Szaldó nélkül is megéri belevágni a napelembe

Szaldó nélkül is megéri belevágni a napelembe
Szaldó nélkül is megéri belevágni a napelembe

A szemfülesek kiszúrták, hogy november 1. utáni szerződésekben is a régi szaldó elszámolás szerepel. Érdemes ezt kihasználni, mert idővel változni, fog és a szolgáltató nem ennyiért fogja visszavásárolni a többletáramunkat.

Bár előzőlegesen lehetett tudni, hogy változás fog jönni a szaldós rendszerben, de azért visszavetette a családok kedvét az, hogy november 1-től kezdeményezett napelemrendszerekre már nem érvényes a megszokott szaldóelszámolás.

Bennmaradt egy kiskapu, ami bizakodásra ad okot

A kormány is azt kommunikálta, hogy csak időszakos a visszatáplálás felfüggesztése, talán 1-2 évig tart. (Részben az elektromos hálózat hiányosságára hivatkoznak, de most nagyütembe elkezdték annak bővítését.)

A piacesprofit.hu hívta fel a figyelmet egy apróságra, ami bizakodásra ad okot. Ugyanis a november 1. utáni szerződések is azonos szaldós elszámolással kerültek megkötésre.

„Bár sokak figyelme elsiklott felette, de egy nagyon fontos tényező változatlan maradt: az új szerződéseket továbbra is szaldós elszámolással lehet megkötni. Vagyis a visszatáplálási tilalom kivezetése után ezek a rendszerek ugyanazon az áron adhatják el az áramfelesleget, amennyiért vásárolnak a szolgáltatótól” – magyarázta Kujáni Péter, az Energiatakarék szakértője.

Használd ki a régi szerződésedben rejlő lehetőséget

A visszatáplálás engedélyeztetése után biztos, hogy a szerződések megállapítása is változni fog és kedvezőtlenebbek lesznek a mostaniaknál. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a visszatáplált energia után csak az áramárat kapja meg a tulajdonos, a rendszerhasználati díjat, az adókat és az áfát nem. És ehhez hozzá jön még a napelemek drágulása, becslések szerint két év múlva a mostani ár másfél-kétszeresével kell majd számolni.

„Most egy átlagos családi ház fogyasztását fedező napelemmennyiség nagyjából 3,5 millió forintba kerül, a megtérülés szaldós elszámolással 10-11 év körül alakul. Bruttó elszámolás és a technológia további drágulása mellett ez akkor is a másfél-kétszeresére hosszabbodik, ha közben az elektromos áram ára is emelkedni fog.” Utóbbi a szakértő szerint ugyancsak reális forgatókönyv.

forrás: piacesprofit.hu

search icon