Minek költenél mosóporra, amikor itt a vadgesztenyeszezon!
Minek költenél mosóporra, amikor itt a vadgesztenyeszezon!

Az elmúlt években nagyot mentek a különféle természetes összetevőket tartalmazó, környezetbarát tisztítószerek, ma már legtöbbünk hallott legalább a mosószódáról és a mosódióról. Bár még ezek sem terjedtek el eléggé, aki még ezeknél is fenntarthatóbb megoldást keres, most megtalálhatja a vadgesztenyefák alatt!

Az említett mosódiót származási helyén, Indiában és a környező országokban évszázadok óta használják mosásra. Erre az az összetevője teszi alkalmassá, mely a növények élősködők elleni védelmét szolgálja. Mellesleg viselkedése hasonló a szappanéhoz, jól habzik, és a környezetre teljesen ártalmatlan.

A szaponin a kulcs

A szóban forgó anyag a szaponin. Szerencsénkre ez az összetevő nemcsak a mosódióban található meg, hanem számos más növényben is, melyek közül itthon legegyszerűbben a vadgesztenyéhez férhetünk hozzá. A kemény, barna héj alatt lakozó sárgásfehér hús szaponintartalma vetekszik a mosódióéval, viszont azzal ellentétben teljesen ingyen van.

A mosódió kilogrammonkénti ára jelenleg 5000 forint körül van. A használati szokásaink függvényében ez a mennyiség nagyjából 200–300 mosásra elegendő. Ezzel jóval olcsóbbnak mondható a bolti mosóporoknál és -géleknél, ám környezeti lábnyoma a szállítás miatt nem elhanyagolható. Fontos viszont, hogy ezzel együtt is jóval környezettudatosabb választás, mint a klasszikus mosószerek!

Gyűjtsünk vadgesztenyét!

A vadgesztenye szezonja mostanában indul, a hatalmas díszfák alatt pedig mindent elborítanak a gesztenyék. Most, hogy már tudjuk, hogy nem csak gesztenyeszobrocskák készítéséhez vagy szép asztali díszekhez használhatók, nem is kell válogatnunk köztük, a kevésbé formás szemeket is gyűjthetjük. Arra az egyre érdemes odafigyelni, hogy a vadgesztenyére is vonatkozik a vadon gyűjtés szabálya: naponta maximum 2 kg gyűjthető fejenként. Néhány nap alatt így is egész évre elegendő mosószernek valót gyűjthetünk!

A vadgesztenye a beszédes nevű szappanfavirágúak közé tartozó szappanfafélék családjába tartozó faj.

Így készíts mosószert a vadgesztenyéből!

Miután hazatértünk egy nagyobb adag vadgesztenyével, indulhat a munka! Első lépésként el kell távolítanunk a barna héjat, melyre ezután már nem lesz szükségünk, mehet a komposztba. A belső sárgás-fehéres húsból kétféle mosószert készíthetünk!

Vadgesztenye-mosógél

A gesztenyéket apróra daraboljuk, majd feltesszük főni. Számoljunk 6-8 szemet egy liter vízhez! Miután felforrt, kis lángon rotyogtassuk még 10 percig! Vannak, akik ezen a ponton botmixerrel pürésítik a főzetet, mások nem, érdemes kísérletezni. Ha kihűlt, szűrjük le, majd tegyük a hűtőbe!

1 liter gél nagyjából 7-8 mosásra elegendő, hűteni pedig azért kell, mert megromolhat. Épp ezért nagyobb mennyiséget ne készítsünk, csupán annyit, amennyi 8-10 nap alatt elfogy! Szerencsére a mosóporváltozatból bármikor tudunk újabb adag gélt is főzni!

Vadgesztenye-mosópor

A másik megoldás esetében szükségünk lesz egy vászonzsákra (egy bekötött szájú páratlan zoknira), épp úgy, mintha mosódiót használnák. A ledarált gesztenyebelsőt töltsük a zsákba, és egyszerűen tegyük a mosógépbe a ruhák közé! Van, aki nem is darál, csupán negyedeli a gesztenyéket, és úgy mennek a zsákba.

Mivel a vadgesztenye – úgy héjában, mint pucolva – könnyen penészedik, érdemes kiszárítva tárolni, de már pucolás után, mert egyébként a megszáradt gesztenye barna héjával erősen kell küzdeni.

Érdemes kísérletezni vele, hiszen nem lehet elégszer hangsúlyozni: teljesen környezetbarát, zero waste és ráadásul ingyen van!

search icon