Cibi

Avagy miért szeretne minden élelmiszer ebbe takarózni?

Egy család háztartási hulladékának jelentős hányadát az eldobható konyhai csomagolóanyagok teszik ki: a gyerekek folpackban vagy alufóliában viszik a szendvicset a suliba, a maradékok szintén ezekkel lefedve kerülnek a hűtőbe. A fenntarthatóság szempontjából pedig a műanyag doboz sem sokkal jobb opció. A Cibi újrafelhasználható, környezetbarát csomagolásaival viszont nemcsak a bolygó, hanem saját egészségünkért is tehetünk. A cég ügyvezetőjével, Szemenyei Rellával beszélgettünk.

Honnan jött az újratasak és újraszalvéta ötlete?

A Cibi újraszalvétát és újratasakot Czibolya Kata álmodta meg 6 évvel ezelőtt. Az elnevezések is tőle erednek, illetve a márkanevünk szintén az ő családi nevéből származik. Kisgyermekes anyukaként gyorsan megtanulta, hogy a rágcsálnivalókat érdemes áttölteni egy visszazárható zacskóba, de az első mosás után nem találta őket gusztusosnak. Némi kreatívkodást követően életre kelt az újratasak, ahonnan már csak egy lépés volt az újraszalvéta. Ezek nemcsak esztétikusabb és fenntarthatóbb eszközök, mint a folpack vagy alufólia, de praktikusabbak is, ráadásul a gyerekek is tudnak velük bánni. Emellett előnyük még, hogy nem tartalmaznak káros összetevőket, élelmiszerrel érintkezve is biztonságosak.

cibi

Az ötletből hogyan építettétek fel a vállalkozást?

Gyermekeink ugyanabba a bölcsibe jártak, ott ismertük meg egymást Katával. Fantasztikusnak tartottam az ötletét, magam is vásároltam tőle újrafelhasználható csomagolót. Ezt követően társultam vele, mert láttam a lehetőséget a termékekben, nemcsak üzleti szempontból, hanem a környezet megóvása miatt is. Éppen a találkozásunkat megelőzően töltöttem hónapokat egy olyan helyen, ami maga a paradicsom, de a környezet fulladozik a sok le nem bomló szeméttől. Ezen annyira ledöbbentettem, hogy onnantól kezdve sok mindenre másképp tekintettem. Ami itthon magától értetődő (például a csapból állandóan folyó, korlátlan mennyiségű ivóvíz, folyamatos áramellátás), máshol egyáltalán nem az. Elkezdett foglalkoztatni, hogyan lehet 21. századi módon élni erőforrás pazarlás nélkül, a természet tiszteletben tartásával. Akkor még úttörőnek számított az újraszalvéta és újratasak itthon, ezért, hogy szélesebb körben el tudjuk érni az erre fogékony anyukákat, vásárlókat, létrehoztuk a honlapunkat és a webshopot is.

cibi

Milyen filozófia alapján működik a cég?

Ne eldobható tárgyakkal vegyük körbe magunkat, hanem tartós, hosszabb időn át használható, minőségi és eredeti termékekkel. Ezáltal sok szeméttől megszabadítjuk a környezetet.

Milyen alapanyagokból készülnek a Cibi termékek?

Figyelünk arra, hogy mindig jó minőségű alapanyagokat használjunk, amelyekből aztán itthon, magyar munkaerővel készülnek a termékeink. Az újraszalvéták, újratasakok és kenyeres zsákok külső része 100% pamut. A belső részhez használt anyagnál pedig feltétel, hogy kifejezetten élelmiszer-tároláshoz gyártsák, megfelelő tanúsítvánnyal rendelkezzen. Ez valamelyest növeli a termékek árát, de hisszük, hogy fontos az embereknek, hogy az étel, amit szeretteiknek vagy maguknak csomagolnak, mivel érintkezik. Nem elhanyagolható az sem, hogy az anyagválasztásnak köszönhetően az élelmiszerek tovább megőrzik frissességüket. Nyugodtan elkészíthetjük, becsomagolhatjuk a szendvicseket egy nappal korábban, így reggel csak ki kell venni a hűtőből, és már menetre készek vagyunk.

A Cibibee méhviaszos csomagoló pedig több szempontból is különleges. GOTS minősítésű, vegyszermentes pamut az alapja, melyet a méhek által előállított baktériumölő és vízlepergető méhviasszal, valamint fertőtlenítő hatású jojobaolajjal, természetes fenyőgyantával vonunk be. Az élettartama végén elbomlik, hiszen 100%-ban természetes összetevőkből áll.

cibi

Terveztek bővíteni, újítani a termékskálán?

Igyekszünk folyamatosan reagálni a vásárlói igényekre. A honlapon például egy rövid kérdőívvel bárki jelezheti, ha nem talált az igényeihez passzoló mintát. Korábban érkeztek olyan visszajelzések, hogy férfiak is szívesen használnák a termékeinket, de jobban örülnének a szolid, csíkos mintájú textileknek. Azóta ilyeneket is kínálunk. Vagy például a pandémia miatt népszerűvé vált az otthoni sütés, illetve a kovászos pékáruk is reneszánszukat élik, ezért tavaly piacra dobtuk bélelt kenyeres zsákunkat. Hiszen ha már minőség készül otthon, akkor tároljuk hozzáillő módon. A fejlesztéssekkel természetesen nem állunk meg, szeretnénk minél praktikusabb megoldásokat találni a mindennapi élethez.

Ha tetszett a Cibi története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

Fotók: Cibi

search icon