Házi szennyvízkezelés, ha nincs csatorna

Házi szennyvízkezelés, ha nincs csatorna
Házi szennyvízkezelés, ha nincs csatorna

Manapság egyre többen költöznek ki a városokból külterületi telkekre vagy éppen tanyákra annak érdekében, hogy egészségesebb, természetközelibb életmódot folytathassanak, esetleg részleges vagy teljes önellátásra rendezkedjenek be. Ezeken a területeken nem jellemző a kiépített csatornahálózat, így önállóan kell megoldani a szennyvíz elvezetését.

Korábban erre a célra szinte mindenhol emésztőgödröket használtak, amelyek nagyságuktól függetlenül is gyakori ürítést igényeltek, amennyiben nem volt „véletlenül” lyukas az aljuk, hogy a káros szennyvizet tisztítás nélkül a földbe engedjék. Az utóbbi 10–15 évben azonban szerencsére egyre több környezetbarát megoldás született a házi szennyvíztisztítás területén is, ráadásul az ezekre való igény is folyamatosan nő.

Milyen lehetőségeink vannak?

Az egyik kiváló lehetőség családi házak vagy akár kisebb lakóközösségek szennyvíz-kezelésére a házi biológiai szennyvíztisztító berendezés. Tulajdonképpen ez a szerkezet hasonlít a nagy tisztítókhoz: a biológiai reaktornak nevezett zárt tartályrendszerben zajlik a biológiai tisztítási folyamat.

Fotó: awsli.com

A rendszer több modulból áll. Első eleme az előülepítő, ahol a durva szennyeződéseket kiválasztják a vízből, és a levegőtől elzártan itt mennek végbe az anaerob bomlási és rothadási folyamatok. A második tartályba buborékoltató fejeken keresztül sűrített levegőt fújnak be, a levegő adagolása mellett különböző speciális baktériumtenyészetek bontják le a szennyvíz szerves anyagait. A rendszer utolsó része az ülepítőtartály, ahol leválasztják a fölösleges iszapot, majd ezt visszakeringtetik a fő tisztító biológiai reaktortestbe. A szerkezetben a levegőztetést egy mikroprocesszoros vezérlőegység végzi, melynek energiaigénye kicsi (0,5–3 kWh/nap a méretétől függően), üzemeltetése minimális időt vesz igénybe. A vezérlőegységet pedig még környezettudatosabban akár napelemes rendszerrel is működtethetjük.

Fotó: koos.hu

Mitől környezetbarát a házi szennyvíztisztító?

A házi szennyvíztisztító üzemeltetése tehát kényelmes és költséghatékony, az egyik legfontosabb szempont azonban a tisztított víz újrafelhasználása, hiszen a környezetvédelem egyik fő pillére a vízkészlet védelme.

Egy négytagú családban átlagosan 500–700 liter szennyvíz keletkezik naponta, amit a szóban forgó berendezéssel megtisztítva többféleképpen hasznosíthatunk. Legegyszerűbb módja ennek a növények gyökérzónás öntözése, de akár vécéöblítésre, autómosásra is alkalmas lehet a megtisztított szennyvíz, ha további vízkezelést alkalmazunk. A házi szennyvíztisztító berendezéseknek létezik úgynevezett membrános változata is, amely ivóvíz-tisztaságú vizet állít elő. 

További előnye annak, ha a házunkban ilyen berendezést működtetünk, hogy „kénytelenek” leszünk a mindennapos vízhasználathoz – mosáshoz, mosogatáshoz, takarításhoz – olyan termékeket használni, melyek természetesek és környezetbarátok, mert az erős vegyszerek a szennyvíztisztítóban elpusztíthatják a működéséhez nélkülözhetetlen hasznos baktériumokat. Szerencsére itt is széles a paletta, rengeteg gyártó zöldtermékei közül válogathatunk. 

Fotó: plastmaster.sk

Milyen további előnyei vannak a házi szennyvíztisztítónak?

A házi szennyvíztisztító telepítése nem jár nagy földmunkával, legjobb, ha az egész tartályt a földbe tesszük, így nem igényel szigetelést a téli fagyok ellen sem. Szolid külseje miatt beleillik a környezetbe, legtöbbször csak egy zöld tető, esetleg némi kiálló rész árulja el a helyét. Működése hangtalan és szagtalan, alig igényel karbantartást, évente 1–2 alkalommal kell kiszippantani belőle egy kevés iszapot.

Mennyibe kerül a házi szennyvíztisztító?

A berendezés ára körülbelül 700.000–750.000 forinttól kezdődik típustól, mérettől és gyártótól függően, ami pár éven belül megtérül. Négytagú család esetében egy hagyományos 5 köbméteres emésztőgödör évi szippantásának költsége (Budapest környéki árakkal) körülbelül 300.000 forint, ezzel szemben a házi biológiai szennyvíztisztító esetében ez a költség csupán 25.000 forint. Ehhez jön még az áramfogyasztás, ami évente nagyjából 10.000–40.000 forintot jelent. 10 évre számolva körülbelül 2,5 millió forintot takaríthatunk meg, tehát a drágább típusok telepítése is bőven megéri a befektetést.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó kiemelten foglalkozott.

Kiemelt kép: Unsplash

search icon