Ne mérgezd magad tisztítószerekkel! – Podcast
Ne mérgezd magad tisztítószerekkel! – Podcast

Amióta világ a világ, az ember takarít. Ehhez ma már igen hatékony szereket használunk, de talán egy kicsit átestünk a ló túloldalára: az igazi veszélyt nem a szennyeződések, hanem az elpusztításukra kifejlesztett, tisztítószernek nevezett vegyszerkoktélok jelentik. Az e heti Holnaputánban ezek veszélyeiről és a természetes tisztítószer-alternatívákról beszélgettünk Kovács Emillel, a környezetbarát tisztítószereket gyártó Cycle üzletfejlesztési menedzserével.

Holnapután című rádiós podcastunkat vasárnaponként 20:00-tól a Petőfi Rádión követhetitek, de a teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva is meghallgathatjátok. Keressétek a Greendex podcastjait a Spotify-on, az Apple Podcaston és a többi gyűjtőoldalon!

Nem ismerjük a tisztítószereinket

Vajon mikor néztük meg utoljára a hátsó címkét, amikor tisztítószert vásároltunk? Van rá némi esély, hogy ilyesmi soha nem történt meg. Pedig néha érdemes lenne. A hagyományos tisztítószerek összetétele, bár fel van tüntetve, az átlagember számára gyakran nem mond semmit. Mivel a vásárlók nagy része nem vegyész végzettségű, talán nem túlzás azt állítani, hogy a cégek – ha nem is titkolják az összetevőket – nem igazán igyekeznek tudtunkra adni, miféle vegyszereket tartalmaznak a termékeik.

Ahogy vendégünk mondja, ökölszabályként elmondható, hogy ha olyasmivel találkozunk, amit nem értünk, lehet okunk gyanakodni. Főként akkor, ha veszélyességi piktogramokat is találunk. A jelzések nem véletlenül szerepelnek a tagadhatatlanul hatékony szereken, mivel ezek nagyon erős vegyületeket tartalmaznak.

Környezetbarát tisztítószer otthon elkészítve
Töltsünk 1 rész 20%-os ecetet egy tiszta szórófejes palackba, majd hígítsuk 4 rész vízzel! Ha szeretnénk, az ecet szagát elnyomhatjuk néhány csepp természetes illóolajjal (pl. narancsolajjal). A legtöbb felületen használható (kivéve például a márványt és a gránitot), és kiváló helyettesítője a vegyszeres alapú tisztítószereknek.

Ezek mellett ott vannak még a színező- és az illatanyagok. Ezek az összetevők a takarításhoz nem szükségesek, használatuk egyetlen oka a marketing. Szép színesek, hogy a boltban a polcról ezeket vegyük le, és tengeri fuvallatra, levendulamezőre, fenyőerdőre emlékeztető illatuk van, amit meg tudunk szeretni, és kötődni tudunk hozzá. A probléma csak az, hogy ezek az illatanyagok fel tudnak szívódni a szervezetünkben, ahol aztán lerakódhatnak, és különféle egészségügyi problémákat okozhatnak.

Erre figyelj, ha veszélyes vegyszerekkel takarítasz!

Ahogy vendégünk mondja, a koronavírus-járvány nagy változást hozott az emberek többségének gondolkodásában, és azóta azt gondoljuk, hogy csak akkor vagyunk biztonságban, ha mindent lefertőtlenítünk akár naponta többször is. Ez azonban tévedés, de azért ne fessük az ördögöt a falra: ha betartjuk a megfelelő óvintézkedéseket, akkor a hagyományos szereket is használhatjuk biztonsággal. Hogy mik ezek a szabályok?

  • Tartsunk mértéket! Nem kell naponta háromszor fertőtleníteni a lakást!
  • Szellőztessünk! Fontos, hogy lehetőleg minél kevésbé lélegezzük be a szerek illatát, szagát.
  • Viseljünk védőfelszerelést! Sok szer bőrizgató, -irritáló anyagokat is tartalmaz, ezekkel jobb nem érintkezni.

Ha ezeket az óvintézkedéseket megtesszük, nyugodtan használhatjuk a hagyományos tisztítószereket is.

Léteznek ártalmatlan tisztítószerek is?

Szerencsére léteznek olyan tisztítószerek is, amelyek nem veszélyes vegyszereket tartalmaznak, hanem olyan mindenki által ismert összetevőket, mint például az ecet vagy a citromsav. Jó hír, hogy ezek is igen hatékonyak. Talán nem pusztítják el a „kórokozók 99,9%-át”, de annyit biztosan, amennyit el kell pusztítani ahhoz, hogy biztonságos és egészséges környezetben éljünk. Vízkőoldásban mindkét összetevő remek, de ha ez a célunk, érdemes a citromsavat választani, hiszen nincs kellemetlen illata, és mindenféle felületen használható kíméletes megoldás.

Ecetalapú tisztítószerek

Az egyik legjobb megoldást az ecetalapú tisztítószerek jelentik. Ezeket mi magunk is elkészíthetjük akár a fenti recept alapján, és biztonságosan használhatjuk a konyhától a fürdőn át a gyerekszobáig. Az, akinek a tisztítószert üzletben vásárolni kényelmesebb, ma már számos ecetalapú megoldás közül válogathat. Ezek egyike a Cycle terméke.

Ecet és ecet között nagy különbség lehet attól függően, hogyan készítik el.
A legrosszabb megoldás, ha petrolkémiai úton, fosszilis energiahordozók felhasználásával készítik. Ennél sokkal jobb megoldás a biológiai erjesztésű ecet. A legtöbb bolti ecet ilyen. Ha viszont tisztítószerként használjuk, érdemes számításba vennünk, hogy azon a földterületen, ahol az ecet alapjául szolgáló terményeket előállították, akár élelmiszert is termelhetnénk. Így a legjobb, ha takarításhoz olyan ecetet használunk, amelyet hulladékból állítottak elő.

A Cycle elsősorban abban különbözik a természetes alapú tisztítószereket kínáló konkurenseitől, hogy egészen egyedi módon állítja elő a tisztítószere alapjául szolgáló ecetes-vizes elegyet. Ez annak köszönhető, hogy a cég anyavállalata egy szennyvíztisztító telepek tervezésével foglalkozó mérnöki iroda. A telepeken képződő szennyvíziszap kezelése során vették észre, hogy a folyamat melléktermékeként ecetsavas közeg keletkezik. Ezt nyerik ki, tisztítják, és csupán természetes illóolajokat adnak hozzá, és máris kész a körforgásos gazdaság elveinek tökéletesen megfelelő, környezetbarát, az egészségre káros anyagot nem tartalmazó tisztítószer!

Ahogy vendégünk elmondja, azért érdemes résen lenni, mert vannak olyan ecetalapú tisztítószereket gyártó cégek, akiknél a hagyományos tisztítószerekből ismert veszélyes vegyszereket is találunk a palackban; ez persze a címkén fel van tüntetve. A Cycle-termék esetében a cég teljes transzparenciát ígér, a 100%-ban természetes összetevők érthetően és átlátható formában szerepelnek a címkén.

Az adásban szólunk még arról, hogy

  • hogyan született meg a Cycle terméke,
  • hogyan kell elképzelni a körforgásos folyamatot, amelynek eredménye a természetbarát tisztítószer,
  • honnan lehet ismerős a Cycle azoknak, akik tévét néznek.

A Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expóra kilátogató érdeklődők olyan megoldásokkal is találkozhattak, melyek a takarítószerek területen kínálnak fenntartható alternatívákat. Találkozni lehetett például lebomló csomagolású termékekkel, de a Cycle-höz hasonlóan ecet- vagy más természetes alapú megoldásokat alkalmazó megoldásokkal is.

search icon