Tényleg nélkülözhetetlen-e a vécépapír?

Tényleg nélkülözhetetlen-e a vécépapír?
Tényleg nélkülözhetetlen-e a vécépapír?

Jelenlétét szóra sem méltatjuk, hiányát azonban azonnal észrevesszük, hovatovább könnyen kétségbe is eshetünk, ha elfogy. A kérdés csupán az, hogy miért. Tényleg nehéz lenne az élet vécépapír nélkül, vagy tudnánk olyan megoldást találni helyette a szükségleteink kielégítésére, amellyel kevésbé terheljük meg a környezetet?

Furcsa belegondolni, de napjaink egyik legfontosabb és legnélkülözhetetlenebb háztartásbeli kelléke a toalettpapír. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a 2020-as koronavírus-járvány kitörésekor pánikolva vásároltuk fel a szupermarketek vécépapírkészleteit, nehogy a covid ijesztő tünetei mellett azzal is szembe kelljen néznünk, hogy nincs mivel megtörölköznünk vécézés után. Ha a számokat nézzük, egy 2016-os adat alapján csak az Amerikai Egyesült Államokban évi hatmilliárd dollár megy el vécépapírra a lakosság költségvetéséből. Rémes belegondolni, mennyi pénzt emészthet fel a termék felvásárlása világszerte, abba pedig még inkább, mekkora kárt okozunk bolygónknak a rendszeres toalettpapír-használattal. De létezik egyáltalán más opció? Utánajártunk.

Fotó: Canva

Sosem tudtunk élni nélküle?

Dehogynem. Őseink nyilvánvalóan még nem papírral törölték a hátsójukat dolguk végeztével, erre a célra inkább faleveleket, füvet, puhább fakérget, az elejtett állatok prémét és homokot használtak, de az is előfordult, hogy nemes egyszerűséggel csak a kézfejüket, illetve egy kis vizet. A történelem során a kövektől és kagylóktól kezdve a közös használatú szivacsokon át a kukoricacsutkáig rengeteg megoldás született a fenéktörlésre, a papír viszont az ókori Kínában bukkant fel először a mellékhelyiségekben, világszerte pedig jóval később, az olcsó röplapok megjelenésével párhuzamosan terjedt el ilyen jellegű használata.

A modern, ma is alkalmazott, gurigás kiszerelésű vécépapír a 19. század második felétől háztartásaink állandó tartozéka, mindez pedig oda vezetett, hogy napjainkban komoly erdőirtások váltak elengedhetetlenné a termék iránti igényeink kielégítéséhez, miközben az előállított vécépapírok nagy többsége a természetben le nem bomló vegyi anyagokkal károsítja élővilágunkat. És akkor még nem is beszéltünk arról a rengeteg édesvízről, amivel a vécéhasználat után eltüntetjük a koszos papírt a mosdóinkból. Korunk vécépapír-alkalmazási gyakorlata tehát igencsak fenntarthatatlan és pazarló.

De akkor mi lehet a megoldás? A bidé!

Természetesen azért nem kell a környezetvédelem jegyében visszatérni az ősi szokáshoz, és a kezünkre cserélni a vécépapírt, hiszen ez egyrészt sokak számára gusztustalan lehet, másrészt nem is nevezhető túlságosan higiénikus megoldásnak. Érdemes azonban elgondolkoznunk bidé telepítésén, amennyiben megengedhetjük magunknak ezt a beruházást. Hosszú távon biztosan költséghatékonyabb módja ez a vécéhasználat utáni tisztálkodásnak, hiszen a bidé alkalmazása is jár némi papírhasználattal, de jóval kevesebbel, mint amennyi a klasszikus törléshez kellene. Ráadásul akár mosható ronggyal is kiválthatjuk a vécépapírt, a korszerűbb bidék pedig már szárítófunkcióval is fel vannak szerelve.

Nem elhanyagolható szempont azonban az sem, hogy a bidé igazoltan fenntarthatóbb megoldás, mint a papír, hiszen nagyságrendekkel kevesebb vizet pazarolunk el a használatával, mint amennyi ahhoz kell, hogy a faanyagból vécépapírt állítsanak elő. Egy korábbi Planet Budapest-cikkünkben fel is hívjuk a figyelmet arra, milyen fontos elkerülni a víz pazarlását: „A vízkészlettel körültekintően és takarékosan kell bánni, mert az éghajlatváltozás következtében Magyarországon is csökkenő mennyiségű és egyenetlenebb eloszlású csapadékkal kell számolnunk a jövőben. A víznek mint stratégiai jelentőségű erőforrásnak a szerepe társadalmi, környezeti és gazdasági szempontból is jelentősen felértékelődött. A vízkészletek védelme és hasznosítása a fenntartható fejlődés egyik kulcsfontosságú tényezőjévé vált”.

Léteznek egyéb alternatívák is, de a nedves vécépapírt kerüljük!

Akadnak persze olyanok, akik számára a bidére ülés gondolata taszítóan hangozhat, és nyilván olyanok is jócskán vannak köztünk, akik nem engedhetnek meg maguknak ilyen mértékű újítást a fürdőszobájukban. Jelen cikk szerzője is az utóbbi csoportba tartozik, ám nem kell lelkiismeret-furdalást éreznem a környezetszennyezés miatt, ha odafigyelek arra, hogy tudatosan vásároljak, és ne csupán azt nézzem, nekem mi a kényelmes megoldás. Ennél fogva nem árt, ha lemondunk a mindenféle illatanyagokkal ellátott, extra puha és selymes tapintású, hófehér vécépapírokról, és inkább a csúnyább, de környezetbarátnak mondható, újrahasznosított papírból készült, barnásabb színű verziókat részesítjük előnyben. Sajnos ezeket sem lehet olyan körforgásszerűen újrahasznosítani, mint például egy pizzásdobozt, de legalább nem vágtak ki több fát az előállításukhoz.

Létezik bambuszból készült vécépapír is, a merészebbek pedig megpróbálkozhatnak a mosható vécépapírral, melynek alkalmazása hasonló a mosható pelenkáéhoz. Az igazán extrémeknek bátran ajánljuk még az indiai hárfacserje termesztését, hiszen – ahogy erre egy elhivatott környezetvédő felfedezése rámutat – a növény levelének hossza és szélessége megegyezik a ma alkalmazott vécépapírok kockáinak szabványméretével. Anyaga puha és erős, így nem szakad el a törlés során, ráadásul a cserje illata kellemesen mentás. Akárhogy is, egy valamit soha ne használjunk: nedves vécépapírt! A termék manapság igen nagy népszerűségnek örvend, mert nedvességtartalmától tényleg tisztának érezhetjük magunkat, a nedves törlőkendőkhöz hasonlóan azonban műanyagot tartalmaz, így kiemelten káros a környezetre, pláne, ha használat után lehúzzuk a vécén.

Mihez kezdjünk a vécépapír-gurigával? Kedvezzünk a bolygónknak!

A ma ismert vécépapírok további problémája, hogy a valóban szükséges papíranyag mellett egy olyan funkcionális tartozékuk is van, mely csak növeli a papírgyártással járó energiafelhasználást. Ez a guriga. Nyilván fenntarthatóbb megoldás lenne, ha a vécépapírokat guriga nélkül, összehajtogatott állapotban árusítanák, de mivel erre csupán elvétve lehet példát találni, kénytelenek vagyunk elviselni a mindennapokban a guriga jelenlétét. És ha már így van, jobb, ha tudjuk, hogy ez a kartonpapírból készülő alkatrész is lehet több pusztán eldobandó szemétnél.

A vécépapír-guriga kreatív felhasználásának kiapadhatatlan a tárháza, és – az adventi naptártól kezdve a karácsonyfadíszig – rengeteg ötletes megoldást találhatunk az újrahasznosítására, ha az interneten utánanézünk a témának. Nem árt azonban tudni, hogy a látszólag haszontalan tartozék bolygónk élővilágának is hasznára válhat. Alkalmazhatjuk ugyanis téli madáretetőként, de akár palántázáshoz is kiváló lehet, amennyiben feltöltjük földdel, és virágmagokat ültetünk el benne. Ha viszont nincs kedvünk megtartani a lecsupaszított gurigát, akkor helyezzük szelektív hulladéktárolóba! Ne a házi szeméttel együtt és semmiképpen se vécéöblítés révén szabaduljunk meg tőle!

Kiemelt kép: Canva

search icon