Szakértői tippek: hogyan használjuk tényleg energiatakarékosan a háztartási gépeket?
Szakértői tippek: hogyan használjuk tényleg energiatakarékosan a háztartási gépeket?

Egyre modernebb háztartási eszközöket dobnak piacra a gyártók, ez azonban csak egy dolog. Használhatunk úgy egy vadonatúj háztartási eszközt is, hogy összességében több energiát fogyasszon, mint egy régi.

Az elmúlt időszakban a korábbinál jóval több időt töltöttünk a négy fal között: többet mosunk, főzünk, takarítunk. Így pedig nagyobb igénybevételnek tesszük ki a háztartási eszközeinket is.

2021 áprilisában mutatott rá a Tudatos Vásárlók Egyesülete, hogy rengeteg, viszonylag idős háztartási gép van a magyar háztartásokban, amelyek energiaigénye is nagy. Ám a hipermodern háztartási eszközöket is használhatjuk rémesen pazarló módon.

Az energiafelhasználás majdnem harmadáért a háztartások felelősek Magyarországon.

A fenntartható életmóddal és fogyasztással foglalkozó GreenDependent Intézet arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a magyarok egy főre eső CO2-kibocsátása (5,07 tCO2/fő/év) kisebb, mint ez EU-s átlag (6,7 tCO2/fő/év), még ne dőljünk hátra és lapogassuk meg a vállunkat, mert még ez az eredmény is távol van attól, ami igazából a fenntartható lenne: 2-2,5 t CO2/fő/év kibocsátás lenne a cél, ami a mostani fele.

Hasznos tippek annak érdekében, hogy közelebb kerüljünk e célhoz:

Hűtőszekrény, fagyasztó

Figyeljünk arra, hogy ne állítsuk a hűtőt, fagyasztót radiátor vagy mosogatógép, tűzhely mellé, vagy éppen közvetlen napfényre, mert így több energiát kell használnia a kellő hűtés eléréséhez. A hűtő elhelyezésekor, beépítésekor biztosítsunk kellő helyet, ill. légrést a megfelelő levegőáramláshoz a készülék körül.

Fontos a rendszeres karbantartás: ha rendszeresen takarítjuk a hűtőnk és fagyasztónk kondenzációs rácsát, akár 20-30 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt. A fagyasztót olvasszuk le rendszeresen, így megkíméljük a túlterheléstől.

Az ajánlott, beállított hőmérséklet +4 a hűtő és -18 Celsius fok a fagyasztó esetében: figyeljünk arra, hogy ha ennél hűvösebbre állítjuk, fokonként körülbelül 5 százalékkal nő az energiafogyasztás.

A fagyasztott ételt olvasszunk ki a hűtőszekrényben. Amellett, hogy a kiolvadás alatt a fagyasztott étel hűti a belső teret ezáltal energiát spórol meg, kiolvadás után biztonságos hűtött környezetben marad, nem romlik meg.

Minél inkább tele van a hűtőszekrény annál gazdaságosabb a hűtés: az üres hűtő sokkal több energiát fogyaszt, hiszen a hűtött élelmiszer „jégakkuként” működik.

Mosogatógép

Akkor indítsuk el a mosogatógépet, ha tele tudjuk pakolni.

Kapcsoljuk ki a mosogatógépet a szárítás megkezdése előtt, és az ajtót kinyitva a forró edényeket hagyjuk a levegőn természetesen megszáradni. Géptől függően ezzel a lépéssel akár 15-50 százalékkal is csökkenhet a mosogatás energiaigénye.

Mosás mint mumus

Az egyik olyan háztartási tevékenység, ahol a rossz beidegződések dominálnak, a mosás: a ruhadarabok ökológiai lábnyomának jelentős részért mi magunk vagyunk felelősek, és márpedig úgy, hogy általában helytelenül kezeljük ezeket. Az Electrolux egy április közepén megjelent felmérése is rávilágít arra, csak azzal, hogy 40 fok helyett 30 fokon mosnánk a ruhákat, háztartásonként 27 kilogramm szén-dioxiddal tudnánk tehermentesíteni a környezetünket.

A ruhákat nem mindig kell feltétlenül kimosni, időnként elég, ha gőzprogramon felfrissítjük őket. A gőzprogram sokkal kevesebb vizet és energiát használ, mint a hagyományos mosóprogramok. Ha nincs gőzprogramos mosógépünk, használhatunk kézi ruhagőzölőt is.

Ami a legfontosabb – ne mossunk farmert túl gyakran. Ha mindenképpen ki kell mosni, kövessük az alábbi lépéseket. Ha folt van az anyagon, áztassuk be ecetes vízbe. Majd fordítsuk ki és csak azután mossuk úgy, hogy más anyagú holmikkal nem keverjük a farmert. Szárítsuk lógatva, kifordítva.

Az eszközök is igénylik a törődést

Vízkőtlenítsünk évente: egy bojlerre rakódott 1 mm-es vízkőréteg akár 10 százalékkal is növelheti az energiafogyasztást.

A csapokat és a zuhanyrózsát is vízkőtlenítsük: egy csöpögő csappal havonta akár 800 liter vizet is elpazarolhatunk. A vízkő ellen pedig vegyük fel természetesen, ecettel a harcot.

A rendszeresen légtelenített radiátorok is 15 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak.

A sütőt a sütési idő lejárta előtt körülbelül 5 perccel kapcsoljuk ki, a még fennmaradó hő segítségével is el fog készülni az étel.

Ha kuktát, vagy más gőztartó edényt használjuk a főzéshez, a szükséges energia akár 70 százalékát is megspórolhatjuk.

Készenléti üzemmódban is fogyasztanak az elektronikai eszközök: kapcsoljuk, húzzuk ki ezeket, ha nem használjuk, ez igaz a telefontöltőkre is.

(Forrás: hvg.hu Kép: pexels.com)

search icon