Mérd magad az áramfogyasztásod!

Mérd magad az áramfogyasztásod!
Mérd magad az áramfogyasztásod!

Ki gondolta volna, hogy az atomenergia korában valaha is spórolnunk kell az elektromos árammal, főleg, amióta megjelentek a LED-es lámpák és az energiatakarékos konyhai masinák?

Pedig így áll a helyzet, ráadásul a rezsicsökkentés is csak bizonyos mennyiségig érvényes. Persze, ez is segítség, főleg, ha valahogy meg tudjuk oldani, hogy az alacsonyabb árért vegyük az áramot. De honnan tudjuk, hogy még beleférünk-e?

Egyrészt a villanyóra állásából, de ott csak a teljes fogyasztásunkat láthatjuk, és nem tudjuk, mi mikor mennyit eszik pontosan. Pedig ha kicsit visszább akarunk venni, akkor ezt fontos tudni. Hiába a gyári értékek, és a havi összesített szám a számlán, jobb, ha részekre tudjuk bontani a lakás vagy ház energiaköltségét.

A megoldás a fogyasztásmérő konnektor, amelyet egyszerűen betoldunk a fali kiállás és a beledugott kábel közé, így pontos képet ad a rajta átfolyó áramról. Vannak butább eszközök, amelyek csak azt mérik, mennyit fogyaszt a rájuk kapcsolt gép.

Az okosabbak a digitálisak között vannak. Ezek kijelzőjéről kiderül számunkra, hogy mekkora teljesítménnyel dolgozott a „végfelhasználó”, valamint a frekvencia és az átmenőáram-erősség abban van segítségünkre, hogy kiszámoljuk, mennyi pénz folyt ott ki, ahol a villany be.

Az ára nem annyira vészes, már tízezer forint alatt lehet kapni digitális mérőegységeket. És csak rajtunk múlik, hogy egyetlen berendezés, vagy egy hosszabbítón keresztül a fél lakás áramfogyasztását mérjük-e vele.

search icon