Mosó Mami: Zöld és hatékony mosószer (x)

Mosó Mami: Zöld és hatékony mosószer (x)
Mosó Mami: Zöld és hatékony mosószer (x)

Sajnos a legtöbb termék, amelyet azzal reklámoznak, hogy „zöld”, nem feltétlenül a leghatékonyabb. Nem úgy ez a mosólapka, amelyen én is meglepődtem!

Elég speciális igényeim vannak, ha mosásról van szó, ugyanis a túrázás és a vadászat miatt egy sor olyan technikai, merinói- és más gyapjúruhám van, amelyeket kíméletesen kell mosni, sőt, tán legjobb lenne kézzel, patakban, zsurlóval. Erre azonban nincs lehetőségem, így marad a gép, de azon is rendkívül kímélő programot állítok be, és így is csak reménykedek, hogy a különféle kemikáliák nem tesznek – maradandó – kárt a cuccaimban. Ehhez vagy különleges, vagy valami „nagyon bio” mosószerre van szükségem, és úgy tűnik, ezt meg is találtam.

Mosó Mami

A mosólapkával akár felmosóvizet is könnyen csinálhatunk.
Kép: Tebe

A Mosó Mami tényleg komolyan gondolja a természetességet: a mosódió 14 éve fő alkotóeleme több mosószernek és mosogatószernek, tavaly pedig bemutatta magyar vadgesztenye-alapú mosógéljét, és itt még nincs megállás. Víztakarékos SensEco mosólapkát és univerzális mosogatólapkát is találsz a kínálatban, amely ötvözi a „csináld magad” mozgalmat a professzionális hatékonysággal.

Mi is az az ökomanufaktúra?

Az immár 14 éves családi cég valódi ökomanufaktúra: minden termék emberi kéz munkája révén jön létre, és a legtöbb helyre saját gépkocsival szállítanak. A Mosó Mami megálmodója, Radnai Kriszti TikTok-oldalon oktat nap mint nap, és a közel 7 évnyi blog ismeretanyagában mindenki megtalálja a megfelelő ökomegoldást.

Minden kis lépés számít

Olyan könnyen mondjuk, hogy nem lehet mit tenni, pedig igenis lehet. Még csak nem is macerásabb vagy drágább egy-egy ökomosószer, -mosogatószer. A cég tudatosan fejleszti termékeit nemcsak a biológiai lebonthatóságra koncentrálva, hanem arra is, hogy a növényi alapanyag szén-dioxid-kibocsátása és hulladéktermelése minél kisebb legyen. Ezért több európai alapanyaggyártó is a beszállítójuk, készül pl. mosószer-alapanyag olívamagból. Termékeik összetevőiben és késztermékkínálatukban is szerepel upcycled termék, pl. a szappanreszelék.

A Mosó Mami által életre hívott mosólapka mentes pálmaolajtól, parabéntól, foszfáttól, emellett újrahasznosítható környezetbarát anyagból készül, és még csak állatkísérlet sem kellett hozzá. Adagolása még nekem sem okoz nehézséget, a dobozon rajta van egy az avatatlanok számára is könnyen érthető táblázat. Feloldódása felől voltak kétségeim, ugyanis a legnagyobb gyártók sem képesek hideg, azaz 30 Celsius-fokos vízben való mosáshoz megfelelő szert készíteni, de itt nem volt gond. A lapkákban lévő anyag, amivel mosunk, jobb az ismertebb cégekénél. A sportruházat esetében kiemelten fontos, hogy a bőrt ne irritálják az izzadással kioldódó illat- és tisztítóanyagok.

Zöldkozmetikumok és ökotisztítószerek offline és online

Csomagolásmentes boltokban, bioboltokban és az EuroFamily hálózatában is megtalálhatók termékeik. Online pedig érdemes akár a díjmentes szállítási napokat kihasználni minden hónap csütörtökjén.

Nemcsak mosásra jó, hanem felmosásra is! Egy fél lapka 5 liter vízhez dobva finom illatú és hatékony felmosóvizet ad, így nem kell többféle méregdrága szert beszereznünk, elég egy pár doboz ebből a környezetbarát termékből, és kész is vagyunk.

A mosogatószert is kipróbáltuk

Szerkesztőségünk másik tagja az EcoNut levendulás kézi mosogatószerrel tett egy próbát, méghozzá nem is annyira hétköznapi körülmények között. Ugyanis fél tucat kutya tulajdonosaként, nyers húsos etetés mellett bizony van mit mosogatni nap mint nap. A 125 ml-es minta meglepően hosszú időre elég volt, a tálak pedig ragyogóan tiszták és zsírmentesek lettek, ráadásul a mosogatószert is egy mozdulattal le lehetett öblíteni, nem maradt semmi nyoma. Végre egy mosogatószer, amely valóban környezetbarát, jó az illata, és tényleg hatékony is.

Nem sokkal a cikk megjelenése előtt érkezett a hír, hogy a Mosó Mami megkapta a Green Brands minősítést. Ez a bizottság is megerősítette tehát, hogy a márka valóban zöld.

search icon