Hogyan válassz környezetbarát tisztítószert?

Hogyan válassz környezetbarát tisztítószert?
Hogyan válassz környezetbarát tisztítószert?

Tiszta és ragyogó felületek, kellemes illat: mi másra vágynál az otthonodban takarítás után? Szerencsére egyre fontosabb szempont az is, hogy mindez környezetbarát eszközökkel és anyagokkal valósuljon meg. Ez azonban utánajárást igényel, hiszen a rengeteg tisztítószer között nehéz eligazodni.

Ha a klímaváltozásról esik szó, gyakran felmerül a kérdés: mégis mit tehetek én egyénileg? A számos lehetőség közül a háztartás megreformálása lehet az egyik első lépés. A megfelelő tisztítószerek kiválasztása azonban nem is olyan kis feladat, ugyanis könnyű elveszni a zöld címkék tengerében. Számos gyártó csak látszatra öko: egy jól megválasztott szín, egy apró gyártói változtatás, és bizony hajlamos vagy elhinni, hogy bolygóbarát tisztítószerrel van dolgod. 

A helyzet ennél persze jóval bonyolultabb, mert a lényeg, azaz az összetevők listája sok esetben egyáltalán nem környezetbarát. 

A tisztítószerek árnyoldalai

A hagyományos vegyszerek alkotóelemei komolyan terhelik a környezetet, akár a mosásra, akár a takarításra vagy a mosogatásra gondolsz. Mindennap használod a kemikáliákat azért, hogy ruháid puhák legyenek, a konyhapult ragyogjon, a tányérokra rászáradt ételmaradék eltűnjön. Ezekben a takarítószerekben olyan összetevők vannak, amelyek hatékonyan segítenek megteremteni az otthonod tisztaságát, a kérdés csak az, hogy milyen áron.

  1. Kőolajszármazékok: a hagyományos tisztítószerek felületaktív anyagokat tartalmaznak, melyek segítenek a szennyeződések eltávolításában. Ezek azonban nemritkán tele vannak kőolajszármazékokkal, amelyek jóval lassabban bomlanak le, mint a növényi alapú anyagok, emellett allergiát is okozhatnak.
  2. Erős savak, lúgok: a hagyományos tisztítószerek sok esetben agresszív anyagokkal tartják távol a kórokozókat. A környezetre azonban rendkívül károsak, arról nem is beszélve, hogy az egészségre is ártalmasak. Elég csak a bőr- és szemirritációra gondolni.
  3. Rákkeltő anyagok: számos kutatás és tanulmány született már a vegyszerek egészségre gyakorolt hatásáról. Ezek alapján az allergia, az idegrendszer-, az immunrendszer- és a hormonrendszer-károsító hatás, valamint a rákkeltő hatás is megjelenik a tisztítószerek bűnlajstromán. Ezeket a vegyszereket az ember hozta létre, ezért szervezetünk gyakran nem tud velük mit kezdeni, mert ismeretlenek számára.
  4. Algásodás: a mosószerekben található anyagok – például a foszfor – az élővizekbe jutva felborítják a biológiai egyensúlyt, és erőteljes algásodást okozhatnak. Azt pedig már tudjuk, hogy a túl sok alga hatására a víz oxigéntartalma olyannyira lecsökken, hogy ez az élőlények pusztulását is előidézheti.

A tisztítószerek összetevőiről és a káros hatásokról hosszan lehetne még értekezni. A kérdés: miért ne használnál természetes anyagokat a mesterséges vegyületek helyett, ha ugyanazt a hatást érheted el velük?

Mi alapján válassz tisztítószert?

Örömteli hír, hogy a tisztítószerek világában is egyre nagyobb az elköteleződés a természetes anyagok használata és a műanyagok mennyiségének csökkentése mellett. Ennek ellenére is könnyű belefutni a greenwashing csapdájába. Mivel minden vásárlás egy szavazat az adott gyártó és a termék hatásai mellett, nagyon fontos, hogy tisztában legyél azzal, mi alapján érdemes tisztítószert választani.

Egyre több megoldás születik arra, hogy minél természetesebb és műanyagoktól minél inkább mentes tisztítószereket vásárolhass. Ilyen megoldás lehet a tisztítószer-koncentrátumok választása. Ezek ugyanis nem tartalmaznak mesterséges töltőanyagokat, jóval kisebb mennyiségre van szükség belőlük, ezáltal jóval kevesebb csomagolásra is. Így csökken a befektetett energia és a keletkező hulladék mennyisége.

Másik opció lehet – egyúttal talán a legfontosabb –, ha a termékek természetes, biológiailag lebomló összetevőkből készülnek. A természetben ugyanis számos növényi és ásványi eredetű alapanyag található, amelyek remek tisztítószerek. Keresd azokat a termékeket, amelyek nem tartalmaznak foszfátokat, optikai fehérítőket, szintetikus anyagokat, tartósítószereket, illetve klórt, és amelyeknek a gyártói mellőzik a géntechnológiát! Ha nincs lehetőséged teljesen műanyagmentesen vásárolni, válaszd azokat a termékeket, melyeknek csomagolása újrahasznosított műanyagból készült!

Mielőtt elköteleznéd magad egy termékcsalád mellett, nézz utána a gyártónak! Mit tesz a gyártás során, hogy csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást? Milyen változtatásokat vezet be azért, hogy környezetbarát minősítést kaphasson? Ha ezekre a kérdésekre meggyőző választ kapsz, jó eséllyel a megfelelő terméket választottad.

Miben mások az öko-takarítószerek?

Számos természetes tisztítószer áll a rendelkezésedre a háztartásodon belül, amelyeket könnyen be tudsz szerezni. Gondolj csak az ecetre, a szódabikarbónára vagy a citromra! Sokan mégis inkább a polcokon keresgélnek megbízható és hatásos módszer után kutatva. 

Ha nem szívesen mondanál le a tisztítószerek „luxusáról”, akkor érdemes néhány szempontot szem előtt tartanod. A természetes tisztítószerek minden esetben növényi eredetű anyagokból állnak. Ezek az anyagok sokkal könnyebben bomlanak le, és a bőrödet sem irritálják.

A gyártók az ökomosószerek csomagolásán feltüntetik, ha előállításukhoz nem használnak génmódosított anyagokat. Ugyanez igaz a folteltávolító vegyületekre is, amelyek szintén növényi alapúak. A tisztítószerek csak illóolajokat és természetes illatanyagokat tartalmaznak. Ezt sem árt szem előtt tartanod, ha szereted a kellemes illatot takarítás után.

Az ökotisztítószerekben nincsenek olyan vegyszerek, melyek a természetbe kerülve gondot okozhatnak az élővilág, az élővizek számára. Mindig választhatsz természetes alapanyagokat, legyen szó mosásról, ablakpucolásról, mosogatásról vagy épp a bútorok tisztításáról! A lényeg, hogy vásárlás előtt informálódj!

Így moshatsz környezettudatosan!

A mosásról már értekeztünk korábban: a mosószer- és öblítőtengerben nehéz megfelelő terméket választani. A fő elvet már ismered: kerüld a foszfátokat, válaszd a természetes összetevőket! A mennyiségre vonatkozóan fontos tudni, hogy a mosószer-koncentrátumból sokkal kevesebbre van szükséged, elfelejtheted az öblítőt, és még a műanyagok mennyiségét is csökkentheted! Ha mégsem mondanál le az öblítőről, válassz természetes illóolajokat tartalmazó koncentrátumot!

férfi mosógép ruhák
Számtalan megoldás létezik arra, hogy a mosás ne terhelje a környezetet.

Ragyoghat a ház vegyszermentesen is

A felülettisztítás és a fertőtlenítés minden háztartásban fontos szempont. Azt azonban mindig tartsd szem előtt, hogy rengeteg természetes tisztítószer áll rendelkezésedre! Tudtad például, hogy a narancsolaj remek folteltávolító, de jó a bútorok tisztítására is?

nő növények szivacsok
A tisztítószerek mellett az eszközök is lehetnek környezetbarátak.

Mosogatás: hogyan lehet fenntarthatóbb?

Kézi vagy gépi mosogatás? Ha a kényelmi szempontot helyezed előtérbe, akkor nagy eséllyel az utóbbira szavazol. Azt tudtad, hogy míg a folyó vízzel mosogatás tárgyanként átlagosan 1,185 liter vizet fogyaszt, addig a telepakolt mosogatógép mosásonként összesen 10 litert? Persze a jól megválasztott mosogatószer is kulcsfontosságú. Részesítsd előnyben a koncentrátumokat! Ezek kis mennyiségben is remekül helytállnak majd.

mosogatógép nő edények konyha
A mosogatógép jóval kevesebb vizet fogyaszt, mint a kézi mosogatás.

A választás sok esetben nem egyszerű: a rengeteg címke, a számos ígéret között nehéz megtalálni a valóban elkötelezett gyártókat. Hiszen hiába a szép csomagolás vagy a hangzatos név, ha mindehhez nem tartozik valódi előrelépés. Szeretjük emlegetni, hogy a nagy cégek kezében van a döntés, a kínálatot azonban a kereslet szüli. Ha egyre többen váltunk környezetbarát megoldásokra, a hagyományos kemikáliák szép lassan kiszorulnak a piacról.

search icon