdaságosan javítható a mosogatógépünk, eszünkbe se jusson lecserélni. Ameddig csak lehet, meg kell javítani, mert bár az új gépek energia- és víztakarékosabbak, jóval rövidebb ideig is bírják.

mosogatógép-szerelő
Kalkulálhatunk a tervezett elavulással

Mivel ő nettó több száz régebbi és új gépet lát évente, talán lehet valami abban, amit mond. Másik tanácsa az volt, hogy új mosogatógép vásárlása esetén mindenképp vásároljuk meg a lehető leghosszabb garanciakiterjesztést. Nagyjából 5 éven belül ugyanis minden hiba ki fog jönni, aminek ki kell jönnie, és ha a normál 2-3 éves garanciaidőn túl keletkezik olyan meghibásodás, amely fontos részegységet érint, akkor a szervizelés költsége akár megközelítheti egy új gép árát.

search icon