Meghátrált az Apple: visszaszereztük a javítás jogát!

Meghátrált az Apple: visszaszereztük a javítás jogát!
Meghátrált az Apple: visszaszereztük a javítás jogát!

Jelentős győzelmet könyvelhet el a Right to Repair (javításhoz való jog) mozgalom, ugyanis az Apple bejelentette, hogy a korábbi álláspontjával szembemenve elérhetővé teszi a termékeik javításához szükséges alkatrészeket, szerszámokat és tervrajzokat.

Ahogy korábban írtunk róla, számos cégnél évtizedek óta bevett szokás, hogy csak saját szakszervizeik javíthatják a termékeket, a független vagy otthoni szervizelést pedig vagy szoftveresen megakadályozzák, vagy egyszerűen szerzői jogaikra hivatkozva törvényileg lehetetlenítik el.

A termékek szervizelhetőségéért küzdő mozgalom, a Right to Repair szószólói egyre hangosabban követelik az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is a változást, ennek pedig hamarosan komoly eredményei lehetnek. hogy a Qubit írja, várhatóan nemsokára törvény kötelezi majd a cégeket arra, hogy tegyék lehetővé a házilagos vagy amatőr javítást.

Vélhetően ennek akart elébe menni, illetve a riválisaikkal szemben lépéselőnybe kerülni az Apple a mostani döntésével. A cég szerint az új szolgáltatásukat, melynek keretében egyelőre két új iPhone-hoz valamint Macintosh számítógépeikhez lehet majd alkatrészeket kapni, a jövő év elején indítják az USA-ban, majd az év folyam a világ többi részén.

Első körben képernyőket, akkumulátorokat és kamerákat dobnak majd piacra, de azt ígérik, hogy a jövőben bővítik a kínálatot. Ezen felül a hozzájuk visszajuttatott elromlott alkatrészekért cserébe a vásárlók kreditpontokat kaphatnak majd, melyeket vélhetően különböző kedvezményekre válthatnak majd át.

Persze a bejelentés még nem garancia semmire, az árszabás például még nem ismert. Többen szkeptikusan fogadták a lépést, arra számítva, hogy a cég olyan áron adja majd az alkatrészeket, ami értelmetlenné teszi megvásárlásukat.

search icon