Ha nincs csatorna: házi szennyvízkezelés

Ha nincs csatorna: házi szennyvízkezelés
Ha nincs csatorna: házi szennyvízkezelés

Manapság egyre többen költöznek ki a városokból külterületi telkekre, vagy éppen tanyákra annak érdekében, hogy egészségesebb, természetközelibb életmódot folytathassanak, esetleg részleges – vagy teljes önállátásra rendezkedjenek be.

Ezeken a területeken nem jellemző a kiépített csatornahálózat, így az ingatlanon önállóan kell megoldani a szennyvíz elvezetését. Korábban erre szinte mindenhol emésztőgödröket használtak, amelyek nagyságuktól függetlenül is gyakori ürítést igényeltek – amennyiben nem volt „véletlenül” lyukas az aljuk, így a káros szennyvizet tisztítatlanul a földbe engedve. 

Az utóbbi 10-15 évben azonban szerencsére egyre több környezetbarát megoldás született a házi szennyvíztisztítás területén is, ráadásul az ezekre való igény is folyamatosan nő.

Az egyik kiváló lehetőség családi házak, vagy akár kisebb lakóközösségek szennyvízkezelésére a házi biológiai szennyvíztisztitó berendezés
Tulajdonképpen ezek a tárgyak hasonlóak a nagy tisztítókhoz: a biológiai reaktornak nevezett zárt tartályrendszerben zajlik le a biológiai tisztítási folyamat.

A rendszer több modulból áll össze, első elemük az előülepítő, ahol a durva szennyeződéseket leválasztják a vízből és a levegőtől elzártan itt mennek végbe az anaerob bomlási és rothadási folyamatok. A második tartályban sűrített levegőt fújnak be buborékoltató fejeken keresztül, így levegő adagolása mellett különböző speciális baktériumtenyészetek bontják le a szennyvíz szerves anyagait. A rendszer utolsó része az ülepítő tartály, ahol leválasztják a fölösleges iszapot, illetve visszakeringtetik azt a fő tisztító biológiai reaktortestbe. A szerkezethez a levegőztetést egy mikroprocesszoros vezérlőegység végzi, melynek energiaigénye kicsi (0,5 – 3 kWh/nap mérettől függően), üzemeltetése minimális időt vesz igénybe. A vezérlőegység energiaigényét pedig még környezettudatosabb módon napelemes rendszerrel is működtethetjük.

A házi szennyvíztisztítónak tehát kényelmes és költséghatékony az üzemeltetése, de az egyik legfontosabb szempontja mindenképpen a tisztított víz újra felhasználása, hiszen a környezetvédelem egyik fő pillére a vízkészlet védelme.

Egy négytagú családban átlagosan 500-700 liter szennyvíz keletkezik naponta, melyet a fenti berendezés által megtisztítva többféleképpen hasznosíthatunk. Legegyszerűbb módja ennek a növények gyökérzónás öntözése, de akár WC öblítésére, autómosásra is alkalmas lehet, ha további vízkezelést alkalmazunk. A házi szennyvíztisztító berendezéseknek létezik úgynevezett membrános változata is, mely ivóvíz tisztaságú vizet állít elő. 

További előnye, ha házunk ilyen berendezéssel rendelkezik, hogy „kénytelenek” leszünk a mindennapos vízhasználathoz – mosás, mosogatás, takarítás – olyan termékeket használni, melyek természetesek és környezetbarátok, hiszen az erős vegyszerek kipusztíthatják a szennyvíztisztítóban található és a működéséhez nélkülözhetetlen hasznos baktériumokat. Szerencsére itt is széles a paletta, rengeteg gyártó zöld termékei közül válogathatunk. 

A házi szennyvíztisztító telepítése nem jár nagy földmunkával, legideálisabb, ha az egész tartályt a földbe helyezzük el, így nem igényel szigetelést a téli fagyok ellen sem. Szolid külseje miatt beleillik a környezetbe, legtöbbször csak egy zöld tető, esetleg némi kiálló rész árulkodik hollétéről. Működése hangtalan és szagtalan, karbantartása minimális – évente 1-2 alkalommal kell kiszippantani belőle egy kevés iszapot. 

A berendezés ára 550.000 – 1.500.000 forint között mozog mérettől és gyártótól függően, ami pár éven belül megtérül. Négy tagú családdal számolva egy év szennyvíz szippantásának költsége hagyományos emésztőgödör esetén körülbelül 250.000 forint, ezzel szemben a házi biológiai szennyvíztisztítónál ez csupán 3.000 forintot jelent. Ehhez jön még az áramfogyasztás, amely nagyjából 10.000 forintot jelent. 10 évre számolva körülbelül 2,3 millió forintot takaríthatunk meg, tehát a drágább típusok telepítése is bőven megéri a befektetést. 

Fotók:
https://awsli.com/homeowners
https://koos.hu
http://plastmaster.sk
https://unsplash.com

search icon