A mikroműanyagok károsíthatják az emberi sejteket

A mikroműanyagok károsíthatják az emberi sejteket
A mikroműanyagok károsíthatják az emberi sejteket

A műanyagszennyezéssel kapcsolatos egyik legnagyobb aggodalom az, hogy a mikroműanyagok az óceánból vagy a talajból eljuthatnak egészen a tányérunkig. A tudósok azonban még mindig nem tudják pontosan, hogy a mikroműanyagok fogyasztása valójában milyen hatással van az emberi egészségre.

Most a Journal of Hazardous Materials című szakfolyóiratban megjelent első ilyen jellegű tanulmány megállapította, hogy a mikroműanyagok sejthalált okozhatnak. Ez az első alkalom, hogy a tudósok megpróbálták számszerűsíteni a mikroműanyagok szintjének az emberi sejtekre gyakorolt hatását a rendelkezésre álló közzétett tanulmányok statisztikai elemzésével. Megállapították, hogy különösen a 10 mikrogramm/milliliter koncentrációjú mikroműanyagok károsíthatják a sejtek életképességét, és a 20 mikrogramm/milliliter koncentrációjúak pedig már allergiás reakciót válthatnak ki.

Valószínűsíthető, hogy egy átlag embernek évente 39 000-52 000 darab mikroműanyag-részecske kerül a szervezetébe. Egyre több bizonyíték utal arra, hogy ez komoly egészségügyi problémát jelent. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint például a mikroműanyagok elősegíthetik, hogy a baktériumok ellenállóvá váljanak az antibiotikumokkal szemben. A mikroműanyagok hatásáról ebben a cikkünkben is olvashatsz érdekességeket.

Forrás (ecowatch)

search icon