Varjakkal takarítanának egy svéd kisvárost

Varjakkal takarítanának egy svéd kisvárost
Varjakkal takarítanának egy svéd kisvárost

Teljesen újszerű módszert talált ki egy svéd startup a városi szemetelés problémájának megoldására: varjakkal szedetnék fel a cigarettacsikkeket. Ehhez az állatok intelligenciájára épülő megoldással operálnak a Södertälje nevű városkában.

A Corvid Cleaning (a varjúfélék latin neve, a Corvidae után) nevű cég olyan gépet fejlesztett, mely egy kis adag ételt ad annak a varjúnak, mely beledob egy cigarettacsikket. Ahogy a 444 írja a Guardian nyomán, az sajnos nem derül ki, hogy pontosan hogyan működik a rendszer, vagyis hogy honnan tanulják meg a varjak, hogy a kaja-automata cigicsikkel és csak cigicsikkel működik.

Mindenesetre az biztos, hogy a csikkszedésre nem kell kiképezni a varjakat. Ha a városban élő varjak maguktól rájönnek, hogy miképp működik a rendszer, akkor megtanítják rá egymást. Az pedig egészen biztos, hogy rájönnek, hiszen a varjak rendkívül intelligens állatok. Kutatások szerint intelligenciaszintjük a főemlősökével vetekszik, sőt van olyan fajuk, mely akár eszköz használatára is képes.

De hogy miért nem maradnak a svéd kisvárosban a jó öreg utcaseprésnél? Mert drága. Azt számolták ki, hogy a Södertälje-ban évi 20 millió svéd koronába kerül összeszedni a csikkeket, ha emberek csinálják. A számítás szerint csikkenként nagyjából 27-60 forintba kerül azok összeszedés, ha ember csinálja, viszont ennél 75%-kal is olcsóbb lehet, ha a madarak csinálják. Egyelőre viszont még csak tesztelik, hogy tényleg működne-e a rendszer, és hogy például nem okoz-e valamilyen egészségügyi problémát a madaraknak. (444)

search icon